Despre diacritice

Kit a realizat un post f documentat despre diacritice si folosirea lor gresita.

Later edit:

https://kitblog.com/2019/en/romanian-diacritic-marks/

2 thoughts on “Despre diacritice”

 1. Imi amintesc destul de sigur ca windows 9x avea suport destul de bun pentru diacritice. Iar de la windows xp si versiunile superioare puteai folosi utf-8 in numele fisierelor. Insa si in windows 98 exista un service pack ce implementa acest lucru.
  Tastaturi romanesti non-Apple am vazut destule, majoritatea cand cumperi un calculator nou, dar nu stand alone.
  Lipsa diacriticelor de pe bancnota era ceva simplu estetic, pentru ca textul sa aiba aceeasi inaltime.
  E asa de simplu sa critici, sa plangi lipsa de interes a romanului, ar fi dragut daca ar face ceva in aceasta privinta decat sa faca blogging in limba engleza despre diacriticile noastre.

  PS. Nu folosesc diacritice pentru ca sunt lenes, nu din cauza sistemului de operare.

 2. Bun postul, dar creditul trebuie să meargă în primul rând la Cristian Secară (secarica.ro), care are meritul implementării diacriticelor corecte în Vista şi a editării primului ghid de genul celui de mai sus.

  Mai e o problemă despre care se vorbeşte mai puţin: diacriticele româneşti corecte nu sunt afişate cum trebuie în sistemele Windows de la XP în jos, precum şi în alte sisteme de operare (incluzând şi cele mobile). Practic Vista e singurul care nu schimbă fontul sau nu afişează pătrăţele în loc de Ş sau Ţ. De aceea scrierea cu diacriticele vechi e o soluţie de compromis faţă de cititori, pt a nu-i forţa să facă flotări logice printre pătrăţelele de pe ecran. De asta paginile unor bloggeri mari, precum Arhi, arată mizerabil citite de pe telefon sau alte sisteme de operare.

Leave a reply (we review all comments)