Miercuri, 22 noiembrie, are loc o dezbatere-conferință publică în cadrul proiectului Autorul Colectiv. Istorii private ale arhitecturii publice, care își propune să aducă în discuție tema auctoriatului în arhitectura de mari dimensiuni și implicațiile sale sociale și culturale largi.
Printre cei care vor lua cuvântul se numără Cătălin Berescu, Mihaela Criticos, Călin Dan, Ger Duijings, Celia Ghyka, Irina Tulbure, Ana-Maria Zahariade. Dezbaterea va avea loc în limba engleză, iar participarea este gratuită.
Autorul Colectiv este un proiect cultural care investighează istoria orală a construirii Casei Poporului. Pornind de la ipoteza că marile ansambluri arhitecturale sunt rezultatul unui efort comun, Autorul Colectiv își propune identificarea participanților direcți la proiectarea și realizarea Casei Poporului și înregistrarea amintirilor acestora, invitați să își povestească experiențele în fața camerei de filmat. Însoțit de strângerea un corp documentar ce se referă la semnificațiile urbane, sociale, arhitecturale ale Casei, proiectul își propune să redea miilor de oameni care au lucrat la șantierul de pe dealul Spirii în anii ’80 dreptul de proprietate simbolică asupra acestui edificiu.
Folosind metodele artistice ale video-interviului, proiectul explorează rolul auctoriatului colectiv în producerea arhitecturii de mari dimensiuni. Pornind de la realitatea construirii și proiectării acesteia, care sunt acte colective și nu doar proiecte de autor ale unui arhitect sau grup de arhitecți, proiectul urmărește să recupereze o parte din memoria orașului și să construiască o istorie socială a producerii arhitecturii publice. Proiectul a fost inițiat de artistul vizual Călin Dan în colaborare cu Celia Ghyka, ca un nou episod al cercetării sale artistice pe termen lung, Arhitectura Emoțională.
Acesta poate fi vizualizat atât sub forma unei expoziții Autorul Colectiv, găzduită în spațiul A5 Studio Space din Piața Amzei numărul 5 între 17-22 noiembrie, cât și pe www.autorulcolectiv.net.
Programul de vizitare al expoziției | 17.11.2017 – 22.11.2017
sâmbătă-duminică, 18.11-19.11, pe bază de programare
luni-miercuri, 20.11-22.11, între 16:00 – 19:00
Recomandăm ca vizitele și programările să fie făcute cu un telefon în prealabil, la numărul 0736 556 013.
Un proiect al Asociației pentru Tranziția Urbană (ATU) (http://atu.org.ro)
Parteneri: OAR (Ordinul Arhitecților din România), UAP (Uniunea Artiștilor Plastici), A5 Studio Space
Parteneri media: revista Zeppelin, revista Arhitectura, radio TANANANA.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.