BUCHAREST BIENNALE

  • byBUCHAREST BIENNALE
Curatorul Zsolt Petrányi a stabilit spatiile de expunere si artistii.

BUCURESTI, 24 Ianuarie 2005 – In urma vizitei la Bucuresti, curatorul desemnat al Bucharest Biennale 2006 a dezvaluit spatiile ce vor fi utilizate si o parte dintre artistii selectati.

Zsolt Petrányi, curatorul Bucharest Biennale 2006 a intreprins o vizita in Bucuresti in perioada 19-23 Ianuarie 2006. Programul sau a cuprins o conferinta de presa, intilniri cu persoane din zona artei contemporane, precum si o intilnire cu artisti romani.

In urma vizitarii Bucurestiului si a spatiilor posibilie Zsolt Petranyi a declarat: “Sint foarte interesat in a dispune expozitia in spatii neconventionale, spatii neutilizate pina acum pentru arta contemporana. In acest mod vom determina vizitatorii obisnuiti din zona artei sa intre in spatii in care nu intrau de obicei, iar pe cei pina acum straini de aceasta zona sa interactioneze cu lucrarea de arta.”

In acest sens, Petrányi a selectat pina acum citeva spatii: Muzeul de Geologie, Gradina Botanica, Muzeul Botanic, South Shop (un magazin dedicat skateboarderilor) si Muzeul Literaturii Romane.

Zsolt Petrányi a precizat ca a facut deja o selectie initiala, dar nu definitiva a artistilor. Printre cei care vor participa cu siguranta se afla:

Rainer Ganahl – artist austriac, participant la majoritatea bienalelor din toata lumea
Wang Qingsong – artist chinez, recent expus in mari muzee de la PS 1 in New York pina la Mori Art Museum
Ilona Nemeth – artista de origine slovaca, laureata a Ludwig Museum Prize
Erik Binder – cunoscut mem bru al grupului Kunst Fu
Dan Perjovschi – artist roman, expus in aproape toate bienalele importante si laureat al premiului “George Maciunas”
Aya Tzukioka – artist japonez, prezenta de curind cu expozitie personala in Ludwig Museum
Attila Stark – artist maghiar, cunoscut pentru interventiile sala stradale in toata Europa, interventii sub forma unor benzi desenate
Sebastian Moldovan – artist roman, prezent si la Bienala de la Praga
Catalin Rulea/roolytoons – artist roman, expus in diverse spatii international, inclusiv in Kunsthalle Viena
Tatsumi Orimoto – unul dintre cei mai cunoscuti artisti japonezi ai ultimilor ani cu expozitii toate marile muzee, bienale si galerii

Lista va fi completata in luna martie cind curatorul va efectua o noua vizita la Bucuresti.

Bienala va baneficia de un catalog deosebit ce va fi un hibrid intre revista de arta PAVILION si ctalog al bienalei. Astfel publicatia va beneficia de doua canale de distributie: cel obisnuit pentru un catalog si cel extins de care beneficiaza revista.

Deschiderea Bienalei de la Bucuresti va avea loc in data de 25 Mai 2006 intr-un skateboard park, si va fi un performance special realizat pe tema Bienalei.

Bucharest Biennale este o structura ce doreste sa transforme Bucurestiul intr-un cimp de actiune artistica, sa sparga izolarea culturala si sa stabileasca un parteneriat pe termen lung intre Capitala Romaniei – care este un oras marturie a implicarii politice in fiecare element al vietii cotidiene – si Europa.

Bucharest Biennale doreste totodata sa incurajeze creativitatea artistica, accesul public la cultura, diseminarea artei, dialogul intercultural si cunoasterea culturii contemporane europene si din afara Europei.

Site-ul oficial al Bucharest Biennale este www.bucharestbiennale.org

In timpul Bucharest Biennale, ce se va desfasura in perioada 26 Mai – 27 Iunie 2006, vor fi organizate si evenimente paralele.

Programul complet al Bucharest Biennale si al evenimentelor paralele este definitivat si va fi dat publicitatii in luna Martie 2006.

Bienalele de arta contemporana sint cele mai importante evenimente de gen si includ expozitia centrala, dezbateri, conferinte si evenimente paralele (expozitii, sound performance, dezbateri, spectacole de performance-dans etc.).

Organizatorul Bucharrest Biennale este Asociatia Culturala Artphoto, organizatie non-profit si non-guvernamentala, ONG cultural care editeaza revista de arta contemporana PAVILION, distribuita international (www.pavilionmagazine.org).

Eugen Radescu (co-director al Bienalei) a tinut sa multumeasca oamenilor de afaceri si companiilor care si-au manifestat sprijinul pentru Bucharest Biennale, precum si Fundatiei Culturale Europene.

Pentru informatii si detalii puteti contacta biroul de presa (Communication Manager: Mircea Dobre) prin email la mircea.dobre@pavilionmagazine.org sau telefon 0722 224 575.

Echipa executiva a Bucharest Biennale este :

Curator 2nd Bucharest Biennale: Zsolt Petrányi

Co-Directors: Razvan Ion & Eugen Radescu
Project Director: Alexandra Hagiu-Manda
Assistants to the Curator: Claudia Martins, Sebastian Negulescu

Leave a reply (we review all comments)