MAGIA PERIFERIEI

  • by



Galeria Noua
va invita miercuri, 7 iunie, ora 18.00 la vernisajul expozitiei

MAGIA PERIFERIEI
CUBA – ROMANIA

Paul Albert Leitner

Curator: Thomas Miessgang
[7 iunie – 27 iulie 2006]

Fotograful de origine austriaca a calatorit in multiple rinduri in Cuba, incepind din anul 1996, iar in anul 2001 a facut un tur de forta al Romaniei. Inca din timpul calatoriei din Romania, si apoi la revederea materialelor fotografiate, a realizat asemanarile cutremuratoare dintre cele doua tari: Cuba si Romania. Pe de o parte era Cuba, cu sloganul de rezistenta “Patria o muerte”, iar pe de alta parte era Romania, aflata in “post-ceausista” si trecind prin transformari socio-politice.

Paul Albert Leitner: “Ma fascineaza muzica acestor doua culturi, Salsa, Son sau muzica “gipsy” din suburbiile bucurestene, precum si literatura si arhitectura. Aceste elemente ale orasului imi provocau deseori trairi de tip Deja-vu, acele prea des citate calatorii in trecut. Muchas Gracias Cuba si Multemesc Rumunia pentru aceste experiente!”

Thomas Miessgang, curatorul acestui proiect, scrie: “Cuba si Romania: Asezari periferice. Zone marginale spirituale. Drumuri spre noroc alaturi de mainstream-ul vestic, fetisist si insetat de productie.”

Fotografiile din “Magia periferiei” au fost prezentate pentru prima data sub aceasta forma in anul 2002, in Centrul Cultural Austriac din Varsovia.

Din lucrarile lui Paul Albert Leitner se desprinde ca un leit-motiv tema calatoriei. El vede calatoriile precum cea din 2001, din Romania, ca pe demersuri artistice ce produc descoperiri existentiale. Posibilitatea de prezentare a vietii ca pe un “road-movie” este o bogata sursa de inspiratie prin elementele exterioare pe care le dezvaluie, mereu altele, dar si printr-o introspectie ce a dat nastere la autoportrete inscenate. Prin intermediul calatoriei si folosindu-se de simtul sau artistic, a ajuns sa fie intens preocupat in ceea ce priveste mediul inconjurator si lumea.

“[…] Conform zicalei “Viteza de drum cea mai buna pentru un fotograf este cea a mersului pe jos”, Paul Albert Leitner parcurge tari si timpuri precum un poet, insa nedespartit de aparatul de fotografiat. […] Leitner este prin urmare un fotograf calator, unde calatoria este inteleasa ca metafora existentiala. De 25 de ani este pe drum si titlurile unora dintre grupurile sale importante de lucru se intituleaza corespunzator: de la “In departare si apoi spre interior” (1986) pana la “Buenos Aires. Laberintos y Suenos” (2005).”

Rainer Iglar, Galerie Fotohof, Salzburg

“O multime de oameni, barbati si femei pe biciclete”, scrie romancierul cubanez Abilio Estevez, “transpirind si plingind, tristi, obositi, lenesi […] se holbeaza in gol undeva in fata lor, asteptind ceva, fara a sti ce anume.”

Si Emil Cioran, din Rasinari, continua: “Inainte de a te trezi, traiesti pe rand, pentru citeva ore, euforia, iresponsabilitatea, betia. Insa folosirii abuzive a iluziei ii urmeaza plictiseala, dezgustul, suprasaturatia.”

Thomas Miessgang, fragment din catalogul “Magia periferiei”, Varsovia, 2002.

Expozitie organizata cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din Bucuresti si al sectiei V.2 a Departamentului de proiecte culturale internationale al Ministerului de Externe din Austria.

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia MAGIA PERIFERIEI / CUBA-ROMANIA este deschisa pana in data de 27 iulie 2006, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

Leave a reply (we review all comments)