Matei Branea – De 10xNexT: expoziție de grafică și animație @ Clubul Țăranului

Matei Branea - De 10xNexT / expoziție de grafică și animație - 10 ani de branding pentru Festivalul Internațional de Film NexT

Matei Branea – De 10xNexT: expoziție de grafică și animație @ Clubul Țăranului
8 – 15 Aprilie

NexT nu ar arăta așa după 10 ani de existență fără lucrările artistului şi graficianului Matei Branea, art director al Festivalului Internaţional de Film NexT, creatorul imaginii NexT şi al personajelor care ne-au populat cataloagele, afişele, stickerele şi zâmbetele în ultimii zece ani la NexT! Așa că le-am adunat pe toate într-o expoziție care include, de asemenea, desene originale și schițe pregătitoare.

Vernisajul expoziţiei va avea loc la Clubul Țăranului, vineri, 8 aprilie, începând cu ora 19.00, în prezenţa artistului. Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe data de 15 aprilie. Intrarea este liberă.

Curators Gaze

Întotdeauna am fost atras de arta afișului încă de timpuriu, de cand am văzut prima dată câteva articole în revista “Arta”, prin anii ’80. Apoi prin scolile de artă am început să studiez și să fac eu însumi afișe. Am rămas până acum atașat acestei forme de artă ce trebuie să îndeplinească și o funcție practică dar și una estetică. Pasionat fiind de banda desenată am pus bazele unei colecții denumind-o generic Proiectul Muzeul Benzii Desenate.
Pe langă cărți și periodice de bandă desenată am fost interesat și de documnete conexe acestei arte dar care aveau legatură cu ea – pliante, stickere, cataloage, programe, timbre, carți poștale și bineînțeles afișe. Printre ele afișele realizate de
autorul de benzi desenate (pentru mine) Matei Branea, destinate festivalului NexT. Mi-a plăcut totdeauna seriozitatea prin care și-a tratat fiecare lucrare, fie ea bandă desenată, film de animație, afiș sau orice altă imagine.
Am decis să expunem arhiva de afișe la a X-a ediție a festivalului și privind-o acum îmi pare ca o colecție extrem de unitară dar și diferită de la o ediție la alta. Am completat deasemenea cu schițe, desene pregătitoare, desene originale, acestea toate pentru o cât mai complexă expunere și pentru a ne fi îngăduit să aruncăm o privire în “bucătăria” elaborării imaginii unui festival.
(Alexandru Ciubotariu, coordonator proiectul Muzeul Benzii Desenate)

Conceptul NexT

“Sunt des întrebat: de ce NexT are spoturi animate și postere cartoony? E un festival de film, nu de unul de animație!
Răspunsul meu e, inevitabil: De ce nu?
Creat colectiv în memoria a doi prieteni dispăruți prematur, Otto și Cristi, NexT e diferit de orice alt festival de film, e sincer și personal. Pornind de la logo, am contruit imaginea NexT eliberându-mă de idei preconcepute despre subiect. Am decis să abordez tema sincer, în stilul meu, bazându-mă pe ce îmi sugerează mie și cum văd eu NexT.
Coordonatele sunt: CINEMA DE AUTOR, IMAGINE+SUNET, BUCUREȘTI.
Personajele din grafica au apărut pe rând, fiecare având încărcătura lui simbolică. La început a fost Logo NexT, apoi a apărut AUTORUL. Au urmat: IUBIREA, ECHIPA, ABSURDUL, METEORITUL matrimonial, AUTOIRONIA, TÂNĂRA SPERANȚĂ. Ediția 10 confirmă: speranța nou născută e: un TALENT!”
(Matei Branea)

Branea Minimal Bio

1997 – Nascut în București, Drumul Taberei, Bloc Z14.
1996 – Liceul de Artă Nicolae Tonitza din București, specializarea Scenografie.
2000 – UNATC, Facultatea de Film, Comunicare Audiovizuală.
2002 – OMULAN, album de bandă desenată, publicat de editura Hardcomics.
2002-2016- Animație pentru Marcă Înregistrată, Planeta Moldova + Advertising, Ilustrație și caricatură pentru Esquire Romania, Kamikaze, AperiTIFF, re:PUBLIK, OMAGIU + Advertising, comics în antologii din țară și străinătate.
2015 – OMULAN! – film de animație, 15min, cu sprijinul CNC.
2015 – to present – Profesor @ UNATC / Master Animație – cu carte de muncă 🙂

Leave a reply (we review all comments)