feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Al treilea weekend de eXplore festival #11 @ WASP

Thu, 13 Oct 2016 ⏐8:00 am - 5:00 pm

feeder

Al treilea weekend de eXplore festival #11 @ WASP
30 Septembrie – 13 Noiembrie

eXplore festival 2016 aduce în atenția publicului performance-ul contemporan printr-o serie de evenimente trans-disciplinare, ce au în prim plan cercetarea artistică, producția originală, mobilitatea și relația cu spațiul urban.

În weekend-ul 14-15 octombrie al eXplore festival #11 se vor desfășura la WASP performance-uri și prezentări de coaching projects din cadrul festivalului, susținute de artiști de pe plan internațional: Thiago Granato (Brazilia), Thomas Steyaert (Belgia), Magdalena Chowaniec și Valerie Oberleithner (Austria).

Thiago Granato | PLANO B

Data:  14 octombrie, ora 19:00 | Coaching Project Final Presentation

15 octombrie, ora 20:00 | Solo PLANO B

Durată: aprox. 40 min

Inspirându-se din lucrările artistului englez Banksy, PLANO B creează un concept coregrafic care explorează metafore ale spațiului înconjurător și reconstruiește diferite contexte pentru a sugera peisaje în afara celor deja existente.

Prin decupaj și manipularea mișcării, secvențe coregrafice sunt elaborate ca strategii de activare a unei comunicări critice puternice între performer și audiență.

În cadrul unui coaching project de 3 zile, susținut în perioada 11-13 octombrie, coregraful Thiago Granato a creat împreună artiștii participanți tehnici pentru solo-ul PLANO B, ce vor fi prezentate la WASP.

thiago granato

photo: Rogério Ortiz

Thiago Granato este un coregraf și performer brazilian, care trăiește și lucrează atât în Brazilia, cât și în Berlin.

Din anul 2000 până în 2013 a colaborat cu artiști precum: Simone Mello, Adriana Grechi, José Celso Martinez Corrêa, Lia Rodrigues, João Saldanha, Laura Samy, Cristina Moura, Mariana Lima, Enrique Diaz, Neto Machado, Cristian Duarte, Thelma Bonavita, Mathilde Monnier, Sandro Amaral, Enora Riviére, Cecília Bengolea, Lenio Kaklea, Jefta van Dinther și Frédéric Gies.

A luat parte la proiectul de educație Ex.e.r.ce 8 coordonat de Xavier Le Roy, la Centre Chorégraphique National de Montpellier (Franța).

A fost profesor de dans la Estúdio Nova Dança (Brazilia), precum și la companii de dans contemporan aparținând lui Dani Lima, Déborah Colker, João Saldanha, Gustavo Ciríaco (Brazilia) și Cullberg Balet (Suedia). A predat, de asemenea, și la DOCH – University of Dance and Circus (Suedia).

Între anii 2013 și 2014 a fost bursier al Akademie Schloss Solitude în Stuttgart (Germania) unde a dezvoltat proiectul său actual numit CHOREOVERSATIONS, care constă într-o producție a unor serii de solo-uri, construite de la conversații între diferiți coregrafi care folosesc corpul lui Thiago ca pe un mediu de comunicare.

În anul 2015 a fost artist rezident la Les Recollets in Paris (Franța).

 

Thomas Steyaert | SOLATIUM

Data: 14 octombrie, ora 20:00

Durată: 1h

Solatium este o lucrare scenică inspirată de trupa belgiană de post-metal Amenra. Cele patru tinere dansatoare realizează o intrepretare fizică extremă a unor corpuri ce strigă, a unei căderi continue, a unor tipare repetitive de pierdere și amintire, pentru a găsi și transmite consolare. Consolare pentru problematici cum ar fi boala, pierderea prietenilor și a membrilor familiei sau relația empatică cu privire la durerea celorlalți.

Coregrafia: Thomas Steyaert
Creat si interpretat de: Georgeta Corca, Simona Dabija, Corina Tătărău and Eliza Trefaș
Muzica: Amenra
Scenografie și light design: Bas Devos, Thomas Steyaert
Producător: Andreea Căpitănescu
Produs de: ASOCIAȚIA 4CULTURE și WASP STUDIOS
Co-produs de: Life Long Burning, ICI – CCN Montpellier / Languedoc-Roussillon
Cu sprijinul eXplore festival
Co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și Programul Cultura al Uniunii Europene.

solatium

Timp de mai mulți ani Thomas Steyaert a lucrat cu Wim Vandekeybus/Ultima Vez. Din 2006 a început să realizeze propriile sale lucrări formând Ponyhill vzw, un colectiv de artiști din performance, muzică, fotografie, film, și arte vizuale.

