update: FOTO – Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul

Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul

Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul

Bucureștiul este oraș invitat în cadrul ediției de anul acesta a Madrid Design Festival, eveniment care așază capitala Spaniei pe harta celor mai importante festivaluri europene de profil. O expoziție dedicată Cartierului Creativ va reprezenta Bucureștiul în programul festivalului de design spaniol. Expoziția Bucharest Creative Quarter @ Madrid Design Festival, un proiect Institutul Cultural Român și The Institute, va fi deschisă publicului în perioada 15 februarie – 31 martie 2019, la sediul Institutului Cultural Român din Madrid – Plaza del Cordón, 1.

Programul de vizitare este de luni până joi în intervalul 10:00-20:00, iar vineri între 10:00-17:00. Accesul este gratuit. Vernisajul va avea loc pe data de 15 februarie 2019, de la ora 13:30.

„Participarea românească cu expoziția Made in Bucharest Creative Quarter la principalul festival de design din Spania, Madrid Design Festival, ca proiect internațional invitat, alături de cele mai interesante propuneri de design din lume, este un focus pe orașul București și creativii români. Expoziția beneficiază  de cea mai amplă promovare de care s-au bucurat industriile creative românești în Spania.

Acest proiect face parte din strategia reprezentanței Institutului Cultural Român de la Madrid de a susține și promova creația culturală și artistică contemporană, incluzând și acele activități din sfera industriilor culturale și creative care pun în valoare geniul românesc, dar au și un important impact economic şi social. ”, a declarat  Maria Floarea Pop, Directorul Institutului Cultural Român de la Madrid.

„Expoziția dedicată Cartierului Creativ își propune să demonstreze unui public larg, internațional, ce poate oferi Bucureștiul astăzi în termeni de industrii creative și inovație, investigând modul în care un cartier și comunitatea creativă formată în jurul acestuia poate îmbunătăți percepția asupra unui oraș, dar și calitatea vieții de aici.”, a declarat Andrei Borțun – CEO The Institute.

Expoziția Bucharest Creative Quarter@Madrid Design Festival propune o plimbare imaginară prin care vizitatorul explorează străzile Cartierului Creativ din București, descoperă poveștile designerilor, arhitecților, artiștilor și creativilor care locuiesc sau își au atelierele în acest spațiu, dar și modul în care s-au născut cele mai hip și inovatoare business-uri și spații din oraș.

Traseul expozițional cuprinde categorii precum artă, muzică, fashion, magazine, designeri, arte performative, spații alternative și huburi, cafenele sau baruri, precum și o selecție de obiecte semnate de artişti locali – Saddo, Mădălina Teler (De Ceramică), Ana Bănică, Mona Vulpoiu (Utopic), o înregistrare marca Electric Brother, precum și o serie de obiecte de design românesc contemporan din portofoliul magazinelor Dizainăr (Ubikubi, Ceramic Sparrow și RUSBO) sau Meșteshukar ButiQ (Radu Abraham). Toate acestea sunt completate de materiale video semnate de Carmen Secăreanu, Ioana Ciolacu, Adelina Ivan, AFMF și Entrance.

Expoziția despre Cartierul Creativ transpune la Madrid imaginea unui București vibrant, creativ, ancorat în prezent, unde spiritul antreprenorial este din ce în ce mai puternic reprezentat.

Un proiect The Institute şi Institutul Cultural Român
Design expoziție: Attila Kim Architects
Creație: Gavrilă&Asociații

 

Cartierul Creativ, spaţiu delimitat de străzile Berzei – Calea Griviței – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta, fructifică energiile și potențialul antreprenorial și de dezvoltare urbană al industriilor creative. Este un nod al efervescențelor comunităților creative suprapus unui spațiu care are deja istoria și infrastructura necesare catalizării și accelerării motoarelor ecosistemului cultural și creativ. Inițiativa contribuie la coagularea comunității locale a industriilor creative și potențează astfel identitatea culturală a Bucureștiului. Cartierul Creativ este un proiect The Institute.

În cadrul parteneriatului cu Institutul Cultural Român (ICR), pe lângă expoziții de design itinerate în orașe mari ale României, precum Cluj, Brașov și Timișoara, The Institute a produs numeroase expoziții găzduite de reprezentanțe ICR din Europa, în orașe cu o tradiție culturală vastă precum Londra, Paris, Stockholm, Madrid și Viena.

În perioada 1-28 februarie 2019 are loc ediția a doua a Madrid Design Festival, un eveniment internațional, creat pentru a celebra cele mai emblematice proiecte de design, valoarea disciplinei în sine dar şi abilitatea sa transformativă. Sub sloganul „Redesign the World”, Madrid Design Festival şi-a propus să devină un reper în calendarul celor mai mari evenimente ce onorează designerii, brandurile şi instituţiile creative, dar şi expunerea internaţională a designului local şi naţional.

Madrid Design Festival își deschide porțile publicului cu 202 de activități ce includ 53 de expoziţii, 12 instalații, participarea a 410 profesionişti în domeniu şi implicarea a 28 de muzee şi institiții, alături de 30 de branduri, toate acestea conectate de design.

[RO] CAPITOL călătorește la Madrid Design Festival 2019 cu ajutorul proiectului Cartierul Creativ, The Institute și ICR Madrid

Made in Bucharest”, expoziția organizată în cadrul proiectului Cartierul Creativ de către The Institute, cu susținerea ICR Madrid, prezintă la Madrid Design Festival 2019 exemple excepționale de creativitate locală, printre care vei găsi campania de awareness CAPITOL și harta Un-hidden Bucharest.

Expoziția se poate vizita între 15 Februarie și 31 Martie 2019.

Citește mai mult aici sau aici.

 

[EN] CAPITOL travels to the Madrid Design Festival 2019 with the Creative Quarter project, The Institute and ICR Madrid

Made in Bucharest“, the Creative Quarter exhibition organised by The Institute and ICR Madrid at the Madrid Design Festival 2019, presents exceptional examples of Romanian creativity, among which you can find the CAPITOL awareness campaign and the Un-hidden Bucharest map.

Visit the exhibition between the 15th of February and 31st of March 2019.

Read more here or here.

Leave a reply (we review all comments)