muzeul taranului roman

Astra Film on Tour la București

Astra Film on Tour la București @ Cinema Muzeul Țăranului Român

Astra Film on Tour la București @ Cinema Muzeul Țăranului Român
29 – 31 Ianuarie, 18:00 – 22:00

Între 29 și 31 ianuarie 2016, Astra Film on Tour aduce la București, la Muzeul Național al Țăranului Român, 6 documentare de top din programul AFF 2015. Proiecțiile sunt programate în fiecare zi cu începere de la ora 18:00. Anul 2015 nu poate fi încheiat pe deplin fără a vedea aceste 6 bijuterii cinematografice care au primit aprecierea publicului și premii în toate colțurile lumii.

Prima zi de Astra Film on Tour la București, vineri, 29 ianuarie 2016, debutează cu With or Without You (regia Hyuckjee Park) – Premiul Juriului, secțiunea Internațional la AFF 2015 – un film observațional care surprinde lucrurile mărunte de zi cu zi din viața a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean, lucruri mărunte care de fapt înseamnă totul atunci când moartea se apropie lent dar sigur. De la ora 19:45, va fi proiectat Spartacus & Cassandra (regia Ioannis Nuguet) distins cu Marele Premiu la AFF 2015. Filmul este o incursiune emoționantă în universul a doi frați romi de origine română care locuiesc în suburbiile Parisului. Read More »Astra Film on Tour la București @ Cinema Muzeul Țăranului Român

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING

BAW 2015

BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING
9 – 16 Octombrie

Bucharest Art Week anunță agenda celei de-a doua ediții a evenimentului cu desfășurare în săptămâna 9 -16 octombrie 2015 la București și curatoriat de Olga Ștefan (Elveția). Aflat sub tutela Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Art Week își propune ca pe termen lung să devină o platformă de producție, schimb cultural și expunere pentru arta contemporană, cu vizibilitate internațională, recurență anuală și accesibilitate pentru publicul larg.

Inspirată din ”Cartea râsului şi a uitării” (”The Book of Laughter and Forgetting”) a scriitorului ceh Milan Kundera, expoziția propusă de curatoarea Olga Ștefan (Elveția) pentru ediția curentă aduce un omagiu acestui roman radical prin adoptarea tematicii și construcției sale în șapte zile de expoziții, instalații foto-video, proiecții de film, performance-uri, artist talks și panel discussions în diverse spații culturale din capitală precum: Biblioteca Națională a României, Studio Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, Cinematecile Euforie și Union, Galeria Orizont, Atelier 35, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale pe lângă altele.

Expoziția principală ”Laughter and Forgetting” ce se va deschide pe data de 9 Octombrie va da tonul determinând temele generale regăsite în cartea lui Kundera (maleabilitatea memoriei, durere provocată de râs, relația dintre viața publică și privată, dezamăgirea rezultată din relațiile interumane) dezvăluite în text prin termenii râs, uitare, limită, litost, iubire, îngeri, care se vor redezvălui prin repetiție și variație în evenimentele zilelor ulterioare.

Laughter and Forgetting aduce un grup de artiști internaționali în dialog cu artiști români pe temele cele mai esențiale vieții, care în opinia mea nu sunt abordate suficient în arta contemporană.  Dragostea și râsul ca instrumente de rezistență, umilința ca intrument de control și limitele umane nu sunt foarte prezente în discursurile curente; sunt niște subiecte existențiale care trebuie dezbătute mai mult. Ele fac viața ceea ce ea – cu defectele și slăbiciunile noastre și gesturile mici de rezistență care pot duce la rezultate grandioase.  De aceea, mi-am propus ca pentru această ediție, în calitate de curator general invitat, să ofer un spațiu unde unde trecutul ignorat este reintegrat în narativul prezent și unde uitarea este recunoscută atât ca forță de vindecare cât și de distrugere.” – Olga Ștefan, curatorul general BAW 2015.

„Ne propunem să devenim unul dintre cele mai vizibile evenimente artistice anuale din regiune, dar la fel de mult ne interesează și să realizăm la București un context favorabil de lucru și schimb cultural pentru artiști din Europa și nu numai. Miza Bucharest Art Week este, negreșit, să genereze noi instrumente de finanțare pentru producție artistică, rezidențe și mobilități, încercând concomitent să deschidem punți de interacțiune între artiști, public și instituții” – Nona Şerbănescu, inițiatoarea BAW.

Peste 30 de artiști, curatori, autori de film și istorici din România și din străinătate au fost invitați să participe în cadrul evenimentelor Bucharest Art Week 2015, dintre care:Read More »BUCHAREST ART WEEK 2015: LAUGHTER AND FORGETTING

Culese din Balkani – Festival de Film ETNO @ Muzeul Țăranului Român

Etno Film Festival

Culese din Balkani – Festival de Film ETNO @ Muzeul Țăranului Român
18 – 20 Septembrie

Prima ediție a Festivalului de Film Etno Culese din Balkani vă așteaptă, între 18 și 20 septembrie 2015, cu proiecții de film documentar românesc de seamă și dezbateri pe măsură, la Cinema Muzeul Țăranului.

