Punct de cotitură 1989 – film și dezbatere

Punct de cotitură 1989 - film și dezbatere

Punct de cotitură 1989 – film și dezbatere

Rezistența prin umor, umorul ca mijloc de existență – o realitate a României de dinainte și după 1989? Odată cu evidențierea utopiilor unui regim politic care își sufoca cetățenii, s-a cristalizat tot mai pregnant umorul de tip antidot, precursor al noțiunii de viral asimilate astăzi rețelelor de socializare. În tradiția „hazului de caz” autohton, tranziția post-comunistă evidențiază perpetuarea umorului ca element de comunicare, potențând speranța și reflectând consolarea deopotrivă. Astăzi, recursul la umor este o constantă în peisajul românesc, autoderiziunea și ironia dulce-amară juxtapunându-se unei realități jalonate de discrepanțe și interogări. Mai mult decât radiografierea unor situații care pot stârni nostalgie, accese de râs sau stupoare în fața absurdului și a iraționalului, legendele de sorginte caragialească pun în lumină tipologii umane a căror actualitate invită la reflecție, folosind ca instrument al decriptării umorul frenetic, cu valențe terapeutice.

Institutul Francez vă invită să aprofundăm acest subiect marți, 4 iunie, ora 19.00, la Cinema Elvire Popesco. Propunerea pentru un nou eveniment din proiectul #Punctdecotitură1989 este proiecția filmului „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă-i viața!” (2009), aceasta fiind urmată, începând cu ora 20.30, de o dezbatere cu acces liber despre „Umorul si legendele urbane – arme de supraviețuire în perioada comunismului”.

Filmul este subtitrat în limba engleză, iar discuțiile se vor desfășura în limba română, cu posibilitatea de traducere simultană în limba engleză.

Vor vorbi Cristian Mungiu, producătorul și scenaristul filmului, Lidia Bodea, director general Humanitas, Andrei Ujică, scriitor și regizor, Viorel Ilișoi, ziarist și scriitor, și Radu Paraschivescu, scriitor, traducător, și jurnalist sportiv, într-un dialog moderat de Mihaela Dedeoglu, realizatoarea emisiunii #Zebra, RFI România.

Leave a reply (we review all comments)