olga ziemska

feeder insider w/ Olga Ziemska [ro]

[en]

Prin sculpturile și instalațiile ei puternice și totuși misterioase, Olga Ziemska aduce un omagiu forței miraculoase a naturii și reaprinde dialogul intuitiv dintre elementul uman și cel natural, „făcând corpul omenesc o parte din întreg, nu întreaga parte”. Cu ocazia realizării unei noi versiuni a Stillness in motion: The Matka Series (Neclintirii în mișcare: Seria Matka) weekendul acesta în Cluj pentru festivalul 18+, ne-am alăturat Olgăi într-o conversație extinsă despre artă, comunicare interculturală și inspirație.

keywords: natură, intuiție, interconectat, neclintire

Atelierul meu arată ca… un laborator organizat de cercetare creativă dintr-o clădire industrială în centrul orașului Cleveland, Ohio chiar lângă minunatul Lac Eerie. Este un spațiu în care abundă lumina naturală mulțumită ferestrelor mari de depozit și tavanelor înalte plus podelelor vopsite într-un alb strălucitor.
Întotdeauna găsesc timp pentru… plimbările în natură cu câinele meu Bluejay.
Natura este… universul. Natura suntem noi. Cred că natura este tot ce se află pe pământ, inclusiv noi oamenii, până la tot ce se află deasupra, sub și dincolo de această planetă. Natura este totul… chiar și imaginația noastră este o reflexie a naturii.
Crescând, mi-am dorit să devin… învățătoare, apoi medic veterinar, apoi scriitoare, apoi ilustratoare de cărți, apoi cumpărător de modă, apoi psiholog și în final artist.
Un obicei de care nu pot scăpa… este să cumpăr cărți. Am un soi de dependență de a cumpăra și a colecționa cărți și am de gând să construiesc în următoarea mea casă o bibliotecă de la podea până în tavan.
Mic dejunul meu preferat… este o omletă cu legume făcută în casă, cu o banană, lapte de migdale și smoothie de spirulina cu o ceașcă de ceai verde fierbinte.
Un loc secret și frumos din Polonia… nu e chiar secret dar e unul dintre locurile mele preferate de pe pământ și cea mai timpurie sursă de inspirație creativă și artistică. Giewont este un munte din Parcul Național Tatra al cărui profil seamănă cu un om uriaș care doarme.
Îmi place să ascult… Aphex Twin Selected Ambient Works Vol 2 Disc 1. Este modul în care îmi încep adesea ziua și albumul spre care m-am îndreptat în ultimii 15 ani când lucrez în studio. Nu mă plictisesc niciodată de el.
Uneori citesc… beletristică. ADOR cărțile și cam 95% din colecția mea de cărți sunt non-fiction pe teme precum știință, psihologie, filosofie, poezie, artă, design etc.
3 artiști cu care rezonez… sunt răposatul meu bunic Teofil, Guiseppe Penone și Kiki Smith.

Read More »feeder insider w/ Olga Ziemska [ro]

feeder insider w/ Olga Ziemska

feeder insider w/ Olga Ziemska

[ro]

Through her powerful yet mysteriously delicate sculptures and installations, Olga Ziemska pays hommage to the miraculous force of nature and rekindles the intuitive dialogue between human beings and the elements, “making the human body a part of the whole, not the whole part“. As another version of her Stillness in motion: The Matka Series is being revealed this weekend in Cluj for the 18+ Festival, we joined Olga in an extended conversation about art, intercultural communication and inspiration.

keywords: nature, intuition, interconnected, stillness

My studio looks like… an organized creative research laboratory within an industrial building in downtown Cleveland, Ohio right next to beautiful Lake Erie. It is a space filled with natural light from the large warehouse windows with tall ceilings and walls plus floors painted bright white.
I always find time for… walking outdoors in nature with my dog Bluejay.
Nature is… the universe. Nature is us. I belive that nature is everything here on earth, including us humans, to everything that is above, below and beyond this planet. Nature is everything… even our imagination is a reflection of nature.
Growing up, I wanted to become a… teacher, then a veterinarian, then a writer, then a book illustrator, then a fashion buyer, then a psychologist and finally an artist.
One habit I cannot kick… is buying books. I have a bit of an addiction buying and collecting books and I plan on building a floor to ceiling library in my next home.
My favorite breakfast… is a homemade vegetable omlette with a banana, almond milk and spirulina smoothie and a cup of hot green tea.
A secret, wonderful place in Poland… is not so secret but one of my favorite places on earth and my earliest creative and artistic inspiration. Mount Giewont is a moutain in the Tatra National Park in which the profile of the mountain resembles a giant sleeping human being.
I like to listen to… Aphex Twin Selected Ambient Works Vol 2 Disc 1. This is often the start to my day and my go to album when working in the studio for the past 15 years. It never gets old for me.
I sometimes read… fiction books. I LOVE books and about 95% of my book collection is non-fiction books on the topics of science, psychology, philosophy, poetry, art, design, etc.
3 artists I resonate with… are my late Grandfather Teofil, Guiseppe Penone and Kiki Smith.

Read More »feeder insider w/ Olga Ziemska

Olga Ziemska - Matka

O sculptură masivă din lemn reciclat se construiește la Cluj pentru 18+ festival

Olga Ziemska - Matka

Artista de origine americană Olga Ziemska sosește la Cluj în cadrul celei de-a treia ediții a 18+ festival, pentru care va realiza în premieră o variantă românească a cunoscutei sale serii de sculpturi masive din lemn reciclat, Matka. Lucrarea va fi donată orașului Cluj-Napoca ulterior festivalului, urmând să fie expusă în Parcul Central pe termen nelimitat.

Matka (“mama” în limba poloneză) este o sculptură a unei figuri feminine de peste 3 metri înălțime, construită din lemn reciclat, prin care Ziemska explorează conceptul de spațiu. Artista a realizat o versiune a Matkăi în numeroase orașe ale lumii, de fiecare dată folosindu-se de materiale recoltate local și de specificitățile spațiului în care lucrarea a fost construită. Repetând această forma umană în diverse spații și medii, artista urmărește să scoată la lumină în mod natural caracteristicile subtile specifice fiecarei zone. În definitiv, explică Ziemska,

“această lucrare este o celebrare a diversității spațiilor în care trăim și totodată un omagiu adus similitudinilor care ne leagă pe toți în esență”.

Înscrie-te ca asistent al artistei și participă la construcția lucrării!

Matka în varianta românească va fi construită începând cu 10 septembrie la Cluj, în curtea REACTOR de creație și experiment, urmând să fie apoi transportată pe Cetățuie unde va fi expusă în cadrul 18+ festival. Pentru realizarea lucrării artista necesită un grup de 6 asistenți. Tu poți fi unul dintre ei. Trimite-ne un mail despre tine și motivația ta de a participa la proiect la 18plusfestival@gmail.com, cu subiectul Matka până pe 8 septembrie și noi revenim cu detalii.

Olga Ziemska - Matka

Cea de-a treia ediție a 18+ festival se va desfășura între 26 si 27 septembrie în Parcul Cetățuie. Zeci de artiști din nu mai puțin de 10 țări ale lumii vor antrena timp de 2 zile Cetățuia într-un program ofertant de concerte ilustrate live, instalații artistice, spații interactive, expoziții. Primul artist anunțat pe scena festivalului este Philippe Cohen Solal Dj Set (Gotan Project). În curând dezvăluim mai multe din program. Până atunci ne gasim aici:
https://www.facebook.com/events/493605230802334/
Read More »O sculptură masivă din lemn reciclat se construiește la Cluj pentru 18+ festival