Intrarea este liberă precum pasărea cerului.

Festivalul are în program peste 10 filme documentare românești, dintre care 2 premiere (Printre oameni și fiare, R: Hanno Hoefer și Paștele blajinilor, R: Claudiu Mitcu) și o proiecție care va putea fi vizionată pentru prima dată de către publicul bucureștean (Nicolae al lui Ion, R: Francisc Mraz).

Filmele documentare vor fi urmate de sesiuni de răspunsuri și întrebări – pe de o parte, între publicul prezent în sală și realizatorii filmelor și, pe de altă parte, între publicul spectator și specialiști din domeniul etnologiei și ai antropologiei.

Festivalul de Film ETNO Culese din Balkani a ales, pentru ediția de anul acesta, trei teme: Meșteșugurile, pe cale de dispariție, Obiceiurile la români și Țăranul român contemporan.

PROGRAM

Vineri, 18 septembrie
19.30 – Cum s-a făcut lumea, ANIMAȚIE, 2013, R: Maria Brudașcă, 9′
Tema zilei: MEȘTEȘUGURILE, PE CALE DE DISPARIȚIE
20.00 – Kopanarii, 2008, R: Daniela Apostol, 8′
20.20 – Portret-atelier, 2007, R: Lila Passima, 33′
21.00 – Printre oameni și fiare, 2013, R: Hanno Hoefer, 35′, PREMIERĂ

Sâmbătă, 19 septembrieRead More »Culese din Balkani – Festival de Film ETNO @ Muzeul Țăranului Român

Noaptea Albă a Filmului Românesc 2015 @ București

Noaptea Albă a Filmului Românesc București

Noaptea Albă a Filmului Românesc 2015 @ București
18 Septembrie

Iubitorii de film românesc sunt așteptați pe 18 septembrie în 8 locații din București: CINEMA STUDIO, CINEMAPRO, CINEMA ELVIRE POPESCO, MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN, SALA ARCUB, DIANEI | 4, J’AI BISTROT, DESCHIS GASTROBAR.

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.

Program:

CINEMA ELVIRE POPESCO
18:00 Cele ce plutesc (2009, r. Mircea Daneliuc)
20:00 AVANPREMIERĂ: Preț bilet 10 RON
Film Surpriză
22:00 PREMIERĂ: Preț bilet 10 RON
Un etaj mai jos (2015, r. Radu Muntean)
00:15 Probă de microfon (1980, r. Mircea Daneliuc)

SALA ARCUB
19:00 Patul conjugal (1993, r. Mircea Daneliuc)
21:00 Quod erat demonstrandum (2014, r. Andrei Gruzsniczki)
23:15 Live (2015, r. Vlad Păunescu)

DIANEI 4
19:00 Toto și surorile lui (2014, r. Alexander Nanau)
21:15 Bondoc (2015, r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea)
23:00 Omul pasăre (2014, r. Alexandru Mavrodineanu, Mihai Grecea)
00:45 Poarta Albă (2014, r. Nicolae Mărgineanu)Read More »Noaptea Albă a Filmului Românesc 2015 @ București

Află care sunt cei 16 artiști internaționali din deschiderea Bucharest Art Week 2015

BAW 2015

Deschiderea oficială a Bucharest Art Week 2015 ”Laughter and Forgetting” va avea loc vineri, 9 octombrie începând cu ora 19:00 și va fi găzduită de Hanul Gabroveni în spațiul sălilor Restaurant, Cafenea și Librărie.

Ediția curatoriată în acest an de către Olga Ștefan (Elveția) reprezintă o călătorie de şapte zile care ne propune o întoarcere în timp prin spațiile culturale ale orașului București. Evenimentul se desfășoară la 25 de ani de la căderea comunismului și de la nașterea unor noi societăți în Europa Centrală și Estică, astfel că o săptămână dedicată artei sub conceptul cărții lui Milan Kundera (”Cartea Rîsului și a Uitării”) vine ca un demers firesc de analiză, în corelație cu o realitate socio-politică preexistentă.

Expoziția principală din 9 octombrie va reuni lucrări și proiecte artistice ce aparțin unui număr de șaisprezece artiști invitați din Europa, India, Israel și SUA prezenți la cele mai importante evenimente de artă contemporană din lume, unii dintre ei pentru prima oară la București:

Esther Shalev-Gerz (Franța), Dor Guez (Israel), Clemens Von Wedemeyer (Germania), Ștefan Sava (România), Dan Acostioaei (România), Irina Botea (România), Agnieszka Polska (Polonia), Sarah Sweeney (SUA), Nedko Solakov (Bulgaria), Himali Singh Soin (India), Sophie Calle (Franța), Katerina Seda (Cehia), Hito Steyerl (Germania), Dorothy Iannone (SUA), Dread Scott (SUA), Adam Vackar (Cehia/Fanța).

