Interzis minorilor sub 18 ani / vernisaj la Galeria Noua

  • by

Interzis minorilor sub 18 ani / vernisaj la Galeria Noua

JOI, 1 septembrie, ora 18.00
vernisaj la Galeria Noua

Interzis minorilor sub 18 ani
(fara acordul parintilor) culturile tinere sub semnul interdictiei
2, 4, 8 , 9, 10, 11 Septembrie 2005 – evenimente la Galeria Noua

Curator: Stefan Tiron
[1 – 11. 09. 2005]

“Cui ii este frica de legile audio-vizualului?”

Tinerii sint adeseori tinta unei pleiade de interdictii introduse sub forma unor descrieri amanuntite ale continutului (violenta repetata, imagini cu continut sexual explicit, limbaj daunator, comportament antisocial, etc). Tinind cont de gravitatea celor descrise, tinerii sint directionati si atrasi de tot ceea ce este formulat si legiferat ca interzis de catre adulti. Dar tinerii tind sa aiba putere de selectie si sa caute exact ceea ce este rareori aprobat de adulti, de catre autoritati si de catre producatori – deci de presupusii protectori ai consumatorului neavizat. Cu timpul, interdictia dobandeste caracter decorativ, de cerc in coltul ecranului, pe care insa nimeni nu o mai ia in considerare.
Indirect, avem o imagine a parintelui sau a adultului care este fie ipocrit (consuma incognito), fie neintelegator (nu cunoaste cu exactitate continutul sau tematica), fie dezinteresat (nu dedica timp altor activitati decit cele obisnuite).
Aceasta initiativa este o incercare neinstitutionalizata de a depista cum afecteaza aceste interdictii actiunile tinerilor activi din zilele noastre. Ea nu este o investigatie cinica sau moralizatoare, ci una care tine cont de dorintele, cautarile si motivatiile unor tineri. Programul gazduit de Galeria Noua incearca sa localizeze contradictiile active ale culturii si productivitatii contemporane tinere. Inainte de programele educationale universitare, liceenii detin o cultura proprie, acumulata prin intermediul noilor mijloace media si a prietenilor. De cele mai multe ori, adultii descopera cu dificultate si prea tirziu (si eventual cu regret) pasiunile periculoase ale copiilor si elevilor pe care incercau din rasputeri sa ii educe fortat.

Contradictiile se regasesc si la nivelul productiei. O serie de tineri artisti din zilele noastre este puternic interesata de discrepantele si violenta mascata a vizualului (fie el televizat sau informatizat).
Un numar semnificativ de tineri schimba si cauta in adevarate comunitati de cartier, in retele de „net” paralele, diverse materiale rare, fara licenta explicita, care nu ajung intotdeauna pe canalele majore de comunicare. Aceste comunitati duc o lupta stranie impotriva uniformizarii si sterilitatii absolute a programelor de televizor, adaptind tot ceea ce gasesc la propriile nevoi. Au existat culturi tinere cu o adevarata istorie in decriptarea si izolarea nucleelor de agresivitate si ultraviolenta a mijloacelor de comunicare (de exemplu, cultura muzicala industriala a anilor 70’-80’-90’). Astazi pe forumuri de internet (deviantart), inrudite cu scena muzicala, exista si comunitati de artisti vizuali care adopta tematici macabre si intunecate (dark).
Groaza este un alt flagel de care incearca sa ne fereasca cei din jur si, cu toate acestea, filmele, literatura si cultura groazei se dezvolta din ce in ce mai mult, cu specialisti si promotori proprii, bucurindu-se de un real succes printre tineri. Astazi se vorbeste despre industria „groazei cotidiene” (legata de amenintarea repetata si de protectia promisa cetateanului).

Exista festivale noi (Simultan din Timisoara) cu materiale bazate pe impact, viteza si compresiune, care s-ar supune cu greu formatelor, cerintelor si banalitatii televizualului prezent.

Asistam si la o invazie de animatie japoneza („anime”) dedicata adultilor, dar care este consumata de fapt de un public foarte tinar. Poate de aceea este mai bine sa ii lasam pe tineri sa isi prezinte si sa isi proiecteze preocuparile.
Cultura si arta strazii traiesc si se misca rapid pentru sunt urmarite, haituite si amenintate chiar si atunci cind li se ofera ‘capcane’ din partea autoritatilor – locuri oficiale, instabile si improprii unde sa se dezvolte (pe suport de tip rigips). Locul lor la origini este printre semnele de circulatie, printre indicatoare, blocaje de trafic si amenzi.”

