Atelier de ceramică pe nevăzute

Atelier de ceramică pe nevăzute

Atelier de ceramică pe nevăzute

Un nou experiment #CMUSenseability la care invităm nevăzători și persoane tipice!

În cadrul atelierului, simțul tactil va fi cel care ne va conduce experiența. Lucrul cu pământul presupune atenție față de inteligența mâinilor, care este de multe ori surprinzătoare pentru că se bazează mult pe intuiție, pe joc, pe libertatea gesturilor și a gândirii. Vom explora forma palmelor, a degetelor, presiunea pe material, diferite texturi ale unor materiale ceramice în diferite stadii ale lor, pentru a ne cunoaște ‘instrumentele’ de lucru.

Lipsa reperelor vizuale îmbogățește mult relația dintre creier și simțul tactil. Coordonarea este directă, în felul acesta explorarea este mult mai liberă, iar imaginația își canalizează mai rapid resursele într-o formă finală. Lutul este un tip de materie care permite această tatonare pentru ca nu are nevoie de precizie pentru a lua naștere, frumusețea constând tocmai în curiozitatea modelării, în bucuria jocului delicat cu o suprafață foarte receptivă la gesturile noastre.

Cum decurge experimentul #CMUSenseability:

– Ne vom apropia de obiectele pe care le folosim zilnic prin perspectiva celui care le produce, miza fiind de a realiza un pahar sau un castronel pe care apoi să îl luăm acasă și să îl folosim.
– Începem o mică parte teoretică despre procesul de lucru și de ardere a lutului și regulile generale.
– Fiecare își va începe propria explorare, își va conduce jocul dintre imaginație, mâini și materie. Ne vom juca cu texturi, forme, grosimi de material, șabloane sau forme organice, ne vom folosi de instrumente sau doar de mâinile noastre, în funcție de curiozitatea fiecăruia.

La sfârșitul atelierului ne-am bucura să aflăm părerea fiecărui participant dacă lucrul cu ceramica este o posibilă variantă de meserie pentru nevăzători.

Trainer: Roxana a studiat arhitectura și de doi ani jumătate are un mic studio de ceramică pe care îl vede, momentan, ca un minunat prilej de a interacționa cu oamenii. În paralel continuă și aventura cu arhitectura, fiind înscrisă la doctorat și asistent în cadrul UAUIM.

Detalii despre participare:

– Atelierul are loc pe 31 martie în spatiul La Firul Ierbii între orele 10.30 – 15:00.
– Lucrul cu pământul implică, de obicei, ceva murdărie, așa că vă rugăm să veniți cu șorțuri (de bucătărie).
– Participarea este gratuită și se face doar pe bază de înscriere, avem 15 locuri:
> Formular https://goo.gl/forms/UBN964yJDM6Br6AT2
> Telefon – 07575AMAIS
_____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unică – un spațiu de contact între persoanele cu deficiențe de vedere și persoane tipice din diverse domenii precum educație, servicii sociale, arhitectură, design și alti profesioniști care doresc să facă un prim pas pe nevăzute către un viitor #BucurestiIncluziv.

Inițiativa aparține AMAis și este sustinută de Fundatia Orange.

Leave a reply (we review all comments)