instalatie

(EROS)ION @ Galateca

(EROS)ION @ Galateca

(EROS)ION @ Galateca
12 – 28 Noiembrie, 19:00

(EROS)ION
de Ioana Sisea
Curatori : Alina Bucur, Roxana Gibescu
Vernisaj 12 noiembrie orele 19:00

“Instalația (EROS)ION prezintă doua feluri de inimi de porțelan. Inima ca obiect marcat și inima ca parte dintr-un sistem viu.Read More »(EROS)ION @ Galateca

Festivalul Temps d’Images #8 @ Cluj

temps d'images 8

Festivalul Temps d’Images #8 @ Cluj
7 – 14 Noiembrie

Festivalul Temps d’Images, ajuns la cea de-a opta ediție, va avea loc la Cluj între 7 și 14 noiembrie 2015. Tema festivalului din acest an este Corp Comun, iar artistul asociat este Alexandra Pirici. Festivalul cuprinde, ca în fiecare an, și Platforma Independentă de Artele Spectacolului (12 – 14 noiembrie) – cadru în care publicul clujean va avea ocazia să descopere cele mai recente și reprezentative producții de teatru și dans contemporan din scena independentă românească.

Cele opt zile de festival reunesc 19 spectacole de teatru, dans sau performance, două lansări de carte și una de revistă, o proiecție de film și o instalație, un concert și numeroase întâlniri și discuții cu publicul și artiștii invitați.

„Corp comun“
Ce înseamnă să lucrezi în colective de artiști în care ideile reprezintă un bun comun, iar auctorialitatea individuală nu mai este vizibilă în sine? Cum gestionăm apartenența la un grup, solidaritatea și integrarea în raport cu nevoia păstrării propriei individualități și a propriei voci creative? Avem nevoie de un corp comun pentru a ne face vocea auzită, individual și colectiv? Sau avem nevoie de eroi, de personalități izolate care să ne reprezinte? A face corp comun și bunurile comune sunt ele o ficțiune?Read More »Festivalul Temps d’Images #8 @ Cluj

feeder insider w/ Dan Perjovschi

feeer insider w/ Dan Perjovschi

feeder insider w/ Dan Perjovschi

Desenator, comentator și catalizator, implicat fără însă a fi propagandistic, Dan Perjovschi abordează în operele sale teme sociale și politice. Fie că se materializează pe pereți, pe geamuri, pe trotuare, lucrările sale sunt spații de reflecție ce depășesc frecvent domeniul desenului, trecând în cel al performance-ului. Prin linii simple și trasate cu hotărâre, Dan Perjovschi conturează nemulțumirile oamenilor și dă formă unor observații profunde asupra contextului actual, atât local, cât și global.

keywords: comentariu, global, negru pe alb, politic, umor, libertate

Zilele mele încep cu… cafea, facebook și desen în carnețel.
Melodia care descrie anul 2015 pentru mine… habar n-am de melodie, dar imagine cu Ahmed polițistul musulman împușcat în față la Charlie Hebdo nu o să o uit niciodată.
Mă amuză… tot,  și după aia imediat mă deprimă tot și tot așa râsu’-plânsu’.
Am zero toleranță față de… puternicii vremelnici ai zilei și față de patrioții de carton.
Mi-ar plăcea să locuiesc în… țara cu 24 de grade tot anul.
Mă poți auzi frecvent spunând… căcat.
Momentele mele preferate sunt… când desenez pe un zid undeva în lume.
Principala problemă actuală este… sărăcia.
Când vreau să mă deconectez… mă uit la filme.
3 artiști cu care rezonez… Lia, Mike Nelson și restul celorlați senzaționali de pe toate meridianele.

1989

Read More »feeder insider w/ Dan Perjovschi

Spațiu Expandat 2015

Spațiu Expandat 2015

Spațiu Expandat 2015
1 Octombrie – 15 Noiembrie

Asociatia Volum Art lanseaza cea de cincea editie a proiectului Spatiu Expandat ce se va desfasura in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2015 in Bucuresti.

