Andrei Ujică și Péter Forgács la Cineclubul OWR

Andrei Ujică și Péter Forgács la Cineclubul OWR

Andrei Ujică și Péter Forgács la Cineclubul OWR

Încălzirea pentru One World Romania – Ediția a 12-a continuă la POINT duminică, 3 februarie, la a doua ediție a Cineclubului OWR, cu un mini-maraton de filme documentare realizate de Péter Forgács și de Andrei Ujică.

Péter Forgács și-a dedicat întreaga carieră, întinsă deja pe durata a trei decenii, realizării unei serii intitulate sugestiv „Ungaria privată”. Seria conține exclusiv filme bazate pe arhive personale ale unor locuitori ai Ungariei secolului al XX-lea, mixându-le cu imagini oficiale ale perioadei în care au trăit și cu alte tipuri de materiale audio-vizuale, în colaje ce restituie un trecut complex.

Andrei Ujică s-a remarcat prin toate cele trei filme documentare de lungmetraj realizate până în prezent, fiind unul dintre cineaștii români cei mai cunoscuți și mai respectați în întreaga lume. Toate documentarele cineastului apelează, în utilizarea arhivelor, la tehnici care le apropie de structuri cinematografice experimentale, acesta fiind unul dintre punctele de întâlnire a operei lui Ujică cu aceea a cineastului maghiar Péter Forgács.

Filmele celor doi împărtășesc și o aplecare spre redarea caracterului fragmentar al trecutului, în funcție de istoriile individuale ale celor care l-au populat și de unghiurile diverse din care este recuperat. Există, de asemenea, corespondențe în preocuparea comună pentru formule structurale și estetice inovatoare și la nivelul apelului constant la arhive – personale sau oficiale – cu scopul de a nuanța și de a relativiza posibile reprezentări dogmatice ale istoriei.

„Familia Bartos”(1988), documentarul programat de la ora 16:30, este primul episod al seriei „Ungaria privată”, a cineastului Péter Forgács.

Filmul prezintă povestea unei familii de evrei maghiari, a cărei traiectorie e curmată brusc de Holocaust. Prin contextualizarea filmărilor private – home movies – ale lui Zoltan Bartos, unul din membrii familiei care a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste, doar pentru a fi deposedat din nou de bunuri la câțiva ani distanță, o dată cu naționalizările regimului comunist, cineastul reconstituie modurile complexe în care istoria mare se răsfrânge asupra milioanelor de istorii particulare care o compun. Muzica hipnotică a lui Tibor Szemzõ, colaboratorul fidel al lui Forgács, contribuie din plin la construcția experimentală a filmului.

Cel de-al doilea film realizat de Andrei Ujică, „Out of the Present” (1995), este programat duminică, 3 februarie de la ora 17:45. Documentarul prezintă viața de zi cu zi a cosmonautului Sergei Krikalev pe stația spațială MIR, timp de zece luni între 1991 și 1992, perioadă în care URSS s-a dezintegrat, iar harta Europei s-a modificat substanțial. Bazat pe filmări private captate de acesta și cuprinzând imagini realizate de Vadim Iusov, directorul de imagine al celebrului film „Solaris”, al lui Tarkovski, documentarul lui Ujică propune o perspectivă inedită și particulară asupra existenței departe de Pământ a cosmonauților.

„Exodul Dunării” (1998) – parte din aceeași serie, „Ungaria privată”, a cineastului maghiar – este programat de la ora 19:30, și e bazat tot pe filmări private – home movies – aici cele ale căpitanului Nándor Andrásovits, plecat din Slovacia spre Palestina cu un vas plin de evrei slovaco-austrieci care încercau să fugă de politicile anti-semite naziste. Datorită uneia dintre multele ironii ale istoriei, la întoarcere vasul său va fi tot plin, dar de data aceasta cu basarabeni germani care se repatriază în urma invaziei sovietice în Basarabia.

Nu ratați, seara – de la ora 20.30 – dialogul dintre cei doi cineaști – o șansă rară de a interacționa cu artiști de asemenea calibre. Péter Forgács și Andrei Ujică sunt recunoscuți pentru felul în care folosesc imaginile de arhivă în filmele lor, așa că discuția se va concentra pe rolul arhivelor în reprezentarea istoriei în filmul documentar.

Intrarea la evenimentele din cadrul Cineclubului se face pe baza unei rezervări prealabile. Vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră, numărul de locuri pe care doriți să le rezervați și orele exacte ale evenimentelor la care vreți să participați. Așteptăm cererile de rezervare până vineri, 1 februarie, ora 18:00.

La fața locului primim cu bucurie donații de la toți cei care apreciază și doresc să susțină demersurile Asociației One World Romania. Donații se pot face și online în cadrul programului „Prietenii OWR”, despre care puteți afla detalii aici.

 

 

Leave a reply (we review all comments)