Someș Delivery 2017

Someș Delivery 2017

Imaginăm Someșul Viitorului” a fost tema concursului de proiecte Someș Delivery 2017.

În ultimii ani Clujul și-a întors privirea spre Someș și o serie de proiecte culturale au adus publicul pe malurile râului pentru a pune în valoare potențialul și nevoia de schimbare a acestuia. Există, de altfel, o deschidere și din partea administrației locale ce urmează să fie materializată printr-un concurs pentru un Masterplan al Someșului.

În acest context, credem cu tărie că testările în materie de amenajări, evenimente și implicare a comunității realizate prin intermediul Someș Delivery au un impact pozitiv asupra relației dintre râu și oraș încă de la prima ediție. E momentul ca, tot mai mulți, să ne imaginăm un Someș așa cum vrem să-l avem în viitor.

 

Someș Delivery 2017 se desfășoară în 17 și 18 iunie pe segmentul de râu dintre podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte.

 

Harta tronsonului Someș Delivery 2017

Organizatori

Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România, Asociația miniMASS.

 

Imaginăm Someșul Viitorului | Lista finală a proiectelor

Someș Delivery 2017 va avea, 8 instalații, amenajări și evenimente rezultate în urma concursului:

Casa din copac

Atragerea și apropierea de Someș a copiilor se poate face prin crearea unui loc de joacă pe malul râului, iar scopul acestui proiect este de a crea un loc de întâlnire pentru copii și părinți.

Nature Desks

 

Nature Desks își propune să conecteze natura urbană cu spațiile de lucru astfel încât rezultatul final va fi un spațiu de (co)working pe malul Someșului pentru freelanceri, start-up-uri și pentru oricine vrea să lucreze cu păsări și râu în jur.

 

Insula

 

Așa cum spune și numele, proiectul își propune construirea unei insule de vegetație plutitoare pe apă și a unui spațiu de interacțiune socială pe malul râului.

Ophelia

Ophelia, de data asta nu e un personaj din Hamlet, ci un proiect care își propune amplasarea unor bărci din lemn, iluminate din interior pe timpul nopții – având astfel efectul algelor luminiscente și a faunei acvatice.

Capitol Cinema

CAPITOL – Grădina Cinema este o instalație care testează posibile utilizări cotidiene și culturale ale spațiului public, care își dorește transformarea Someșului în grădină urbană și zonă de relaxare, lectură și dialog, dar și cinematograf alternativ în aer liber pe timpul serii.

“Ne bucurăm că avem ocazia să le povestim clujenilor despre campania de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul abandonat, cu focus pe Capitol – parte din proiectul multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vara Capitol”, co-finanțat de AFCN.” – Save or Cancel

 

Somn la Someș

Pentru că mai peste tot în lume malurile rîurilor urbane au devenit loc de relaxare unde oamenii dorm direct pe iarbă, această instalaţie propune amplasarea unor oameni de hârtie în mărime naturală culcaţi pe malul Someşului. Instalaţia este o reprezentare simbolică a acestei stări de spirit.

River Zen

River Zen. Ateliere de soundscaping si soundfulness

Intervenția River Zen are în plan o serie de plimbări sonore/soundwalking de-a lungul Someșului, înregistrarea sunetelor și discuții în grup despre poluarea fonică, sunetele Someșului și efectele benefice ale sunetelor.

 

Trash Songs

Nu avem ilustrație pentru muzică, dar avem chiar o piesă: https://soundcloud.com/universalpleasurefactory/sets/nocturnal-privacy-live-recording

Trash Songs este alcătuit din zgomote trash. Mai exact, sunete înregistrate în timpul unei ecologizări de-a lungul malul râului și în râu. Pe timpul nopții sunetele și imaginile realizate pe parcursul ecologizării vor fi reciclate și transformate într-o instalație audio-vizuală.

Leave a reply (we review all comments)