Expoziţia “Clavecinul Reginei Elisabeta” @ Galeria Posibilă

  • by
clavecinul reginei elisabeta

Fundația Ștefan Câlția sprijină în continuare proiectul Asociației Antiqva de restaurare a clavecinului istoric Taskin, prin donarea lucrării „Clavecinul Reginei Elisabeta”. Cu acest scop, joi, 7 decembrie 2017, pictorul Ștefan Câlția va deschide expoziția „Clavecinul Reginei Elisabeta” găzduită de Galeria Posibilă.

Lucrarea „Clavecinul Reginei Elisabeta” invită la descoperirea unei noi povești despre valori culturale moștenite: clavecinul regal de la Muzeul Național Peleș a fost creat în Antwerp, 1621, de către Andreas Ruckers, dar capătă nume și aspect parizian cu ajutorul lui Pascal Taskin, care îl restaurează un secol și jumătate mai târziu. Pentru o perioadă aparține familiei regale franceze, apoi căminul său devine Castelul Peleș, prin locul de suflet pe care i-l acordă Regina Elisabeta. Astăzi, instrumentul face parte din Patrimoniul Național fiind clasat în categoria „Tezaur”.

De asemenea, pe lângă povestea obiectului, acțiunea de restaurare inițiată de Asociația Antiqva pune în lumină modalități actuale de conservare a culturii moștenite, prin implicarea unei echipe de experți internaționali și români. Clavecinul Taskin, care a fost „mut” din perioada comunismului până în prezent, va putea fi astfel admirat și ascultat din nou. Pe lângă efortul de restaurare, proiectul mai cuprinde întocmirea unui album și a unui film documentar, realizarea unor înregistrări de muzică barocă, precum și prezentări publice ale instrumentului și organizarea unei stagiuni cu concerte de clavecin susținute de importanți claveciniști europeni.

Leave a reply (we review all comments)