COUNTERBODY @ CNDB

  • by
22102017_counterbody0

COUNTERBODY este un spectacol de dans, instalație și muzică în care toate elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele.

O posibilă percepție a materiei instabile. Interiorul este exteriorul. Coerența poate să nu necesite consistență. Relația corp-spațiu devine fluidă. Nu mai există teritorii, iar mișcarea extinde spațiul. Orice contradicție poate conține și genera adevăr. O particulă este și aici, peste tot și nicăieri. De fapt nu mai există nici corp nici spațiu. Ele sunt doar o formă de percepție.

Reprezentații: 24 noiembrie, 2017, de la ora 19.30 si 25 noiembrie, 2017, de la ora 19.00.

coregrafie: Simona Deaconescu
dramaturgie și suport curatorial: Olivia Nițiș
compoziție vizuală: Ciprian Ciuclea
muzică originală: Cătălin Crețu
light design: Alexandros Raptis & Ionuț Cherana
inginer de sunet: Marian Cîtu
dansatori: Alexandra Bălășoiu, Andreea Belu, Corina Tătărău, Denis Bolborea, George Alexandru Pleșca, Georgeta Corca, Marian “Franke” Octavian, Simona Dabija
durata: 42 min

 

Potrivit curatoarei Olivia Nițiș, spectacolul are ca punct de pornire încercările de deconstrucție, destructurare, decorporalizare prin procese de relativizare asumate în dans, dar și printr-un concept care include straturi multiple de decodificare. Instalația, textul și muzica originală descompun și recompun spațiile de mișcare, accentuând permanenta relație de transfer corp-spațiu.

Având la bază formule filozofice și fizice de la teoriile quantum la post-structuralism (Judith Butler, Julia Kristeva, Adriana Cavarero) și în logica paraconsistentă din filozofia dialetheista (Graham Priest), dar și în teoriile lui Michel Foucault și Henri Lefebvre despre producția socială a spațiului, spațiul contradictoriu, spațiul celălalt (heterotopia), contra-spațiul, textul plasează corpul într-o realitate fluidă. Corp fizic și mental, paralel, dual, contradictoriu.

Direcția coregrafică este rezultatul unui proces de analiză și lucru cu corpurile celor 8 dansatori care alcătuiesc un organism fluid și fragmentar în același timp. Miza spectacolului este de a înțelege și repera căile demonstrative către o realitate existentă, valabilă științific și filozofic, însă blocată la nivelul percepției.

COUNTERBODY mă teleportează la fiecare repetiție într-o realitate paralelă și îmi oferă oportunitatea de a găsi noi straturi de înțelegere, ancorate la granița dintre rațional și irațional. Alături de performeri am căutat un corp nou care funcționează pe principiul contradicțiilor, o combinație tensionată de fragilitate și super putere, alienat și conectat cu exteriorul, dezorganizat și fluid, capabil să aboarbă și să transforme fluxul de informație în moduri halucinante”, spune Simona Deaconescu

Ne-am dorit un corp evoluat, pe care să nu-l putem controla în întregime, un corp care să ne surprindă și să ne schimbe. Cei 8 dansatori și-au adus o contribuție majoră la felul în care funcționează acest corp, fiecare dintre ei venind cu un bagaj de informații imens, fiind dispuși să foreze adânc în fantezii ascunse și încercând să dezvolte o lume nouă cu fiecare stimul venit din exterior. Cea mai mare provocare a fost încercarea de a stabiliza un proces fluctuant și, într-un final, de a transforma un fenomen intuitiv într-o metodă”, adaugă coregrafa.

Spectacolul lansează proiectul “Camera 0004_Spații Sonice” care urmează a fi completat de o serie de intervenții în spațiul public în perioada august – octombrie 2017. Proiectul este o co-producție între Asociația Tangaj Dance și Centrul Național al Dansului București și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partenerul oficial al proiectului este Asociația Experimental Project.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Biletele costă 35 de lei (preț întreg) sau 20 de lei (preț redus) și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea fiecărui spectacol.

https://www.kompostor.ro/evenimente/7195-counterbody-
https://www.kompostor.ro/evenimente/7196-counterbody-

Leave a reply (we review all comments)