Arta la -13 grade

  • by

“La 27.07.2005, Senatul a adoptat, prin procedura adoptarii tacite, un proiect de lege a cultelor. Necesitatea unui asemenea initiative a Guvernului este evidenta, intrucat de-a lungul timpului, politica statului roman fata de culte a creat o serie de nemultumiri si tensiuni in randul comunitatilor religioase.
In acest moment, proiectul de lege se afla in dezbatere in Camera Deputatilor. Aici, Comisiile i-au adus unele modificari.

A aparut astfel alin.2 din art. 13, exemplu al unei prost-intelese tolerante religioase, ascunzand in realitate o grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Astfel, sub masca respectarii Constitutiei, continutul alin. 2 al art.13 incalca 2 drepturi fundamentale, anume: libertatea de exprimare (art. 31 din Constitutie) si libertatea de constiinta (art.30 din Constitutie).

Concret, art. 13 precizeaza: “In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.”

La o prima vedere, initiativa pare a viza respectarea decentei in exprimarile publice, dar, simultan, poate deveni un argument in favoarea adoptarii cenzurii. Intrat in vigoare, art.13 poate permite interzicerea unor ziare, reviste, carti, piese de teatru, muzicieni/formatii, lucrari de arta etc. Iar exemplele sunt nenumarate: de la Nietzsche, Richard Dawkins, Michel Houellebecq, pana la Codul lui da Vinci semnat de Dan Brown, trupe gen Black Sabbath, Cradle of Filth, sau chiar Jurnalul lui Tetelu din Academia Catavencu etc.

Este extrem de clar ca este imposibil sa trasezi o granita necontestabila intre “forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare sau invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase “. Aceasta delimitare e conditionata strict de criterii subiective, in asa fel incat, ceea ce pentru un om poate parea ofensator, pentru altul nu inseamna nimic.

In momentul de fata, Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, este prima asociatie care a inceput demersurile pentru o campanie impotriva acestui articol, prin organizarea unui concert in Piata Constitutiei pe data de 28 ocotmbrie 2006. Aceasta initiativa este sustinuta si de alte ONG-uri precum: Asociatia Pro Democratia, Ombudspersons for National Minorities, Centrul de Studii Internationale, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a Presei, Militia Spirituala, Accept.

In aceste conditii, a aparut “Arta la -13 grade“, un proiect de informare a publicului tanar si nu numai, printr-o serie de evenimente culturale si civice desfasurate in perioada 25-28 octombrie 2006. Actiunea careia noi dorim sa-i dam curs reprezinta un sir de 3 zile de dezbateri, proiectii, concerte si expozitii dupa cum urmeaza:

Ziua 1 – 25.10.2006

2 Concerte Simultan:

– concertul nr.1 – Club: Utopia – Seara Hip-hop

– concertul nr.2 – Club: Underworld – Seara electro

Ziua 2 – 26.10.2006

Proiectie intr-un club:

– proiectie film

– dezbateri

– proiectii audio alternative

Ziua 3 – 28. 10.2006

Mars, Expozitie:

– Mars- Piata Romana-Pata Constitutiei

– Expo- Studentii de la Arte Plastice vor prezenta o serie de lucrari realizate special cu ocazia acestui eveniment (fotografie, pictura, sculptura etc)”

– via vlad nanca

Leave a reply (we review all comments)