Atelier de antropologie a gustului

  • by

De la Fundatia Calea Victoriei.

De la celebra frază a lui Brillat-Savarin din secolul al XIX-lea, „spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti” până la numeroasele „triburi alimentare” care populează în prezent peisajul gastronomic global, modificarea sensurilor hranei reprezintă un barometru pentru schimbări sociale şi culturale mai profunde. Restaurantele cu specific etnic, gastronomia moleculară, curentul Slow Food, dietele raw-vegan sunt toate expresii recente ale unor schimbări tot mai accelerate.

Cursul își propune o explorare „de la fermă la furculiță” a fenomenelor alimentare, menită să surprindă legatura hranei cu agricultura, ecologia și consumul, dar și cu un domeniu adeseori trecut cu vederea: istoria cotidiană, domestică și feminină.

Vom explora în cadrul cursului câteva dintre evoluțiile și revoluțiile alimentare și relația acestora cu sistemele de valori ale epocii (sedentarizarea societăților de vânători-culegători și apariția agriculturii, descoperirea Lumii Noi și colonialismul, apariția statelor naționale, mișcările New Age, societatea de consum, postmodernitatea etc). Folosindu-ne de instrumentele gândirii antropologice, vom învăţa să recunoaştem şi să interpretăm evoluția gustului și a practicilor alimentare aproape de noi, în meniul restaurantelor, în rafturile supermarketurilor şi pe tarabele din pieţe şi chiar în propriul frigider, plecând de la premisa strânsei legături dintre alimentaţie şi identitate.

Cele cinci întâlniri vor fi alimentate de un bogat material vizual: fragmente de filme documentare şi artistice, mostre de marketing alimentar și fotografie.

Temele celor cinci întâlniri sunt:

  • Sedinta 1. Gustul și metisajele gastronomice: o istorie socială şi culturală a Europei
  • Ședința 2. Tabu-uri și crezuri alimentare. Hrană, sisteme de sens și stiluri de viață
  • Ședința 3. Bucătăria românească: între patrimoniu și gastronaționalism
  • Ședința 4. Peisaje gastronomice urbane. O incursiune printre multiplele înfăţişări alimentare ale metropolei
  • Ședința 5. Revoluțiile gustului, contraculturi și postmodernitate alimentară

http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2012/scoala-de-vara-de-antropologie-societate-gust-si-stiluri-de-viata/

Tags:

Leave a reply (we review all comments)