89.89 – Arta, sex, putere

  • by

89-89-arta-sex-putere

Marti, 25 noiembrie 2008, de la ora 18.00, o noua dezbatere din seria Arte Martiale de la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti) ii are ca protagonisti pe artistii Alexandru Radvan si Levente Benedek.

Alexandru Radvan si Levente Benedek au fost implicati recent, via mass media, intr-un scandal care a depasit cu mult granitele restrinse ale lumii artei. Expozitiile recente ale celor doi artisti (Alexandru Radvan la Bochum, Levente Benedek la Atelier 35 din Bucuresti) au fost considerate manifestari de o violenta obscenitate, susceptibile sa afecteze chiar imaginea romanilor.

La Artele Martiale din aceasta luna va fi cautata miza reala atat a intreprinderilor celor doi artisti, cat si a atacurilor la adresa acestora in mass-media. Vor fi discutate relatiile dintre obscenitate si spatiul public, dintre obscenitate si politica si acelea dintre obscenitate si credinta religioasa. Alexandru Radvan si Levente Benedek vor contribui la incercarea de a intelege reprezentarile actuale asupra raporturilor dintre sex si autoritate, dintre sex, putere, exces si succes in arta.

Cit este risc si cit este oportunism in tematizarea obscenitatii in arta actuala? Cum s-a ajuns ca sexul, in arta un teritoriu al evaziunii, sa devina invaziv din perspectiva opiniei publice? Ce bariere au fost trecute, ce filtre au fost strapunse? Cine si de ce a produs aceasta transgresiune? Ce este orgie, alergie, patologie, ce este ocultare si ce este estetizare, complacere sau strategie de promovare in recursul la obscenitate? Ce valoare euristica are sexul in apropierea de arta actuala si in apropierea artei actuale de spiritul vremurilor noastre? E sexul instrumental, polemic ori consensual? Cit sens poate sa dezvaluie sexul in arta de acum? Sexul in arta este un semn al puterii, al contestarii, al subversiunii sau o marca a supunerii?

Impreuna cu Alexandru Radvan si Levente Benedek, publicul, martial sau impartial, este invitat sa ia pozitie fata de sex si arta, pe 25 noiembrie la ICR.

Moderator: Erwin Kessler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.