10 opriri esențiale în Weekendul Galeriilor

Lista opririlor esentiale in Weekendul galeriilor

Cu fiecare galerie nouă, Noaptea Albă a Galeriilor pare că devine din ce în ce mai scurtă; am vrea să ne bucurăm de efervescența tuturor punctelor de pe traseul artistic nocturn, dar o vizită la cele peste 50 de galerii și spații alternative participante ce împânzesc Bucureștiul ar sfida legile fizicii. Din fericire, pentru al treilea an consecutiv, Asociația Ephemair scoate arta contemporană la lumină și continuă demersul inițiat prin NAG într-un peisaj diurn și primăvăratic: Weekendul Galeriilor. Ne-am pus pe studiat programul anului acesta cu drag și fără milă (poate doar pentru picioarele noastre) și ne-am ales cu o listă a check in-urilor obligatorii pentru această ediție WEG.

Aiurart: Cosmin Haiaș - Unelte pentru un viitor mai bun

Aiurart: Cosmin Haiaș – Unelte pentru un viitor mai bun

[…] expoziția reflectă o serie de micronarațiuni care alcătuiesc un discurs fracturat cu asumarea unei diversități similare practicii jocului de entertainment al jurnalului de stiri. Proiectul artistului este un soi de news feed alert, filtrat de gândirea selectivă și ironică, având miza de a da replici continue și directe fracțiunilor realității. Olivia Nițiș

418 Contemporary Art Gallery: Petrică Ștefan - On Space

418 Contemporary Gallery: Petrică Ștefan – On Space

În pânzele generoase ale seriei care alcătuiește prezenta expoziție la Galeria 418 Contemporary din București, Spațiul este subiectul, iar tema este Percepția. Întreaga serie este un discurs despre percepția spațiului cu unul sau mai multe din atributele următoare: infinit, ireal, paralel, geometric, virtual, fizic sau metafizic. Ilina Schileru

EASTWARDS PROSPECTUS

EASTWARDS PROSPECTUS: Radenko Milak & Roman Uranjek – DATES // Ištvan Išt Huzjan – Subterranean Walks

Efectul comun creat de cele două componente ale proiectului ‘Dates’ este că timpul şi spaţiul sunt punctate din două perspective diferite, inscripţii ale unor numeroase detalii extrinseci ale existenţei unei persoane în viaţa de zi cu zi, pe parcusul unui an. Spectatorul poate observa tensiunea generată între un personaj istoric şi un jurnal personal, care dezvăluie interclasarea poeticii personale cu dezvăluirea destinelor vieţilor noastre.

Proiectul ‘Subterranean Walks’ pe care artistul l-a dezvoltat pentru EASTWARDS PROSPECTUS, poate fi văzut ca o continuare a angajamentelor sale faţă de călătorii […]. Instalaţia se dezvoltă în jurul imaginii metroului din Bucureşti, mai întâi o simbolizare a călătoriei orizontale neîncetate a artistului, iar apoi o ancorare a întregului proiect la o structură socială specifică.

Go Contemporary: Bianca Mann - Amorphos

Go Contemporary: Bianca Mann – Amorphos

Proiectul ,,Amorphos” este inspirat din testul petelor de cerneală conceput de psihiatrul elveţian Hermann Rorschach. Am preluat acest test şi am interpretat tridimensional formele conţinute de cele zece cartonaşe ale lui Rorschach devenind astfel unul dintre subiecţii care interpretează vizual forma. Când mă aflu în faţa petelor de cerneală intru în relaţie cu formele nedefinite, amorfe şi involuntar încep să le caut un sens, descoperind în ele forme finite. Bianca Mann

H'art Gallery: Gili Mocanu - Lucrări făcute în America

H’art Gallery: Gili Mocanu – Lucrări făcute în America

După cum ne-am obișnuit, Gili Mocanu este un artist care pune totul în joc. Textele, versetele și floretele conceptuale din jurul lucrărilor lui sunt inutile. Tot ce este de reținut ca informație articulată este trecut în titlu.

Adelina Ivan / ATENA ADJUSTING HER SANDAL

ODD: Adelina Ivan – Atena adjusting her sandal // Pop-up shop w/ P U N C H & Revista ARTA

Instalația Adelinei Ivan de la ODD delimitează un demers imersiv într-un univers construit din vise feminine, uniforme școlare și patos adolescentin. Deși tinerele ei personaje sunt prinse într-o lume în dărâmare, îngradită de restricții sociale, ele reușesc totuși să-și făurească propriul triumf.

P U N C H is bringing in a large stash of artists books, essay collections, international art magazines. Revista ARTA will have its entire archive from the 50s on display, with special offers for the purchase of issues from 2010 onward.

Galeria Anca Poterașu: Zoltán Béla - L'espace ventriloque

Galeria Anca Poterașu: Zoltán Béla – L’espace ventriloque

În mai mult decât un fel, demersul lui Zoltán Béla se distinge printr-un „efect ventriloc”: mecanismul de vizualizare al artistului se articulează la rândul său printr-o dublă acțiune – una regresivă (de imersiune în propriul rezervor conștient/inconștient de imagini) și una extensivă (de conversie și proiectare în exterior) – care intră însă într-un sistem digestiv circular, de reciprocitate, ce anulează dihotomia dintre percepția (senzorială/mentală) și fabricarea (materială) a imaginii. Ioana Mandeal

Galeria Suprainfinit: Virginia Lupu - tossing and turning, crushing and teasing, breaking and shaping

Galeria Suprainfinit: Virginia Lupu – tossing and turning, crushing and teasing, breaking and shaping

Virginia Lupu și-a dedicat trei ani de atenție fotografică susținută vieților, dramelor, promiscuităților, narațiunilor, detaliilor intime, petrecerilor, angoaselor, sexualităților și geografiilor morale ale unui grup de persoane nu tocmai activ social, comunitatea transgender din București. A expus felul în care corpurile în tranziție se înfățișează, dar și felul în care interacționează afectiv cu alții sau cu ceilalți.

Mobius Gallery: Anna Khodorkovskaya - HOW DEEP IS YOUR ART? Chapter II

Mobius Gallery: Anna Khodorkovskaya – HOW DEEP IS YOUR ART? Chapter II

Lumea advertisingului si a publicității ca parte dintr-un mecanism global neoliberal în confruntare cu practica artistică? Lucrările Annei Khodorkovskaya din seria “Art&Everything” pun accentul pe dezvoltarea neoliberală și conexiunea care se produce în practica artistică, dincolo de interesele materiale și capitaliste. Eugen Rădescu

Iar dacă erați curioși să vizitați Combinatul Fondului Plastic, acum aveți ocazia perfectă: Weekendul Galeriilor deschide 15 ateliere în jurul Galeriei Tipografia.

 

Lists

1 thought on “10 opriri esențiale în Weekendul Galeriilor”

  1. Pingback: 10 galerii de artă contemporană independente | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)