Șase secțiuni ale acestei expoziții de deschidere vor coincide cu temele din Cartea Râsului și a Uitării – sursa de inspirație a curatorului BAW2015: Râs, Uitare, Umilință, Graniță, Îngeri și Iubire prin expunerea de instalații video, instalații foto, obiect și arhivă.Read More »Află care sunt cei 16 artiști internaționali din deschiderea Bucharest Art Week 2015

Zilele Muzeului Țăranului Român 2015

Zilele Muzeului Țăranului Român

Zilele Muzeului Țăranului Român 2015
10 – 20 Septembrie

Începem toamna cu trei expoziții noi:

Sâmbătă, 12 septembrie, la ora 17, la Sala Irina Nicolau, Daniela Nenciulescu va vernisa expoziția de sculptură Umbra coaselor și steaua polară.

Marți, 15 septembrie, la ora 17, Cristina și Ștefan Berechet vă invită la expoziția Hrisoave în piatră și var, la Sala Acvariu.

Iar joi, 17 septembrie, la ora 18, publicul va putea vizita expoziția Vrednici de un Muzeu Național. In memoriam Alexandru Tzigara-Samurcaș, la Sala Foaier.

Nu ratați, nici în acest an, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, din 11 în 13 septembrie. Descoperiți în târg: prăznicare, sfinți protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Copiii sunt invitați să descopere cum desenau izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, iconarii vechi, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere – întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror drum dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei, dar și o raportare adecvată la canon și tradiție.

În perioada 10 – 17 septembrie 2015, cinefilii sunt așteptați la Retrospectiva Dan Pița, unde vor putea (re)vedea câteva dintre filmele care l-au consacrat pe regizor, de-a lungul anilor: Concurs, Tănase Scatiu, Faleze de nisip sau Pas în doi.

PROGRAMRead More »Zilele Muzeului Țăranului Român 2015

Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român

Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român

Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român
22 – 31 August

Luna august este UNDERCLOUD.

Solutia pentru o cura adevarata de teatru independent se numeste UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vara, apare in Bucuresti o insula pe care timp de 10 zile se respira oxigen din sursa culturala autentica.

Cele 33 de spectacole si evenimente care compun editia a VIII-a a festivalului in perioada 22-31 august 2015 sunt garantia faptului ca Muzeul National al Taranului Roman se transforma in cel mai cautat loc din capitala.

Editia a VIII-a se desfasoara sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat international atribuit de catre Comisia Europeana si Asociatia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival international de teatru independent din Romania care a primit aceasta distinctie.

Anul acesta UNDERCLOUD are 3 sectiuni.

Sectiunea Concurs unde participa 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarca prin inovatie si originalitate.

Sectiunea Invitati din Romania formata din spectacole in care joaca actori cu experienta si notorietate care contribuie la sustinerea miscarii de teatru independent (Oana Pellea, Marian Ralea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleont si altii).

Sectiunea Invitati din strainatate propune un focus Republica Moldova, care participa cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chisinau: Sex & PerestroikaBash si nu in cele din urma Nekrotitanium scris de Mitos Micleusanu, o productie „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Caderea de Albert Camus in interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelenta UNDERCLOUD 2015. Aceasta montare apare in Cartea Recordurilor si se joaca de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express de Matei Visniec cu premiera la Targul de Carte de la Torino. De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participa Ashes Afar, co-productie Fringe.Read More »Undercloud 2015 @ Muzeul Național al Țăranului Român

Filme la MTR

  • by

cinema-mtr

Maraton de filme pana la sfarsitul saptamanii la Muzeul Taranului Roman:

REGIZORUL LUNII MARTIE – ALEXANDRU SOLOMON (tema este filme „post-comuniste” vesele)

Joi, 2 aprilie, 20:00 şi vineri, 3 aprilie, 20:00
Zece regizori români vor propune, pe rând, timp de o lună fiecare, o selecţie de filme europene şi româneşti de înaltă calitate. În luna aprilie, regizorul invitat este Alexandru Solomon, cunoscut cinefililor prin filme precum „Franzela exilului”, „Marele jaf comunist”, „Clara B.” sau „Apocalipsa după şoferi”.

Pentru prima săptămână, Alexandru Solomon a propus filmul Out of the Present de Andrei Ujica.

OUT OF THE PRESENT/Rupt de prezent de Andrei Ujica / Germania, 1995 / 96 min / ST engleza
Povestea cosmonautului Sergei Krikalev care a petrecut 10 luni în naveta spaţială MIR, în timp ce pe Pământ, Uniunea Sovietică era în proces de destrămare.

SPAŢIU FEMININ – FEMEI ÎN FAŢA ŞI ÎN SPATELE OBIECTIVULUI

Sâmbăta şi duminica, în luna aprilie, vor rula filme realizate de regizoare române şi spaniole. Filmele spaniole sunt puse la dispoziţia MŢR de către Institutul Cervantes din Bucureşti, iar scurtmetrajele realizate de tinere regizoare sunt oferite spre vizionare de către U.N.A.T.C. şi Hyperion.
Read More »Filme la MTR