Ioana Iacob

  • by

ioana iacob laika

IOANA IACOB
Vernisaj: 27 februarie 2009, ora 19:00

Pentru a doua expozitie in spatiul din Bucuresti, Laika o invita pe Ioana Iacob (n. 1987, Cluj) sa expuna o serie de picturi de mici dimensiuni, care sunt obiectul investigatiei picturale a artistei din ultimii doi ani.

Atentia Ioanei Iacob se concentreaza pe realitatea din jurul sau, de multe ori subiectele alese fiind obiecte absolut banale din instrumentarul sau vestimentatia unei femei obisnuite (periuta, clestisor de unghii, rufe atarnate la uscat, noptiera, trusa de machiaj, lenjerie intima, planta de apartament etc.), dar toate subiectele sunt privite dintr-o perspectiva feminina, vag erotica. Lucrurile nu sunt niciodata explicite ci isi continua povestea in mintea privitorului. Masculinul este mai degraba absent, uneori ti se lasa senzatia ca barbatul ar fi trecut cu ceva timp in urma sau urmeaza sa vina. Erotismul nu este decat imaginar, sugerat. Personajele feminine, cu exceptia portetelor, nu sunt recognoscibile, au figura decupata sau incerta. O doza de tristete, dar si de impacare cu rutina cotidiana traverseaza picturile Ioanei Iacob.

Toate aceste imagini alcatuiesc un univers foarte cunoscut la modul generic noua, privitorilor, insa perspectiva este una foarte personala, feminina, plina de candoare uneori. Lucrurile sunt spuse cu mare onestitate pe dimensiuni modeste, este o pictura extrem de intima, aparent fragila, dar cu un limbaj direct, proaspat si plin de savoare.

Laika este un artist-run space deschis in 2008 in Cluj si Bucuresti care urmareste sa promoveze artisti contemporani emergenti, dar in egala masura proiecte atipice ale unor artisti deja cunoscuti pe scena artistica internationala.

LAIKA
str. Cristian Tell nr. 21
et. 1, ap. 2
Bucuresti
http://www.laikaars.blogspot.com/

Leave a reply (we review all comments)