Spectacol ONLINE: NOCTURNELE LU` LEONIDA

  • by
Spectacol ONLINE: NOCTURNELE LU` LEONIDA

🛑 ONLINE: NOCTURNELE LU’ LEONIDA

Scenariu teatral de ALEXA VISARION

Cu
MARIAN RÂLEA
RODICA MANDACHE
AMELIA URSU

Scenografia VIORICA PETROVICI

Un spectacol de ALEXA VISARION

🎫 Bilete: 20 lei https://www.bilet.ro/eveniment/online-nocturnele-lu-leonida-8392-25490

📍 ”În universul lui Caragiale toate situațiile sunt drame fără repercusiuni. Nu există mize reale, și din cauza asta oamenii acestui univers umflă mizele la dimensiuni astronomice. Nimeni nu poate păți nimic aici. Nimeni nu decade, nimeni nu atinge înălțimi azurii. E un ținut profund tragic. Aici nimic nu se întâmplă niciodată. Și din cauza asta toți tânjesc după puțină acțiune, după puțin suspans. Viața ar fi mult prea plicticoasă fără scandal. Ar fi de netrăit. Fără melodramă, fără vodevil, ar fi iadul pe pământ. Și asta e tragic. Dar melodramele astea, crizele de dimensiuni cosmice prin care trec acești oameni, nu pot fi luate în tragic. Nu pentru că nu sunt reale – și nu sunt – ci pentru că ei și le doresc, nu suferă din cauza lor, ci prin ele, mulțumită lor. (…)

📍 Nimic serios nu se poate întâmpla în universul lui Caragiale pentru că universul lui Caragiale este construit curat realist, după banala realitate provincială și bovaristă românească bucureșteană, unde nimic serios nu se întâmplă niciodată și unde nu s-ar putea trăi fără să ne jucăm de-a oamenii mari sau importanți. Fără să ne jucăm de-a evenimentele. Și cu cât e mai plicticoasă și mai provincială atmosfera de pe-aici, cu atât avem mai multă nevoie să ne imaginăm în roluri mărețe. E trist. E tragic de-a dreptul. Tragic și sigur, foarte spectaculos. Ce este Conu’ Leonida dacă nu un delir nocturn, un studiu al fandaxiei? Și ce e Leiba Zibal altceva decât Conu’ Leonida? Un om stă închis în casă și câte gânduri nu încep să-i treacă prin cap noaptea? Și uite așa dă în ipohondrie și fandaxia-i gata.” (Alexa Visarion, „Catharsis – în structura comediei” în Profeții spectaculare, Editura Artes, Iași, 2020)

Atenție‼ Spectacolul poate fi vizionat online în perioada 1 aprilie 2021, ora 20:00 – 30 aprilie 2021, ora 20:00.
Achiziționarea unui bilet oferă un singur acces pentru urmărirea spectacolului oricând în perioada menționată. https://teatruldramaturgilor.ro/nocturnele-lu-leonida/

Leave a reply (we review all comments)