feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Stagiune de teatru la Centenar la Reactor Cluj

Sat, 1 Dec 2018 ⏐7:00 pm - Fri, 14 Dec 2018 ⏐12:00 am

Stagiune de teatru la Centenar la Reactor Cluj

Stagiune de teatru la Centenar la Reactor Cluj

decembrie 2018

Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

În prima parte a lunii decembrie, Reactor de creație și experiment organizează o serie de spectacole de teatru care marchează Centenarul.

Fiecare dintre spectacolele incluse în program abordează, din altă perspectivă, tema identității naționale, concentrându-se pe diverse aspecte din istoria noastră comună, din perspectiva prezentului.

Programul va începe în 1 decembrie cu Micul nostru centenar, reprezentație cu intrare gratuită. Spectacolul scris de Maria Manolescu și regizat de Dragoș Alexandru Mușoiu face o paralelă între familia românească și statul român, explorând în același timp diferențele de mentalitate care dezbină și speranța pentru viitor care unește, totul prin privirea lipsită de prejudecăți a unui copil.

Programul continuă până în 14 decembrie cu spectacole despre evenimente din istoria noastră recentă (M.I.S.A.PĂRUT, despre scandalul din jurul școlii de yoga MISA de la începutul anilor 2000), despre discursurile media care ne-au educat (Noi nu, niciodată!) sau despre viața femeilor în timpul regimului comunist (În umbra marelui plan).

Stagiunea dedicată Centenarului se încheie cu două reprezentații ale producției 99,6%, un performance colectiv și bilingv, realizat de artiști români și maghiari, care discută despre conviețuire, limbaje comune, conviețuire și solidaritate.

1 decembrie, ora 19:00
MICUL NOSTRU CENTENAR
de Maria Manolescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Cu: Alexandra Caras, Paula Rotar, Paul Socol, Doru Taloș, Adonis Tanța

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Danaga

Producător: Reactor de creație și experiment

La fel ca România Mare, Anuța împlinește 100 de ani. Familia reunită încearcă să-i aducă un omagiu, numai că vechile lor conflicte se întețesc și mai tare. Prins între vocile dezbinate și discursurile paralele din jurul lui, Toma, strănepotul, încearcă să găsească un sens.

„Se celebrează mult unitatea în 2018, dar dacă ne uităm în jur, inclusiv la familiile noastre, nu suntem deloc uniți. În același timp, văd în copiii de azi mai multă inteligență emoțională și mai puțină încrâncenare decât la generațiile precedente. Iar acesta mi s-a părut un lucru important de celebrat, chiar și într-o mică parabolă despre țara noastră ca o familie care se ceartă la ceas de sărbătoare.” Maria Manolescu, septembrie 2018

 

3 decembrie, ora 19:00

M.I.S.A.PĂRUT

De Alexa Băcanu

Regia: Alexandru Dragoș Mușoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
Distribuția: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu
Mulțumiri: Gabriel Andreescu, Cornel Mihalache, Dana Crăescu, Cosmina Oprea, Marian Cobuz, Robert Antal

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.
În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?

Vârstă recomandată: 16+
Spectacolul folosește stroboscop și nu este recomandat persoanelor cu epilepsie sau cu pace-maker.

7 decembrie, ora 19:00

NOI NU, NICIODATĂ!

Un spectacol de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar și Cosmin Stănilă

Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Paula Rotar, Cosmin Stănilă

Scenografie: Gábor Zsófi

Deconstruind diferite tipuri de discurs, spectacolul încearcă prin (auto)ironie să stimuleze gândirea critică și să suprapună într-un mod ludic planul personal biografic peste unul istoric.

Spectacolul e realizat prin metodele de lucru ale teatrului devised: membrii echipei artistice au participat la o perioadă de documentare, urmată de lucrul la scenă, care a presupus exerciții de scriere și de improvizație. Pe baza acestor exerciții s-a construit apoi textul de spectacol.

9 decembrie, ora 19:00

ÎN UMBRA MARELUI PLAN

De Catinca Drăgănescu

Regia: Catinca Drăgănescu

Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloș

Scenografia: Anda Pop

Antrenament muzical: Catrinel Bejenariu

În umbra marelui plan este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Spectacolul ia forma unei cronici  de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.

Suntem o generaţie ȋn căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atât ȋn trecut cât şi ȋn viitor ȋn ȋncercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie.  Tributari fiind unui trecut mistificat şi unui prezent la răscruce de drumuri, nu ne rămâne decât să ne chestionăm originile şi să ne proiectăm viitorul, cu umor şi cinism, aşa cum ȋi stă bine unei generaţii de tranziţie, ȋntr-un spectacol dulce-amărui cu iz de basm.

13 decembrie, ora 19:00

14 decembrie, ora 19:00

99,6%

Creație colectivă de/Alkotók: Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran

Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din noi visează la aceleași lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferențiază. Construim ficțiuni și ne simțim în siguranță în ele. Ficțiuni în care suntem altfel decât ceilalți.
99,6% este o creație colectivă a nouă artiști maghiari și români care s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie. Despre conviețuire și despre limbaje comune. 99,6% nu este un spectacol, e o călătorie delicată spre acceptare și solidaritate.

Limba: Română, maghiară, engleză (cu subtitrări în română, maghiară și engleză)

Acest proiect cultural este co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Foto: Andra Salaoru și Ioana Ofelia

________________________________________________

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

 

Details

Start:
Sat, 1 Dec 2018 ⏐7:00 pm
End:
Fri, 14 Dec 2018 ⏐12:00 am
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , ,
Website:
https://www.facebook.com/ReactorCluj/

Venue

Reactor de creaţie şi experiment
Strada Petőfi Sándor, nr. 4
Cluj-Napoca, Cluj Romania
+ Google Map
Website:
http://reactor-cluj.com/
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2004 - 2020 feeder.ro

CONTACT US

Send us an email and we'll get back to you, asap. Thank you! ⭐️

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account