– Stefan Tiron –

PROGRAM 2 (Vineri), 4 (Duminica), 8 (Joi), 9 (Vineri), 10 (Simbata), 11 (Duminica) Septembrie

HUB-ul de cartier de pe 1 (instalare) pina pe 11 (dezinstalare) Septembrie
Instalarea unei retele locale dupa modelul retelelor de bloc din cartiere.
Aceasta retea va fi gazduita in perioada celor 2 saptamini in spatiul galeriei. Prin intermediul „net”-ului (arhive ftp), a schimbului de CD-uri, a unor „hard”-uri externe, aceasta retea va fi liber accesibila tuturor celor care vor dori sa schimbe materiale diverse (de la filme grupate pe regizori si genuri, jocuri, muzica, programe pana la documentare, benzi desenate scanate etc.), respectiv tot ceea ceea ce reprezinta nucleul societatii informatice bazate pe „swap” si pe transferuri de date.
Bagamiash stick-ul: va exista o zi in care va fi discutat direct, cu materiale prezentate ad-hoc, rolul acestui sistem de swap, iar toti invitatii sint rugati sa contribue la dezbatere cu unitati de memorie externa (UME – memory stick-uri) care stocheaza materiale. Datele prezentate de invitati pot fi salvate pe „hard”-urile din galerie, iar ulterior se vor prelua pe UME (stick) informatiile noi.
Avind in vedere ca in Romania nu exista inca o comunitate dezvoltata, care sa respecte notiunea de „unele drepturi rezervate” (some rights reserved), in acest domeniu se manifesta piratajul generalizat.

Proiectii anime si animatii romanesti-hentai-3d – contemporane: 2 si 4 Septembrie (Vineri si Duminica)

Retrospectiva BOGDAN MARCU (“Trans TV”, “Moartea Danei”, “Videoclip pentru Moebius”)
„ANIME”, animatie japoneza („oav”, seriale, etc.) organizat cu ajutorul comunitatii otaku din tara: Bogiepop Phantom, Lain Serial Experiments, Tamala 2010, Blame!, Blood the last Vampire.

Sub- street art: 8 Septembrie (Joi)
– prezentare organizata de Vlad Nanca dedicata echipelor de graficieni in mediu urban (graffers) din metroul bucurestean.

Lansare www.groaza.ro : 9 Septembrie (Vineri)
Lansare de website – comunitatea horror din Romania isi deschide portile!

Proiectii cu scene din diverse filme horror clasice si recente – cu discutii pe tema violentei si groazei prezentate in imagine si sunet (coloane sonore ale unor filme horror).
Prezentare de reviste de horror, incepind cu vestitele EC comics din anii ?50 (An Entertaining Comic) – primele benzi desenate pentru adulti (comics-uri) proto -underground americane si pina la reviste de specialitate precum Fangoria, benzi desenate pentru adulti (comics-uri) underground japoneze GARO, etc.

– scurta prezentare a filmuletului “Bug: monstrul care iti maninca creierul”, realizat de Ciprian Muresan.

– discutie dedicata violentei si tinerilor; invitata: Hajnialka Bessenyi (d media, Cluj).

Din istoria muzicii industriale: 10 septembrie (Simbata)

Proiectii de DVD-uri prin amabilitatea companiei Mute Records.
– Pionierii videoclipului si ai interactiunii audio-vizuale Doublevision: Cabarest Voltaire
Doublevision a fost o companie fondata de Cabaret Voltaire si Paul Smith in 1982 pentru a distribui videoclip-uri realizate de: Throbbing Gristle, Derek Jarman, The Residents, Einstűrzende Neubauten, Chris and Cosey, 23 Skidoo, Tuxedomoon si multi altii.
Acest video de Cabaret Voltaire este unul din primele video-uri independente de lung metraj.
Laibach: un film din Slovenia, regia: Daniel Landin si Peter Vezjak; „Occupied Europe Nato Tour 1994-1995”.

Expozitie deviant art
+ prezentare de DVD Mlada Fronta Dj Hynos (darkromania)
+ videoclipuri de la NIN (din prima perioada de creatie).
Set Dj Hypnos
Narkoleptik
Karsten Hamre
Discordless live

FESTIVALUL SIMULTAN din Timisoara : 11 Septembrie (Duminica)
Filmulete de 60 secunde prezentate in cadrul festivalului ”Simultan 01”, derulat in perioada 27-28 mai la Timisoara.
Prezentare sustinuta de Kozma Levente si Antal Huba.

Simultan este un eveniment creat pentru a oferi o platforma pentru noile generatii de artisti si tineri producatori culturali. Proiectul vizeaza implementarea ideii de multiculturalitate, stabilirea de noi relatii culturale pe plan national si international.

Va invitam sa vizitati si pagina www.simultan.org

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia Interzis minorilor sub 18 ani este deschisa pana in data de 11 septembrie 2005, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.

Leave a reply (we review all comments)