Daca editiile anterioare ale proiectului Spatiu Expandat se concentrau pe competitia de proiecte si pe realizarea si amplasarea in spatiul public bucurestean a propunerilor alese, la aceasta editie, Asociatia Volum Art isi propune sa mearga mai departe.

Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completeaza una pe cealalta:
  • 4 interventii temporare in spatiul public realizate de artistii Hans van Houwelingen, Hester Oerlemans, Matei Bejenaru, Mihai Balko, in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie;
  • expozitia DE LA CONFIRMARE LA CONTESTARE. PRACTICI ARTISTICE IN SPATIUL PUBLIC ce va avea loc la MNAC, la etajul 4, in perioada 15 octombrie – 1 noiembrie; artisti participanti: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Presedintie, Iosif Király, Marilena Preda-Sânc, Studio Basar, Vlad Nanca, Vlad Petri & Gabi Basalici.
  • Atelierul PRACTICI ARTISTICE IN  SPATIUL PUBLIC moderat de Jeroen BoomgaardHans van Houwelingen si Tudor Bratu in perioada 19-23 octombrie, tot la MNAC.

Proiectul de anul acesta a urmarit pe de o parte, sa aduca in prim plan o serie de trasaturi si aspecte, unele dintre ele controversate, care marcheaza spatiul public romanesc. Pe de alta parte, proiecte urmareste sa exploreze posibilele directii de dezvoltare ale artei publice in contextul specific al Bucurestiului.Read More »Spațiu Expandat 2015

Noaptea Albă a Bucureștiului @ Centrul Vechi

Zilele Bucurestiului

Noaptea Albă a Bucureștiului @ Centrul Vechi
19 Septembrie

Imaginează-ți o noapte în care Bucureștiul pulsează, vibrează și interacționează cu locuitorii săi. De fapt, nu-ți imagina pentru că pe 19 septembrie orașul se transformă!
Timp de o noapte, Bucureştiul devine o rețea de instalații interactive şi instrumente audio-vizuale care îl transformă într-un teren de joacă. Este noaptea în care inima oraşului se activează la o simplă atingere sau mişcare şi te prinde într-o lume virtuală în care trecătorii devin participanți.

Cea de-a cincea ediție Noaptea Albă a Bucureştiului populează străzile cu animații proiectate, display-uri luminoase, jocuri de laser şi sunet, concert de muzică şi pictură live, instrumente muzical-vizuale şi tehnologii de ultimă generație ale unor artişti internaționali şi români.

Nu mai puțin de 15 instalații vor împânzi Centrul Vechi al Bucureştiului în Noaptea Albă de pe 19 spre 20 septembrie, printre care zmeele maiestuoase Les Luminéoles, înălțate la 30 de metri deasupra solului care atrag bucureştenii din mai multe puncte ale oraşului, pereții care vor putea fi „pictați” cu imagini video despre istoria Bucureştiului, cuburile muzical-vizuale ce invită participanții să creeze şi să se exprime împreună, instalațiile interactive de lumini şi sunete Lights Contacts şi boxele Street Sound ce generează un soundscape din sample-uri muzicale declanşate de prezența şi mişcările trecătorilor.

Acces gratuit.

În cadrul evenimentului din 19 septembrie se va lansa aplicația mobilă ARCUB, disponibilă în iOS şi Android, care îi va ține la curent pe bucureşteni cu ultimele noutăți din teatru, film, muzică, expoziții şi evenimente marca ARCUB.

Noaptea Alba a Bucurestiului este un eveniment organizat sub umbrela Zilelor Bucureștiului și face parte din proiectul București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, ce lansează candidatura independentă a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Cele 15 instalații care vor împânzi Centrul Vechi sunt:Read More »Noaptea Albă a Bucureștiului @ Centrul Vechi

Rokolectiv presents SHAPE București @ Halele Carol

Rokolectiv pres. Shape

Rokolectiv presents SHAPE București @ Halele Carol
11 – 13 Septembrie, 20:00

Rokolectiv presents a weekend dedicated to SHAPE, one of the most ambitious European platforms for innovative music and audiovisual art. On 11th and 12th of September, the former thermal power station of Halele Carol will resonate to a wide range of sound performances & DJ sets supported by site-specific visual outputs.

