Ultimul weekend eXplore festival #11 @ Wasp

Ingrid Berger Myhre_BLANKS 2

eXplore festival încheie cea de-a 11-a ediție la București cu performance-uri, premieră de film, conferință, într-un weekend dedicat proiectului de cooperare internațională Foreign Bodies, inițiat de Asociația 4Culture.

Dezvoltat în jurul conceptelor de ”corp străin” și ”periferie”, proiectul se desfășoară în România, Norvegia și Islanda și se adresează atât comunităților minoritare, cât și comunităților artistice, urmărind îmbunătățirea mobilității artistice și facilitarea accesului la cultură a grupurilor sociale defavorizate.

În weekend-ul 28-29 octombrie vor fi prezentate la WASP producții ale artiștilor norvegieni participanți din zona coregrafiei și a filmului, în colaborare cu artiști români.

În perioada 27-29 octombrie, ARCUB Gabroveni va găzdui conferința Foreign Bodies, în cadrul căreia invitați speciali din domeniile managementul-ui cultural, arhitecturii, dansului contemporan, filmului vor dezbate tema alienării și a periferiei.

Program:

BLANKS | Ingrid Berger Myhre

Data: 28, 29 octombrie , 19:00

Durata:1h

Locație: WASP – Working Art Space and Production

BLANKS este un solo în care Ingrid Berger Myhre construiește un cadru pentru pentru dialectica dintre prezentare și reprezentare. Într-un joc de deconstrucție a straturilor de semne și simboluri, spectatorul navighează – ca într-un joc dot-to-dot – pentru a reconstrui sensul prin umplerea spațiilor goale. Noțiuni de subtext, pretext și context sugerează într-un mod interactiv cum descrierea unei situații alterează deja situația reală descrisă.

Picture 1

Ingrid Berger Myhre (1987) este absolventă a secției Modern Theatre Dance în cadrul Amsterdam School of Arts (NL) și a unui program de masterat în coregrafie, cercetare și performance în cadrul Choregraphic Center în Montpellier (FR). Limbajul și semiotica reprezintă elemente centrale ale lucrărilor sale artistice. Pornind de la text și mișcare, lucrările sale propun abordări neconvenționale ale lecturilor și proiecții ale înțelesului dat de convenții și așteptări. Ea este coregraf afiliat la Dansateliers Rotterdam, casa producând lucrările sale din 2013, programate regulat în Black Box Theater din Oslo. În timpul programului de master ea a primit ”the Arts Council Norway’s Diverse Scholarships for Graduate Artists” în 2015, pentru ca următorul an să i se acorde ”Artist Working Grant” pentru perioada 2016-2017.

 

we ARE one |  Inger-Reidun Olsen

Data: 28, 29 octombrie , 21:00

Durata:1h

Locație: WASP – Working Art Space and Production

we ARE one experimentează cu metafore și idei despre aspectele psihologice, sociale și politice ale alienării. Spectacolul urmărește explorarea unor teritorii neatinse, prin metode de scris, mișcări ale corpului, peisaje sonore și materiale.

”De multe ori am avut un sentiment de înstrăinare, nu doar atunci când m-am aflat înconjurată de oameni necunoscuți sau în locuri cărora simțeam că nu aparțin, dar și atunci când mă gândeam cât de bizar și uimitor este că exist în acest corp.” Inger-Reidun Olsen

we ARE one photo - CREDIT André Wulf

Coregrafă, dansatoare, performer, stabilită în Norvegia, Oslo, iRo este licențiată în coregrafie, la Oslo National Academy of the Arts (2000-2003) și are o diplomă de studiu de doi ani la 1-year Pre-study contemporary dance program în Oslo (1996-98).
Lucrările sale artistice se află la intersecția între arta performativă și coregrafie și includ acte performative în teatre tradiționale, black boxes, galerii, spații publice, în pădure, pe ecran și la evenimente. Ea îmbină în lucrările sale mișcări/acțiuni ale corpului, materiale și obiecte, sunet și uneori text și voce.
iRo a prezentat lucrări în SUA, China, Mexic, Spania, Suedia, Norvegia. A câștigat un grant de 3 ani oferit pentru artiști, pe perioada 2014-2017. Ea a fost curator la programul CODAhaus la Oslo International Dance Festival 2015. Inger-Reidun Olsen este co-fondatoare si membru al echipei de conducere a organizatiei PAO- Performance Art Oslo.

