Skip to content

Andrei Cadere

cadere

Andrei Cadere: Peinture sans fin
25 septembrie– 25 noiembrie 2008

Concept: Karola Graesslin, Astrid Ihle si Bernard Marcelis
Curator: Magda Radu

joi, 25 septembrie, 19h00, vernisaj

joi, 25 septembrie, 15:00 – 18:00
Simpozion international: In and Out of the Territory
Participanti: Sanda Agalidi (RO), Astrid Ihle (D), Bernard Marcelis (Be), Mihai Oroveanu (RO), Magda Radu (RO), Ioana Vlasiu (RO)

Andrei Cadere (1934 – 1978) este astazi privit drept unul dintre cei mai importanti protagonisti ai artei conceptuale. Artistul a plecat din Romania la Paris in anul 1967 si a devenit treptat cunoscut prin tenacitatea cu care a fortat limitele sistemului institutional al artei: la inceput printr-o strategie de “parazitare” a acestuia, afisindu-se cu inconfundabila bara de lemn la vernisaje si intilniri la care nu era invitat, pentru ca ulterior sa se impuna ca o figura cunoscuta a circuitului artistic, cu expozitii si prezentari in institutii importante.

Bara de lemn rotund, formata din segmente de diferite culori, asamblate dupa un sistem elaborat de permutari ce contineau invariabil o eroare, este obiectul emblematic care il insotea pretutindeni pe artist. Bara portabila nu poate fi privita si inteleasa in afara laturii performative a demersului lui Cadere, in afara conceptiei lui cu privire la expansiunea artei dincolo de limitele spatiale impuse de muzeu sau de galerie. Traseele urbane atent planificate, intilnirile si conversatiile cu oameni de pe strada sau cu personalitati ale lumii artei, prelegerile cu privire la conceptul matematic aplicat in realizarea barelor de lemn – toate aceste elemente intregesc imaginea unui artist aflat mereu “in actiune”, pe deplin constient de legatura inextricabila dintre estetic si politic, dintre arta si viata.

Expozitia retrospectiva Andrei Cadere – Peinture sans fin, conceputa de Karola Graesslin, Astrid Ihle si Bernard Marcelis, a fost prezentata ?n octombrie 2007 – ianuarie 2008 la Staatlichen Kunsthalle Baden-Baden pentru a fi itinerata ulterior la Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris si la Bonnefantenmuseum Maastricht. Pentru prezentarea din Bucuresti curatorul Magda Radu a regandit selectia si display-ul expozitiei.

In ziua vernisajului, simpozionul international organizat de MNAC urmareste sa ofere publicului local directii de lectura ale demersului artistic al lui Andrei Cadere: interventiile vor dezbate, pe de o parte, aspecte cheie ale metodei de lucru a artistului precum si rolul sau in definirea conceptului de critica institutionala, iar pe de alta parte vor contextualiza perioada romaneasca a artistului, oferind o perspectiva noua asupra evolutiei lui ulterioare. Conferintele vor fi publicate intr-un catalog bilingv editat de MNAC.

2 thoughts on “Andrei Cadere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version