feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

News from Polska #4 – Teritoriile Coregrafiei @ Centrul Național al Dansului Bucureşti

Tue, 8 Oct 2019 ⏐7:30 pm - Sun, 13 Oct 2019 ⏐9:00 pm

Free
Institutul Polonez Instytut Polski w Bukareszcie‎News from Polska #4 - Teritoriile Coregrafiei

News from Polska #4 – Teritoriile Coregrafiei @ Centrul Național al Dansului Bucureşti

Festivalul „News from Polska” – Teritoriile Coregrafiei

Cei mai interesanți perfomeri și perfomere din Polonia vor urca pe scena Centrului Național al Dansului din Bucureşti (CNDB) în cadrul celei de-a 4-a ediții a Festivalului „News from Polska”, care va avea loc în perioada 8-13 octombrie 2019.

Organizat din doi în doi ani, festivalul poartă, în acest an, subtitlul „Teritoriile Coregrafiei”. Reprezentațiile și performance-urile alese pentru programul „News from Polska” sunt o selecție a celor mai noi realizări ale tinerilor artiști polonezi. Spectatorii vor găsi printre acestea și exemple ale artei moderne, care nu-și neagă originile și aduce un omagiu maeștrilor săi.

– În timpul festivalului „News from Polska” veți putea vedea șapte performance-uri, de la cele cu un text bogat până la reprezentații exlusiv vizuale – afirmă Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care este inițiatorul festivalului. Axa ediției de anul acesta și punctul său principal va fi spectacolul „Cea de-a doua natură”, inspirat de personalitatea Polei Nireńska, remarcabilă dansatoare poloneză avangardistă din perioada interbelică și artistă de origine evreiască ce a supraviețuit Holocaustului, iar după război a condus școala de dans din Statele Unite, unde a murit tragic. Nireńska a fost, de asemenea, soția lui Jan Karski, unul dintre eroii celui de-Al Doilea Război Mondial, omul care, în calitate de curier al autorităților poloneze din emigrație, a fost primul care i-a informat pe liderii occidentali, inclusiv pe președintele Statelor Unite, despre Holocaust. „Cea de-a doua natură”, îi invită pe spectatori să reflecte asupra Exterminării contemporane într-un mod cu totul surprinzător – adaugă Agnieszka Skieterska.

PROGRAMUL FESTIVALULUI „NEWS FROM POLSKA” 2019:

8 octombrie (marți), 19.30 – reprezentația „Thriller” (regie/coregrafie: Paweł Sakowicz/Anna Smolar)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10672

9 octombrie (miercuri), 19.30 – reprezentația „Perechea nr. 1” (concept: Katarzyna Gorczyca/Oskar Malinowski)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10676

10 octombrie (joi), 19.30 – reprezentația „Stalking Paradise” (Teatrul de Dans din Lublin, concept și coregrafie: Külli Roosna/Kenneth Flak)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10677

11 octombrie (vineri), 19.30 – reprezentația „Cea de-a doua natură” (concept: Agata Siniarska/Katarzyna Wolińska/Karolina Grzywnowicz)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10678

12 octombrie (sâmbătă, foaier), 18.00 și 20.00 – reprezentația „Arcașele” (concept și coregrafie: Agnieszka Kryst)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10681
https://www.kompostor.ro/10689

12 octombrie (sâmbătă, Sala Stere Popescu), 19.00 – reprezentația „Slowstepper – On The Edge Of Survival” (concept: HYGIN DELIMAT)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10684

13 octombrie (duminică), 19.30 – reprezentația „Eva și El” (concept: Paweł Konior/ Iwona Olszowska)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/10687

Festivalul de la CNDB va debuta marți, 8 octombrie, cu performance-ul „Thriller”, al cărui autori – Paweł Sakowicz și Anna Smolar – vor prezenta, într-o manieră extrem de dinamică și atrăgătoare pentru spectatorul contemporan, o zi din viață, din perspectiva corpului nostru.

Paweł Sakowicz, pe care spectatorii îl vor vedea pe scenă alături de Sonia Roszczuk, este unul dintre cei mai apreciați dansatori și coregrafi contemporani din Polonia. În 2016 a fost nominalizat la prestigiosul premiu polonez „Paszport Polityki” (de la numele săptămânalului socio-politic „Polityka”) pentru „carisma scenică plină de ironie și umor”.

Anna Smolar, regizoare de teatru, a primit în același an, 2016, „Paszport Polityki”. Este cunoscută drept una dintre cele mai talentate artiste ale generației tinere. A colaborat cu regizori celebri, precum Krystian Lupa, Jacques Lassalle sau Andrzej Seweryn.

