O mie şi una de nopţi – Ce ne spun poveștile?

25

Din 17 iulie, la Fundația Calea Victoriei facem o incursiune în lumea misterioasă a basmelor orientale, la cursul 1001 de nopți – Ce ne spun poveștile. Pășim pe urmele frumoasei Șeherezada, prințesa care a reușit, cu dulceața și înțelepciunea cuvintelor sale, să vindece și să îmblânzească inima regelui Șahriar.

Ce ne poate învăța o carte veche de povești despre iubire, curaj și toleranță? Poveștile celor O mie și una de nopți, deși se petrec pe tărâmuri îndepărtate, printre oameni de cele mai diverse feluri, sunt și despre noi. Cristian Vechiu ne explică la curs de ce.

Începem cu o discuţie mai generală despre poveştile celor O mie şi una de nopţi: geneza acestora, diferitele versiuni cunoscute, primele traduceri, influenţele, elementele de cultură şi civilizaţie ale perioadei califului Harun al-Raşid. Vom vorbi şi despre „Povestea cu pescarul şi cu efritul – subiectul central al acestei discuţii gravitează în jurul ideilor de încredere şi loialitate.

Vom descoperi apoi cum peripeţiile pe mare ale lui Sindbad contribuie la maturizarea acestuia. Povestea lui Sindbad Marinarul constituie un pretext pentru subiecte pline de profunzime ca problema dublului sau existenţa destinului. Vom putea aborda subiecte ca rolul hazardului sau al norocului în viaţa fiecăruia dintre noi.

Fascinaţia omului pentru puteri nemăsurate ne este bine reliefată în povestea „Aladdin şi lampa fermecată”, care ne arată că orice autoritate şi forţă trebuie exercitate în limitele responsabilităţilor ce decurg din acestea. La finalul acestei poveşti, vom vedea cum vicleşugul şi minciuna se vor dovedi neputincioase în faţa curajului şi a iubirii adevărate.

Păstrăm pentru ultima seară „Povestea cu domniţa Nurrennahar şi cu frumoasa gennie”, o poveste despre iubirea care presupune sacrificii, dar şi onestitate şi loialitate. Tot acum vom vedea cum se încheie chiar povestea iscusitei Şeherazada şi în ce măsură se poate vorbi despre o transformare a lui Şahriar în urma poveştilor pe care i le-a spus.

Cursul începe luni, 17 iulie, la 19.00 și are cinci întâlniri, cu frecvență zilnică și se întâmplă la sediul fundației – str. Popa Soare, la numărul 40, etajul 1. Taxa de participare este de 275 de lei, iar înscrierea o poți face pe contact@victoriei.ro.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)