Noi ateliere de educație muzicală Dalcroze, în septembrie la București

  • by
Afis-Cultura-prin-muzica-820x615

În cadrul proiectului Cultură prin muzică – Culture through Music, Primăria Capitalei prin ARCUB organizează vineri, 22 septembrie și sâmbătă, 23 septembriela Universitatea Națională de Muzică București, o nouă serie de cursuri Dalcroze adresate profesorilor de muzică și muzicienilor.

 

Proiectul Cultură prin muzică – Culture through Music a fost inițiat în noiembrie 2015, în parteneriat cu instituții internaționale de prestigiu, pentru a îmbogăți pedagogia muzicală din România prin prezentarea metodelor Kodály, Dalcroze și Orff, care sunt deja implementate la nivel european de câteva decenii. Proiectul a înglobat o serie de conferințe și ateliere de educație muzicală desfășurate pe o perioadă de opt luni în grădinițe, școli și licee din București, dar și la ARCUB și UNMB.

 

În perioada 22 – 23 septembrie, doi profesori specialiști în metoda Jaques – Dalcroze din Geneva, Hélène Nicolet și Laetitia Disseix-Berger, susțin la București un nou seminar Dalcroze de ritmică, solfegiu și improvizație muzicalăSunt invitați să participe profesori de muzică, muzicieni și studenți UNMB (în limita locurilor disponibile).

 

O metodă specială de predare a muzicii, metoda Dalcroze pune accent pe experiență înainte de știință, pe legătura esențială între mișcarea corporală și muzicalitate. Folosind o abordare interactivă și pluridisciplinară, pedagogia Dalcroze permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

 

Parteneri: Asociația Dalcroze, Universitatea Națională de Muzică din București.

 

PROGRAM SEMINAR DE EDUCAȚIE MUZICALĂ DALCROZE

22 – 23 septembrie, Universitatea Națională de Muzică București

 

Vineri, 22 septembrie

15:00 – 15:30

Exerciții comune

 

15:30 – 16:45

Curs de Ritmică A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Rithmică B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

 

17:00 – 18:15

Curs de Ritmică A – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

Curs de Rithmică B – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

 

18:15 – 19:00 – Prezentare și discuție despre metoda Dalcroze pornind de la materiale video: aplicabilitatea ritmicii Dalcroze, în ce constă ritmica Dalcroze, ce formări există în ritmica Dalcroze (curs comun susținut de cei doi profesori)

 

Sâmbătă, 23 septembrie

9:00 – 10:15

Curs de Ritmică A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Rithmică B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

 

10:30 – 11:30

Curs de Solfegiu A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Solfegiu B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

 

11:30 – 12:30

Curs de Solfegiu C – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de Solfegiu D – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

 

14:00 – 15:00

Curs de improvizație instrumentală A – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de improvizație instrumentală B – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

 

15:00 – 16:00

Curs de improvizație instrumentală C – Curs susținut de profesor Hélène Nicolet

Curs de improvizație instrumentală D – Curs susținut de profesor Laetitia Disseix-Berger

 

16:15 – 17:15

Curs de ritmică Dalcroze comun

17:15 – 18:00  Întrebări și discuții / feedback

 

Înscrieri

Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac până la data de 20 septembrie 2017, printr-un email la adresa culturaprinmuzica@arcub.ro . Pentru ca înscrierea să fie validă, vă rugăm să includeți următoarele informații: nume, prenume, număr de telefon, adresă e-mail, funcția (profesor de muzică/ student UNMB/ muzician). Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea se va face în ordinea în care se primesc e-mail-urile.

 

Numărul maxim de participanți este de 40 de persoane. Fiecare participant va beneficia de două cursuri de ritmică, un curs de solfegiu, un curs de improvizație instrumentală, o prezentare a metodei Dalcroze și un moment de discuții.

 

Hélène Nicolet este licențiată în metoda Jaques-Dalcroze, obținută în cadrul Institutului Jaques-Dalcroze din Geneva. Predă ritmica, improvizația instrumentală și armonia practică pentru studenții din cadrul filierei de muzică și mișcare la Haute École de musique din Geneva. A predat timp de patru ani ritmica pentru adulți și seniori la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, iar în prezent susține cursuri de educație muzicală Dalcroze în SUA, Japonia, Coreea de Sud, Mexic și în Europa.

 

Laetitia Disseix-Berger a obținut masterul în pedagogie muzicală, specializarea ritmică Jacques Dalcroze în cadrul Haute École de musique din Geneva. Este profesor de muzică la CRR Rueil- Malmaison și ține cursuri de inițiere muzicală, formare muzicală, formare în muzică și dans precum și în ritmica Jaques-Dalcroze. Predă în cadrul programelor de masterclass organizate de ECM – Ecole de Comédie Musicale de Paris și în cadrul diferitelor stagii muzicale organizate în Franța și în străinătate (Denver, Colorado).

 

Leave a reply (we review all comments)