În cea de-a doua zi a festivalului, miercuri, 9 octombrie, la CNDB va fi prezentat performance-ul „Perechea nr. 1” de Katarzyna Gorczyca și Oskar Malinowski, dintr-o perspectivă plină de umor și ironie despre nevoia de a fi „cel mai” în lumea coregrafiei și a dansului. Aceste experiențe pot fi, totuși, atribuite multor altor domenii din viața noastră.

Joi, 10 octombrie, Teatrul de Dans din Lublin va interpreta, la București, perfomance-ul „Stalking Paradise”, sub îndrumarea duetului norvegiano-estonian de coregrafi Roosn și Flak. Dansatorii, făcând apel, printre altele, la „Stalker” de Andriej Tarkowski, pun întrebări despre sursele credinței într-un sens larg și neînțelegerile care izvorăsc din aceasta.

Weekend-ul festivalului va începe vineri, 11 octombrie, cu spectacolul „Cea de-a doua natură” de Agata Siniarska și Karolina Grzywnowicz. Punctul de plecare pentru acest performance este viața și opera Polei Nireńska, care, deși întreaga viață a fost cu un pas înaintea naziștilor și a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial, nu s-a eliberat de trauma Holocaustului.

Exterminarea, care a devenit o experiență-limită pentru om, s-a dovedit a fi, deopotrivă pentru mediul natural, un eveniment major. Natura este astăzi martorul și obiectul aspirațiilor omenești distructive. Autorii „Celei de-a doua naturi” compară distrugerea mediului cu exterminarea contemporană. În proiectul acestora, coregrafia devine un mod corporal de a cultiva istoria. Contextul acestei povești va fi instalația-grădină, situată în curtea CNDB. Plantele care vor apărea urmează a fi supuse unor practici din perioada Exterminării, precum selecția și ordonarea, care fac inevitabil parte din crearea grădinii sau din alegerea anumitor specii.

Agata Siniarska este o artistă cunoscută deopotrivă în România, unde performance-ul ei „Mothers of Steel”, pregătit împreună cu Mădălina Dan, a fost prezentat, printre altele, la una dintre edițiile anterioare „News from Polska”.

Sâmbătă, 12 octombrie, pe iubitorii de dans și coregrafie îi așteaptă chiar două reprezentații: „Arcașele” de Agnieszka Kryst și „Slowstepper – On the Edge of Survival” de Hygin Delimat. Primul dintre acestea este inspirat de sculpturile din Bydgoszcz, care sunt astăzi dublu simbol al orașului: monumentul clasic al Arcașelor, de Ferdinand Lepcke, din 1908, ce se găsește în fața Teatrului Polonez din Bydgoszcz și sculptura lui Marcin Jagodziński-Jagenmeer, dezvăluită în 2013 în fața Operei Nova. Pentru ambele sculpturi, artiștii au avut modele a căror identitate nu este cunoscută exact astăzi. Relația complicată dintre artist și muza sa, caracterul politic al canoanelor estetice și potențialul sculptural al trupului au devenit pentru coregrafa Agnieszka Kryst motivația de a trata mișcarea ca pe un instrument de emancipare.

La rândul său, „Slowstepper – On the Edge of Survival” este o analiză coregrafică a factorilor de supraviețuire a omului prin intermediul mișcării și al împingerii corpului uman la limitele rezistenței – la pragul existenței sale fizice.

Festivalul „News from Polska” se încheie duminică, 13 octombrie, cu reprezentația „Eva și El” de Iwona Olszowska și Paweł Konior. Spectacolul va fi o improvizație în timp real, făcând referire la personajele Adam și Eva. Iwona Olszowska este dansatoare și improvizatoare cu bogate realizări și spectacole la numeroase festivaluri internaționale. Paweł Konior este performer, dansator și profesor de dans. A studiat la Experimental Academy of Dance din Salzburg, iar atelierul personal de dans și l-a perfecționat în Olanda, Belgia și Polonia.

Organizatorii festivalului „News from Polska” sunt Institutul Polonez din București și Centrul Național al Dansului (bd. Mărășești nr. 80-82), în a cărui clădire se vor desfășura toate reprezentațiile.

Proiectul „Teritoriile Coregrafiei” este organizat de Institutul Adam Mickiewicz în colaborare cu Institutul de Muzică și Dans, Centrul de Cultură din Lublin și Art Stations Foundation. Proiectul „Teritoriile Coregrafiei” face parte din programul cultural internațional coordonat de Institutul Adam Mickiewicz și realizat în cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA pentru anii 2017-2022.

Cofinanțat din fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA. Biletele costă 35 lei / 20 lei (reduse) și sunt disponibile online, pe pagina www.kompostor.ro sau la Sala Stere Popescu de la Centrul Național al Dansului din București (bd. Mărășești nr. 80-82), înainte de începerea fiecărui spectacol.

 

[POLSKI]

Najciekawsi polscy performerzy i performerki pojawią się na scenie Narodowego Centrum Tańca (CNDB) w Bukareszcie w ramach 4. edycji Festiwalu „News from Polska” w dniach 8-13 października 2019 roku.