Thomas Steyaert a făcut parte dintr-un grup de artiști afiliați cu KVS (Royal Flemish Theater, BE) și Ultima Vez care a organizat programe de schimburi culturale între Belgia și Republica Democrată Congo in perioada 2007-2010.

Din 2009 Thomas Steyaert colaborează cu Raul Maia la un proces artistic continuu, bazat pe dezvoltarea unui sistem kinetic de mișcare, real-time și non-reprezentațional. Până acum cercetarea a avut ca rezultat două spectacole, The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin (eXplore dance festival 2011, iDANS, 2011, ImPulsTanz 2012, Fabrik Potsdam, etc.) și The Ballet of Albertina Macchiavello, Johnny McLay and Ignatz van Stereo (STUK, Leuven, Workspace Brussels, WUK, Viena) în numeroase lucrări video și performance-uri site-specific.

În 2014 Thomas a fost invitat de Asociația 4Culture pentru a crea score#21 – Method of Elimination, la WASP – Working Art Space an Production, în București.  În ultimii ani Thomas a devenit un colaborator apropiat al lui Haris Pasovic din compania de teatru  East West, din Sarajevo BIH. Colaborează de asemenea cu Nermin Hamzagic și Selma Spahic, doi artiști stabiliți în Sarajevo și aflați în legătură cu festivalul internațional de teatru MESS. La începutul anului 2016 Thomas a creat colectivul ‘Moving Island’, stabilit în Sarajevo. Focusul principal al colectivului sunt lucrarile social-artistice. Thomas susține și workshopuri, pictează și creează muzică și soundscape.

Magdalena Chowaniec și Valerie Oberleithner|iChoregraphy

Data: 15 octombrie, ora 12:00

Durată: 1 h

Concept: Magdalena Chowaniec și Valerie Oberleithner

iChoreography lucrează in primul rand cu corpul. Re-coregrafiind corpul, re-coregrafiaza societatea. iChoreography este o practică fizică care invadează spațiul creat prin folosirea ființelor umane, a internetului, calculatorului, iPhone, iPad, etc. Re-cucerește un spațiu, un timp și un obiect (numit corp), care pare a fi abandonat – devastat. iChoreography impune principii fizice descoperite de coregrafia contemporană asupra corpului uman care acționează între realitate și realitatea virtuală.

foto Valerie & Magda

Valerie Oberleithner este coregrafă, performer și dansatoare din Austria și lucrează în Austria, Franța și Belgia. A studiat Literature Science/Philology la Karl-Franzens University în Graz (AT) și dans contemporan la Anton Bruckner Private University în Linz (AT). A terminat studiile universitare cu Bachelor of Dance în 2008.
În 2007 a primit bursa danceWEB.

Din 2006 Valerie colaborează cu coregrafi și companii de dans în Viena și pe plan internațional:SUPERAMAS (FR/AT), Jennifer Lacey (FR/US), Boris Charmatz (FR), Magdalena Chowaniec (AT), Oleg Soulimenko (AT/RU), Fanni Futterknecht (AT), Amanda Piña (AT/CL), Doris Stelzer (AT) etc.

Bilete și Rezervări:

– 25 lei – eXplore day / bilet pe seară
– 40 lei – eXplore weekend / bilet pe weekend
– 150 lei – eXplore festival pass / abonament festival

Rezervări și înscrieri la: contact@waspmagazine.com

Studenții și elevii au intrarea liberă pe tot parcursul festivalului în baza rezervărilor și carnetelor de elev/student.

Linkuri utile

Aici puteți accesa programul complet al festivalului, iar pe site-ul WASP Magazine aveți acces la materiale speciale realizate cu artiștii din acest an – interviuri, trailere, galerii foto.

Puteți urmări evenimentul și pe Facebook.

Details

Date:
Thu, 13 Oct 2016
Time:
8:00 am - 5:00 pm
Event Categories:
, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

feeder logo Submit your event