 

(dis)located bodies | DOCUMENTARY FILM

Data: 28, 29 octombrie , 21:00

Durata:1h

Locație: WASP – Working Art Space and Production

Dezvoltându-se în jurul ideii centrale de „corpuri (dis)locate”/ „(dis)located bodies”, filmul va conţine o serie de interviuri cu etnici romi care trăiesc în Oslo, privite dintr-o perspectivă artistică. Documentarul îşi doreşte să contribuie la o mai bună înţelegere a diversităţii culturale și să consolideze dialogul intercultural cu cultura minorităţilor, în special cu romii. Documentarul va fi produs de o echipă româno-norvegiană.

Imagine: André Wulf

Montaj: Ioan Grumăzescu

Sunet: Marius Obretin, Inger-Reidun Olsen

Directie artistica: Andreea Căpitănescu

Cu: Valentina de Piante, Hanna Mjåvatn, Nicu Dumitru, Lorin Niculae

 

FOREIGN BODIES CONFERENCE

Data: 27,28, 29 octombrie , 10:00-16:00

Durata:1h

Locație: ARCUB Gabroveni

Programul Coferinței Foreign Bodies:

27 octombrie
10:00 – Prezentare proiect Foreign Bodies – Andreea Căpitănescu (director artistic, Asociația 4Culture)
11:00 – THE TIME OF PERIPHERAL BIENNIALS WAS GONE?Some reflections on Periferic Biennial (1997-2008), Iași – Matei Bejenaru (artist, curator, profesor Universitatea de Artă „George Enescu”, Iași)
13:00 – 14:00 – Coffee break & discuții
14:00 – 16:00 – Saving Means for Foreign and Local Bodies against Alienation, by Enhancing Empathetic Skills – Valentina de Piante Niculae (performer, coregraf, Asist. Univ. UNATC I.L.Caragiale, expert tehnica Feldenkrais)

28 octombrie
10:00 – Arhipera – arhitectură pe limită, Lorin Niculae (arhitect, Presedinte Arhiphera, lector universitar dr., Univ. de Arh. Ion Mincu)
11:00 – Proiectie film documentar – Light Upon, de Ioanida Costache
12:30 –13:30 – Coffee break & discuții
14:00 – 16:00 – Prezentare foto-video, rezultate ale activităților derulate în cadrul proiectului Foreign Bodies

29 octombrie
10:00 – Discuții cu Won Won Myeong (coregraf, performer, călător)
11:00 – Dezabatere despre conceptul Foreign Bodies în educație, performance și diferențe culturale – Ingrid Berger Myhre (NO), Inger-Reidun Olsen (NO), André Wulf (NO), moderator: Andreea Căpitănescu
13:00-14:00 Coffee break & discuții
14:00 – 16:00 Prezentare despre condiția minorității rome (intro cu filmul „Tinerii romi studenți la medicină ies în stradă”, after short documentary „Sunt doctor rom”) – Nicu Dumitru, coordonator pe țară a Asociației Roma Health Scholarship Program (RHSP) și activist, trainer, organizator și freelancer comunicare la Asociația Romano Butiq

Proiectul Foreign Bodies este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului pentru Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul Patrimoniului Cultural European. Proiect co-finanțat în anul 2016 de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Promotor Proiect: Asociația 4Culture

Parteneri Proiect: Stiftelsen WEE Scavetta/Kipperberg Foundation (Norway) și Reykjavik Dance Festival (Iceland), iroart (Norvegia). 

Leave a reply (we review all comments)