Expoziția Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști 2016

  • by
Afis Ajap

Progresul arhitecturii nu constă în inovația sau în despărțirea de trecut cu orice preț ci în forța imaginației și
a capacităților acestei meserii de a transforma construcțiile deja existente. Aceasta este profesiunea de credință a 20 de tineri arhitecți și arhitecți peisagiști francezi ale căror idei originale de transformare a vechiului în nou, în respectul spiritului obiectului inițial, pot fi descoperite între 13 decembrie 2017 și 19 ianuarie 2018 la sediul Ordinului Arhitecților din România, filiala București (strada Sfântul Constantin nr. 32). Proiectată și realizată de Cité de l’Architecture & du Patrimoine, în parteneriat cu Institutul Francez, expoziția Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști (AJAP) face astfel o escală în România, în cadrul unui mare turneu internațional.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, filiala București.

Conceptul acestei expoziții – un fel de mare “catalog” reunind lucrările a 15 arhitecți și 5 arhitecți peisagiști – este inedit și compact. Amintind de ambianța cabinetelor de curiozități (și ale lor colecții eterogene și neobișnuite) sau ale camerelor cu minunății (un fel de arhive de amintiri și obiecte memorabile) pe care le reinterpretează într-o manieră contemporană, expoziția e un dialog între multiple dimensiuni – intimitate, distanță, public, privat, insolit, obișnuit.
Plecând de la întrebarea aparent banală ”unde, pe ce teren, care lucrați?”, Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști propun câteva exemple de bune practici ; în același timp, expoziția nu se abate nici ea de la cele câteva imperative care se regăsesc în toate proiectele tinerilor arhitecți – conversiuni care respectă contextul construcțiilor existente, ocrotirea mediului înconjurător, utilizarea unor materiale ușoare, economice și durabile.

Create în 1980, Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști (AJAP) sunt un concurs bienal organizat de
Ministerului francez al Culturii și Comunicării, deschis tinerilor arhitecți și arhitecți peisagiști cu vârste sub 35 de ani, care au realizat un proiect sau au participat la un concurs de arhitectură în Franța.

Albumele sunt un premiu care vine să recompenseze douăzeci de tineri profesioniști și, totodată, o excelentă operațiune de promovare, un mijloc și un ajutor unic pentru arhitecții și arhitecții peisagiști la început de carieră de a accede la comenzi”, explică organizatorii.

Pe marginea acestui eveniment, unul dintre tinerii arhitecți ale căror proiecte figurează în expoziție va participa la un atelier de o săptămână care urmează a fi organizat de OAR și de Institutul Francez din București în ianuarie 2018.

Textele explicative ale expoziției sunt în limba engleză.

Vernisaj – 13 decembrie 2017, la ora 19.30 – Ordinului Arhitecților din România, filiala București (strada Sfântul Constantin nr. 32, subsol, Hub A)
Orar de vizitare – luni-joi – 8.30-17.00 ; vineri – 8.30-14.30 ; sâmbătă, duminică – închis
Parteneri : OAR București, Calup, Hub A
Parteneri media : RFI Romania

Leave a reply (we review all comments)