Redescoperă Someșul din Parcul Armătura: plimbări ghidate cu caiacul, concerte, ateliere, mobilier urban și un colț de realitate virtuală despre râu

Somes Delivery 2018_coperta

Redescoperă Someșul din Parcul Armătura: plimbări ghidate cu caiacul, concerte, ateliere, mobilier urban și un colț de realitate virtuală despre râu

  • Zeci de amenajări și evenimente vor avea loc în 14-15 iulie pe malurile Someșului, în Parcul Armătura
  • Someș Delivery 2018 aduce instalații artistice, proiecții de film pe malul apei, concerte și micro-intervenții urbane, ateliere pentru copii și o mulțime de posibilități de a petrece timpul liber în apropierea râului

Weekendul următor (14-15 iulie) aduce la Cluj zeci de evenimente și noi amenajări pe Someș, în cadrul celei de-a patra ediții Someș Delivery. Evenimentele includ concerte de jazz în parteneriat cu Smida Jazz Festival, DJ sets susținute de Atelier Cafe și Sisters Cafe, ateliere pentru copii alături de MiniREACTOR și Fabrica de Pensule, lansări de carte alături de Cărturești, proiecții de filme, garage sale, ore de muzică și o sesiune de pictură capoeira cu rezidenții Institutului Francez din Cluj. Ediția 2018 este realizată împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.

Someș Delivery va avea loc în weekend pe malurile Someșului din Parcul Armătura, strada Oașului și are ca temă abordată: Someșul de la firul ierbii.

Am ales în acest an să explorăm de la firul ierbii acest parc, o oază verde uitată de-a lungul Someșului, din două motive. Primul e legat de faptul că în viitorul nu prea îndepărtat va fi reamenajat de către primărie și acum e un moment bun să-l (re)descoperim prin mijloacele noastre de explorare și să contribuim la o mai bună înțelegere a lui. Al doilea motiv e să-l readucem în atenția clujenilor, fiind situat în afara hărții noastre mentale, prin mici intervenții și animări care cresc pofta de redescoperire a lui”, spune Marius Moga, coordonatorul proiectului.

În luna mai au fost deja inaugurate o serie de amplasări urbane (bănci, coborâri la apă, trasee), iar de atunci, două ecologizări au reușit deja să-i convingă pe clujeni să redescopere parcul și râul și să ajute la curățirea acestora!

În weekend  vor mai avea loc alte câteva de zeci de alte evenimente și intervenții! „Anul trecut am decis să ne concentrăm pe activitățile care utilizează în mod direct apa: bărci și hidrobiciclete și răspunsul publicului a fost extrem de pozitiv! Iar anul acesta vom continua și vom pune la dispoziție caiace, completate de amenajări din lemn chiar în buza apei, concerte, ateliere, vom amenaja chiar și un colț de realitate virtuală (VR) cu documentație despre Someș și deșeuri, publicul va fi transpus într-un fanzin de artist, iar sunete din timpul activităților de curățare a Someșului au fost transformate în muzică”, explică echipa Someș Delivery.

Caiacele vor fi pe Someș în ambele zile de weekend, între orele 14:00-17:00, iar folosirea lor va fi gratuită pentru participanți. Toate micro-intervențiile pot fi utilizate oricând, va avea loc și o expoziție în realitate virtuală  dublată de un film despre Someș și deșeurile documentate, dar și o serie de activități cu muzică!

Copiii se pot distra și delecta alături de echipa MiniReactor în cadrul atelierului „Stropi de joacă” și la cel de arhitectură „Imaginarium” realizat de Fabrica de Pensule (ARTbecedar), în reprize programate zilnic între orele 10-13 și 16-19.

De altfel, este primul an în care va avea loc o dezbatere publică (Cum folosim Someșul) cu administrațiile locale, pornind de la două teme importante: mediul natural și utilizări ale râului. Miza este descoperirea unei viziuni comune, pe baza căreia să se poată dezvolta o strategie de amenajare și utilizare a Someșului din Cluj. Discuțiile vor începe sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11:00, chiar pe malul Someșului din parcul Armătura.

Serile sunt dedicate celor mari. Sâmbătă, pe malurile Someșului va avea loc o lectură publică de literatură contemporană alături de Andrei Dósa, urmată de DJ Vekt și un concert realizat în parteneriat cu Smida Jazz Festival, ce va pune pe scena Someș Delivery vor urca sâmbătă The Loop Doctors.  Duminică, programul include un atelier de mediu alături de Let’s do it, Romania!, o proiecție de film (Odiseea) și concert cu DJ Musai și The Kryptonite Sparks.

Programul complet al evenimentelor și lista tuturor amenajărilor care pot fi descoperite este disponibilă online pe site-ul SomesDelivery.ro, iar cei care vor alege să își petreacă weekendul pe malurile Someșului vor avea la dispoziție pliante cu hărți și program, pentru a putea descoperi cât mai multe din evenimentele pregătite de organizatori

 

💧 Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, iar ceastă ediție este organizată împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun. Organizatori: Asociația miniMASS, Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților.

👉Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a își îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura viitorul pentru Lidl și pentru societate. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, în cadrul a 5 piloni principali: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. 

Descoperă ediția de anul trecut în care am participat cu proiectul Cinema / Teatrul de vară Capitol, ocazie cu care am realizat un cinematograf în aer liber pe malul Someșului: BTLT: cum a fost la Someș Delivery 2017, Cluj?

Leave a reply (we review all comments)