Mark Lewis – Landscapes

  • by



Vernisaj / miercuri / 16 noiembrie/ ora 18

Mark Lewis – Landscapes la MNAC

16 Noiembrie 2005 – 16 Februarie 2006
curator invitat: Enrico Lunghi, Director Casino Luxemburg
curator: Ruxandra Balaci
coordonator: Suzana Dan

MNAC, Palatul Parlamentului, Calea 13 Septembrie

Cand Mark Lewis filmeaza orasul, nimic neobisnuit nu pare sa se intample. Intr-o suburbie londoneza niste copii se joaca cu mingea (Tenement Yard, Heygate Estate, 2002). Rufe colorate atarna antr-un balcon obisnuit dintr-un bloc la fel de obisnuit. Nimic nu pare sa surprinda pe nimeni. Apar totusi niste personaje, aproape neobservate, carand niste panouri mari albe. intr-o fractiune de secunda, scena se schimba complet; din simplu document ea devine pictura.

Videastul canadian sustine principiul libertatii imaginatiei si propune cateva jocuri: porneste doar de la o imagine statica, lasa la o parte dimensiunea temporala a povestii, dar pastreaza naratiunea drept coordonata principala.

“Filmul e o inventie veche” spune Mark Lewis. „E putin prafuit, dar artistii culeg din resturile lui, regandindu-i istoria“. Fascinat de cinema, de implicatiile sale sociale, de puterea sa de seductie, Mark Lewis a inceput sa experimenteze pe pelicula de la mijlocul anilor ’90. Artistul pleaca de la ideea ca cinematograful a intrat in faza terminala ca mediu ales pentru expresia artistica de masa. De aceea se poate spune ca lucrarile lui sunt mai apropiate de filmul independent decat de productiile low-tech video recente.

Leave a reply (we review all comments)