Organizowany co dwa lata festiwal nosi w tym roku podtytuł „Terytoria Choreografii”. Przedstawienia i performanse wybrane do programu „News from Polska” są przeglądem najnowszych osiągnięć młodych polskich artystów. Widzowie znajdą wśród nich także przykłady sztuki nowoczesnej, która nie odcina się od korzeni i składa hołd swoim mistrzom.

– W czasie festiwalu „News from Polska” będzie można zobaczyć siedem performansów, od bogatych w tekst po przedstawienie wyłącznie wizualne – mówi Agnieszka Skieterska, dyrektor Instytutu Polskiego w Bukareszcie, który jest inicjatorem festiwalu. – Osią tegorocznej edycji i jej głównym punktem będzie spektakl „Druga natura” inspirowany postacią Poli Nireńskiej, wybitnej polskiej tancerki awangardowej okresu międzywojennego, artystki żydowskiego pochodzenia, która przeżyła Holokaust, a po wojnie m.in. prowadziła szkołę tańca w Stanach Zjednoczonych, gdzie zmarła tragicznie. Nireńska była też żoną Jana Karskiego, jednego z bohaterów II wojny światowej, człowieka który jako kurier polskich władz emigracyjnych pierwszy poinformował zachodnich przywódców, w tym prezydenta Stanów Zjednoczonych, o Holokauście. „Druga natura” w całkowicie zaskakujący sposób zaprasza jednak widzów do zastanowienia się nad współczesną Zagładą – dodaje Agnieszka Skieterska.

PROGRAM FESTIWALU „NEWS FROM POLSKA” 2019:

8 października (wtorek), 19.30 – przedstawienie „Thriller” (Reż./choreografia: Paweł Sakowicz/Anna Smolar)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10672

9 października (środa), 19.30 – przedstawienie „Para nr 1” (koncept: Katarzyna Gorczyca/Oskar Malinowski)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10676

10 października (czwartek), 19.30 – przedstawienie „Stalking Paradise” (Lubelski Teatr Tańca, koncept i choreografia Külli Roosna/Kenneth Flak)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10677

11 października (piątek), 19.30 – przedstawienie „Druga natura” (koncept Agata Siniarska/Katarzyna Wolińska/Karolina Grzywnowicz)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10678

12 października (sobota, foyer), 18.00 i 20.00 – przedstawienie „Łuczniczki” (koncept i choreografia Agnieszka Kryst)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10681
https://www.kompostor.ro/10689

12 października (sobota, Sala Stere Popescu), 19.00 – przedstawienie „Slowstepper – On The Edge Of Survival” (koncept HYGIN DELIMAT)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10684

13 października (niedziela), 19.30 – przedstawienie „Ewa i On” (koncept Paweł Konior/ Iwona Olszowska)
Więcej info I bilety: https://www.kompostor.ro/10687

Festiwal w CNDB we wtorek 8 października rozpocznie performans „Thriller”, w którym autorzy – Paweł Sakowicz i Anna Smolar – w niezwykle dynamiczny i atrakcyjny dla współczesnego widza sposób prezentują jeden dzień z życia z perspektywy naszego ciała.

Paweł Sakowicz, którego widzowie zobaczą na scenie wraz z Sonią Roszczuk, jest jednym z najbardziej cenionych współczesnych tancerzy i choreografów w Polsce. W 2016 r. był nominowany do prestiżowej polskiej nagrody „Paszporty Polityki” (od nazwy tygodnika społeczno-politycznego „Polityka”) za “sceniczną – pełną ironii i dowcipu – charyzmę”.
Anna Smolar, która jest reżyserką teatralną, w tym samym roku, 2016, otrzymała „Paszport Polityki”. Uznaje się ją za jedną z najbardziej utalentowanych twórczyń młodego pokolenia. Współpracowała z tak wybitnymi reżyserami jak Krystian Lupa, Jacques Lassalle czy Andrzej Seweryn.

Drugiego dnia festiwalu, we środę 9 października, w CNDB zostanie zaprezentowany performans „Para nr 1” Katarzyny Gorczycy i Oskara Malinowskiego. Jest on pełnym humoru i ironii spojrzeniem na potrzebę bycia „naj” w świecie choreografii i tańca. Jednak doświadczenia te można przenieść na wiele innych dziedzin naszego życia.

W czwartek 10 października w Bukareszcie wystąpi Lubelski Teatr Tańca z performansem „Stalking Paradise”, pod kierunkiem norwesko-estońskiego duetu choreografów Roosna i Flak. Tancerze odwołując się m.in. do „Stalkera” Andrieja Tarkowskiego, zadają pytania o źródła szeroko pojętej wiary oraz wynikające z niej niezrozumienia.