Friday, 11.09., 20:00 – 01:00

RAZE DE SOARE (RO)
LORENZO SENNI (IT)
MORITZ SIMON GEIST/ SONIC ROBOTS (DE)

On Friday, expect some sonic mutations with three early evening performances and a friendly art selfie environment.Read More »Rokolectiv presents SHAPE București @ Halele Carol

Bohemian Square @ Braşov

Bohemian Square @ Braşov

Bohemian Square @ Braşov
21-23 August

Bohemian Square, cel mai complex festival de cultură urbană din zona de centru a ţării, va reuni la Brașov peste 150 de artiști, arhitecți, designeri și muzicieni naționali și internaționali, în perioada 21-23 august.

Aflat deja la a III-a ediţie, Bohemian Square este un eveniment cultural – artistic ambițios, ce oferă o alternativă de calitate pentru petrecerea timpului liber în mod interactiv, implicând peste 8.000 de vizitatori. În cadrul acestei iniţiative, spațiul urban al Pieței Sfatului și Pieței Enescu va fi reinterpretat într-un stil creativ şi boem, îmbinând activităţi care aduc plus valoare – cu scopul de a lărgi orizonturile comunității către posibilitățile incredibile de exprimare prin artă.

„În Brașov există o nevoie acerbă de evenimente culturale relevante, accesibile comunității. Crezând cu tărie că fiecare persoană are puterea de a lua inițiativa, am decis să organizăm un festival complex, care să însumeze activități culturale pline de substanță, menite să hrănească creativitatea brașovenilor și a turiștilor”, povestește Szidonia Balint, președinte al Asociației Bohemian.Read More »Bohemian Square @ Braşov

Separated Objects – Adelina Ivan & Olah Gyarfas @ Galeria Nicodim

  • by

Separated Objects – Adelina Ivan & Olah Gyarfas @ Galeria Nicodim
11 decembrie, 19:00

Separated Objects is a project of/by Adelina Ivan and Olah Gyarfas, comprising of two installations regarding garments as material support of the artwork.

Opening Thursday, 11.12.2014, from 19:00 at Nicodim Gallery, Back Atelier, Bucharest, Cantacuzino Palace (side entry, 1st floor), 141 Victoria Street

The event is hosted by Galeria Nicodim besides the current exhibition of Alexandru Niculescu, Przemek Pyszczek and Isabel Yellin.Read More »Separated Objects – Adelina Ivan & Olah Gyarfas @ Galeria Nicodim

Instalație – Zoltán Béla @ Anexa MNAC

  • byInstalație – Zoltán Béla @ Anexa MNAC
29 octombrie, 19:00

„Instalaţie”, expoziţia de pictură şi obiect a lui Zoltán Béla, este un cabinet de artă înscenat într-o sală de beton, situaţie de expunere care produce câteva dislocări.
Unu, spaţiul Anexa MNAC a acomodat formal arhitectură, instalaţie şi obiect, dar nu şi pictură până acum. Doi, producţia lui Zoltán Béla este a unui artist cunoscut până acum predominant ca pictor. El face parte din generaţia tânără de artiști care au marcat relativ scurta întoarcere la pictură din arta românească recentă. Faptul că preferă încă pictura după calmarea boom-ului pictural al anilor 2000 îl recomandă, alături de puţini alţii, ca pe un alergător de cursă lungă. Trei, pictura lui Zoltán Béla a încurajat mai ales trimiteri la estetica urmei, evanescenţă, memorie, interioritate sau la metafizica fragmentului, remarcându-i-se tehnicalitatea şi virtuozitatea de execuţie.Read More »Instalație – Zoltán Béla @ Anexa MNAC