Occupy Green Hours: Noi 4

  • by

Marti de la 20:00 la Green Hours

Teatrul LUNI şi TEATRUL NU E O CLĂDIRE prezintă:
Noi 4
de Lia Bugnar

Ilinca Manolache
Maria Obretin
Lia Bugnar
Andreea Bibiri

De la Pirandello încoace, personajele îşi caută autorul. În Noi 4, actriţele îşi caută personajele care evadează din spectacol.

Teatrul se deşiră şi pe scenă rămâne urzeala show-ului care e, până la urmă, tot teatru. Spectacolul Liei Bugnar este o joacă de-a convenţiile care se exfoliază ca foile de ceapă. În povestea iniţială, o ironie la adresa dramoletelor familiale, universul feminin din jurul unui bărbat se aglomerează: o nevastă, două amante şi o surpriză de tip deus ex machina care complică lucrurile de-a binelea.

Personajele vor să pară dramatice, dar cad în melodramă şi uneori alunecă afară din poveste, lăsându-le pe actriţe să se descurce cum or şti. Convenţia se rupe şi actriţele se joacă pe ele însele într-o altă poveste, a facerii spectacolului. Cum teatrul e viaţă, iar viaţa e teatru, în spatele “marilor” drame de pe scenă sunt “micile” drame ale artistelor. Autoarele evită păcatul de a cădea în victimizare lacrimogenă.

Replicile sunt acide, au umor, funcţionează autoironia şi există un chef nebun de joacă. Personajele melodramei au tuşe groase: soţia misterioasă şi sensibilă (Maria Obretin), amanta tânără şi insensibilă (Ilinca Manolache), a treia femeie, şi mai misterioasă (Lia Bugnar), şi El, adoratul (Dorina Chiriac).

Aceste stereotipii tipologice sunt complementare firescului personajelor “reale”. Practic, fiecare actriţă are trei ipostaze, cea civilă, a personajului şi a actriţei care joacă personajul. Lia Bugnar şi Dorina Chiriac au şi o a patra ipostază, prima, de dramaturg, a doua, de regizoare. [Oana Stoica]

OCCUPY GREEN HOURS este o platformă iniţiată de artiştii Green Hours cu scopul de a atrage atenţia asupra tentativei de preluare abuzivă a barului de la Green Hours de către societatea-fantomă ai cărei reprezentanţi, după un an şi jumătate de «colaborare», i-au făcut denunţ penal managerului Voicu Rădescu.

De aceea prietenii Green sunt aşteptaţi în spaţiul din Calea Victoriei 120 unde vom „ocupa” spaţiul cu piese de teatrul, concerte şi performance-uri pentru că Green Hours este al nostru, al tuturor celor care susţin cultura independentă în România.

Foarte important: vă rugăm să nu ma consumaţi nimic de la barul Green Hours – aceasta este forma noastră de protest faţă de cei care încearcă să îl îndepărteze pe Voicu Rădescu de la managementul Green Hours.

Mai multe detalii: http://occupygreenhours.wordpress.com/

Tags:

Leave a reply (we review all comments)