Cineclub One World Romania | Adio, iarnă!

Cineclub One World Romania | Adio, iarnă!

Cineclub One World Romania | Adio, iarnă!

De două ori pe lună, în serile de duminică, vă dăm întâlnire la Cineclubul One World Romania, un nou proiect dedicat culturii documentare în România. În spațiul prietenilor noștri de la POINT vom proiecta unele dintre cele mai importante filme documentare din istoria cinematografiei, discutându-le ulterior împreună cu realizatorii lor sau cu invitați speciali.

Primele patru cinecluburi organizate în perioada ianuarie – martie ne vor încălzi pentru ediția din 2019 a festivalului, propunând filme care au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa și cu modurile în care democrațiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluții.

La o primă întâlnire vă invităm duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 – când vom proiecta filmul „Adio, iarnă!” („Winter Adé”, Germania de Est 1989, regia: Helke Misselwitz). Realizatoarea Helke Misselwitz va fi prezentă la Cineclub pentru a discuta cu cei doi coordonatori ai proiectului, Vanina Vignal și Andrei Rus.

„Adio, iarnă!” a fost realizat de Helke Misselwitz în a doua jumătate a anilor ’80, într-o Germanie de Est care trecea printr-o perioadă de liberalizare, dar unde reprezentarea intimității rămăsese o raritate în fața raportării idealizante la realitate. Cineasta parcurge țara cu trenul intervievând femei, de vârste și categorii sociale diferite, încercând să afle ce le lipsește și ce și-ar dori de la viitor. Nu de puține ori, ele ajung să povestească detalii extrem de intime ale vieții lor, transformând filmul într-unul dintre cele mai prețioase documente despre felul în care femeile est-germane se raportau la ele însele și la societatea ultimilor ani de comunism.

Filmul va fi subtitrat în limba engleză.

Helke Misselwitz s-a născut la Planitz, în Germania. Între 1978 și 1982 urmează cursurile de regie ale Academiei de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg. În 1985 își începe masteratul la Academia de Arte a Germaniei de Est, sub îndrumarea regizorului Heiner Carow. În această perioadă realizează și documentarul „Adio, iarnă!”. Între 1988 și 1991 este angajată a Studioului de Film Documentar din cadrul DEFA. În 1992, Misselwitz regizează primul său lungmetraj de ficțiune – „Herzsprung”, urmat de „Englechen”. Din 1997 face parte din catedra de regie a Universității de Film „Konrad Wolf”, din Babelsberg.

Pentru următoarele ediții ale Cineclubului am pregătit proiecții ale unor filme de Peter Forgacs, Andrei Ujică și Jonas Mekas și dezbateri speciale cu invitați pe care îi vom dezvălui în curând.

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile. Dacă, însă, doriți să susțineți dezvoltarea Cineclubului acceptăm orice donație cuprinsă între 5 RON și 55 de mii de EURO.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.

——–

Programul Cineclubului în perioada ianuarie – martie 2019:

Duminică, 20 ianuarie

ora 18: proiecție „Adio, iarnă!” („Winter ade”)
Germania de Est 1989
regie Helke Misselwitz
durata: 2 ore
invitată: regizoarea Helke Misselwitz

Duminică, 3 februarie

Retrospectivă Péter Forgacs/Andrei Ujică

ora 16.30: proiecție „Familia Bartos”
Ungaria 1988
regie Péter Forgacs
durata: 1 oră

ora 17.45: proiecție „Out of the Present”
Germania 1997
regie Andrei Ujică
durata: 1 oră și 35 de minute

ora 19.30: proiecție „The Danube Exodus”
Olanda 1998
regie Péter Forgacs
durata: 1 oră

ora 20.30: Discuție între Péter Forgacs și Andrei Ujică
durata: 2 ore

Duminică, 17 februarie

ora 17.30: proiecție „Videogramele unei revoluții”
Germania – România 1992
regie Andrei Ujică și Harun Farocki
durata: 1 oră și 46 de minute

ora 19.30: proiecție „El perro negro: Stories from the Spanish Civil War”
Olanda – Franța – Finlanda – Suedia 2005
regie Péter Forgacs
durata: 1 oră și 24 de minute

Duminică, 3 martie

ora 16: proiecție „Lituania and the Collapse of the USSR”
SUA 2008
regie Jonas Mekas
durata: 4 ore și 35 de minute (cu două pauze)

Leave a reply (we review all comments)