Balkan Performance Tour 2019

Balkan Performance Tour 2019

Balkan Performance Tour 2019

– eveniment de arte performative la Timișoara–

Balkan Performance Tour, eveniment de artă contemporană performativă, produs de galeria 12-14 Contemporary din Viena și curatoriat de Denise Parizek, în colaborare cu galeria META Spațiu din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, va debuta pe 1 februarie, de la ora 19:00, la Casa Artelor din Timisoara – Sala Studio (str. Augustin Pacha nr. 8) cu prima oprire din afara Austriei din cadrul turneului care a început cu Viena și va continua cu Novi Sad și Belgrad.

Evenimentul cuprinde o serie de trei performance-uri care au loc în aceeași seară, un adevărat tur de forță pentru publicul iubitor de artă, care are ocazia să vadă în acțiune artiștii participanți: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler (Austria), Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia), și grupul NOIMA (Timișoara).

Prima parte a programului propune intalația-performance susținută de Àgnes Hamvas și Hubert Hasler: un dialog purtat prin fax, ce sugerează lipsa comunicării personale în context actual, precum și limitările, schimbările intervenite la nivelul limbajului şi comunicării în era digitală. Și în cazul performance-urilor susținute de Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia) și NOIMA (Timișoara), ideea de bază – care este și punct de plecare – urmează același principiu, având, totodată, două poziționări diametral opuse: încadrarea în denumiri-clișeu a femininului și masculinului ce apelează la forme de expresie identice, dar care prezintă, totuși, diferențe în lipsa unei evaluări. Avem o teză și o antiteză, o poziție feminină și una masculină; ceea ce lipsește este sinteza.

În contrapartidă, NOIMA prezintă performance-ul „dLight” care a evoluat constant de-a lungul anilor. Artiștii, parte a grupului NOIMA, jonglează cu concepte precum LUMINA/LIGHT și LUMEN/WELT. Alegând un punct specific de focalizare, artiștii „lumineză” anumite abordări ale lumii civilizate sau o pun în lumină (Light).

 

Balkan Performance Tour va continua cu Novi Sad, în 4.02.2019 – Kultur Center) și Belgrad (6.02.2019 -Ostavinska Galerija).

Parteneri: Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Österreichische Botschaft Belgrad – Austrijska Ambasada u Srbiji, Austrijski kulturni forum Sarajevo/Österreichisches Kulturforum Sarajewo

Leave a reply (we review all comments)