Festiwalowy weekend w piątek 11 października rozpocznie przedstawienie „Druga Natura” Agaty Siniarskiej i Karoliny Grzywnowicz. Punktem wyjścia dla performansu jest życie i twórczość Poli Nireńskiej która, mimo że całe życie była o krok przed nazistami i przeżyła II wojnę światową, nigdy nie wyzbyła się traumy Holokaustu.

Zagłada, która dla człowieka stała się doświadczeniem granicznym, również dla środowiska naturalnego okazała się wydarzeniem przełomowym. Natura jest dziś świadkiem i przedmiotem ludzkich destrukcyjnych aspiracji. Autorzy „Drugiej natury” porównują niszczenie środowiska do współczesnej zagłady. W ich projekcie choreografia staje się cielesnym sposobem uprawiania historii. Kontekstem dla tej opowieści będzie instalacja-ogród, umieszczona na dziedzińcu CNDB. Rośliny w niej występujące będą poddane praktykom znanym z czasu Zagłady np. selekcji i porządkowaniu, które są nieuchronnie wpisane w tworzenie ogrodu, czy wyborowi poszczególnych gatunków.

Agata Siniarska jest artystką znaną również w Rumunii, gdzie jej przygotowany wspólnie z Mădăliną Dan performans „Mothers of Steel” był wielokrotnie pokazywany m.in. na jednej z poprzednich edycji „News from Polska”.

W sobotę 12 października miłośników tańca i choreografii czekają aż dwa przedstawienia: „Łuczniczki” Agnieszki Kryst oraz „Slowstepper – On the Edge of Survival” Hygin Delimat. Pierwszy z nich to inspirowany dwiema rzeźbami z Bydgoszczy, które stanowią dziś podwójny symbol miasta: klasycznym pomnikiem Łuczniczki Ferdinanda Lepcke z 1908 roku znajdującym się przed Teatrem Polskim w Bydgoszczy oraz rzeźbą Marcina Jagodzińskiego-Jagenmeera odsłoniętą w 2013 roku przed Operą Nova. Do obydwu rzeźb artystom pozowały modelki, których tożsamość nie jest dziś właściwie znana. Skomplikowana relacja artysty i jego muzy, polityczność kanonów estetycznych oraz rzeźbiarski potencjał ciała stały się dla choreografki Agnieszki Kryst impulsem do potraktowania ruchu jako narzędzia emancypacji.
„Slowstepper – On the Edge of Survival” to z kolei choreograficzna analiza czynników przetrwania człowieka poprzez ruch i popchnięcie ludzkiego ciała do granic wytrzymałości – na krawędź jego fizycznej egzystencji.

Festiwal „News from Polska” zakończy się w niedzielę 13 października przedstawieniem „Ewa i On” Iwony Olszowskiej i Pawła Koniora. Spektakl ten to improwizacja w czasie rzeczywistym, odnosząca się do postaci Adama i Ewy.
Iwona Olszowska jest tancerką i improwizatorką z bogatym dorobkiem i występami na na licznych festiwalach zagranicznych.
Paweł Konior to performer, tancerz oraz nauczyciel tańca. Studiował w Salzburg Experimental Academy of Dance, swój warsztat taneczny doskonalił w Holandii, Belgii i Polsce.

Organizatorami festiwalu „News from Polska” są Instytut Polski w Bukareszcie oraz Narodowe Centrum Tańca (Bd. Mărășești 80-82), w którego siedzibie odbywają się wszystkie przedstawienia.

Projekt Terytoria Choreografii organizowany jest przez Instytut Adama Mickiewicza we współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca, Centrum Kultury w Lublinie i Art Stations Foundation.
Projekt “Terytoria Choreografii” jest częścią koordynowanego przez Instytut Adama Mickiewicza międzynarodowego programu kulturalnego, realizowanego w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017–2022. Dofinansowano ze środków MKiDN w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA.

Bilety kosztują 35 lei lub 20 lei (ulgowe) i są do nabycia online, na stronie www.kompostor.ro lub w Sali Stere Popescu Narodowego Centrum Tańca w Bukareszcie (bd. Mărășești nr. 80-82) przed rozpoczęciem każdego spektaklu.

Details

Start:
Tue, 8 Oct 2019 ⏐7:30 pm
End:
Sun, 13 Oct 2019 ⏐9:00 pm
Cost:
Free
Event Categories:
, , , , , ,
Event Tags:
, , , ,
https://www.facebook.com/events/2795820630447725/

Organizer

Institutul Polonez
Phone:
021 224 4556
Email:
bucuresti@instytutpolski.org
View Organizer Website

Venue

Centrul National al Dansului București
CNDB National Center of Dance, Bulevardul Mărășești 80-82
București, 030167 Romania
+ Google Map
Phone:
021 318 86 76
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.