Eyes on the City invită adolescenții din Ucraina și România să își exprime creativitatea împreună la Street Delivery 2023

Eyes on the City la Street Delivery 2023

Eyes on the City, proiect implementat de Asociația Culturală Câte-n lună și-n mansardă, invită adolescenții din Ucraina și România să se exprime creativ în legătură cu orașul București la Street Delivery 2023. Workshop-uri de artă, dans contemporan și dream mapping îi așteaptă pe tinerii cu vârste între 12 și 18 ani la standul Eyes on the City de la Street Delivery, festivalul de artă stradală de pe Arthur Verona, București.

În ultimele patru luni, în cadrul proiectului cultural Eyes on the City, adolescenți din Ucraina și România au participat la activități menite să îi ajute să cunoască orașul București prin intermediul artei.

Șase tururi ghidate de specialiști din domenii diferite au avut loc în etapa de început a proiectului. Un istoric, o specialistă în antropologie, o scriitoare, o regizoare și o educatoare muzeală i-au ghidat pe tineri în mai multe zone cu încărcătură istorică ale orașului București. Case dispărute, clădiri nou-apărute, cinematografe închise: toate acestea au făcut parte din tururile și poveștile specialiștilor invitați să îi ghideze pe tineri.

În a doua etapă a proiectului, Eyes on the City și-a propus să îi ajute pe adolescenții români și ucraineni să își exprime creativ relația lor cu orașul București. Workshop-urile Tourist in my City, coordonat de regizoarea Eliza Zdru, și Animate the City, susținut de artista Laura Pop, le-a oferit tinerilor abilitățile teoretice și tehnice necesare pentru a-și crea propriul vlog, respectiv, propriul episod de animație. Filmele realizate de tineri vor fi incluse în expoziția artistică de la standul Eyes on the City din cadrul Street Delivery, weekendul acesta, de vineri până duminică.

Eyes on the City îi așteaptă pe tineri weekendul acesta să lucreze din nou împreună, de data aceasta, la crearea unor lucrări care reflectă viața orașului și a străzii Arthur Verona, unde festivalul de artă stradală se va desfășura. Artista Irina Cangeopol va susține workshop-ul Breaches of blindness, în care tinerii vor lucra pe suport transparent în echipe de câte doi, completând fiecare desenul celuilalt cu crochiuri ale trecătorilor.

Tinerii sunt așteptați să își exprime creativitatea și altfel decât prin desen la atelierul de mișcare și performance art „Imaculat”. Coregrafa Sandra Mavhima provoacă tinerii să reflecteze asupra existenței urbane, plasând mișcarea în mijlocul vieții de zi cu zi, ca un element esențial de dezvoltare comunitară și contact social.

Participarea la workshop-urile Eyes on the City din cadrul Street Delivery este gratuită și se face doar pe bază de înscriere prin completarea formularului: https://forms.gle/uFbRGPAHqrtJzsD17.

Puteți citi mai multe detalii despre proiect pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Proiectul Eyes on the City este derulat de Asociația Câte-n lună și-n mansardă și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation.

Despre Asociația Câte-n lună și-n mansardă

Asociația Câte-n lună și-n mansardă dezvoltă și implementează proiecte culturale ce au în centru educația informală a copiilor și tinerilor. Din 2022, asociația se concentrează pe integrarea prin cultură a adolescenților din Ucraina. Pe lângă activitățile dedicate tinerilor ucraineni cu vârste între 12 și 18 ani, asociația a reușit să aibă un impact și asupra adulților din Ucraina, operatori culturali sau părinți ai tinerilor care au participat la atelierele asociației, prin conectarea lor cu organizații culturale și sociale care le-au ofet oportunități profesionale și i-au ajutat, astfel, să se integreze în comunitatea locală. Prin proiectul Eyes on the City, Asociația Câte-n lună și-n mansardă continuă eforturile începute în martie 2022 și aduce împreună tinerii din România și Ucraina pentru a crea împreună, a cunoaște orașul București dintr-o nouă perspectivă și a-și face noi prieteni.

Mai multe despre Asociația Câte-n lună și-n mansardă: http://www.lunadinmansarda.ro/

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

Leave a reply (we review all comments)