Matei Bejenaru

Vernisaj Matei Bejenaru - Pașii, Cuvintele și Obișnuitul

Vernisaj Matei Bejenaru – Pașii, Cuvintele și Obișnuitul @ Galeria Anca Poterașu

Vernisaj Matei Bejenaru – Pașii, Cuvintele și Obișnuitul @ Galeria Anca Poterașu
12 Februarie, 18:00-21:30

[for English, scroll down]

Galeria Anca Poterașu are plăcerea să vă invite vineri, 12 Februarie, incepând cu ora 18.00 la vernisajul expoziției – Paşii, cuvintele şi obişnuitul, semnată de artistul Matei Bejenaru, curator Anca Verona Mihuleț.

Fizica şi neurofiziologia ne învaţă că pentru a ne apropia de adevărata structură a naturii, avem nevoie de claritatea privirii; ochiul este perceput ca parte a creierului, un transmiţător valid al informaţiei vizuale. Viziunea, fie că o percepem simplu, ca procesualitate a vederii, fie că o percepem într-un câmp expansiv, ca şi capacitate de a trece dincolo de limitarea fizică şi de a pătrunde într-un spaţiu non-liniar, are un rol esenţial în procesele de gândire şi cunoaştere.

Transmiterea şi explicarea informaţiei vizuale sunt parte dintr-un mecanism complex care încorporează un sistem format din imagini, statice şi în mişcare, sunete, recuperarea memoriei şi condiţionalitatea mediului înconjurător. Paul Virilio, în capitolul „Efracţia morfologică” din cartea Spaţiul critic, meditează asupra constituirii imaginii, realizând conexiuni neaşteptate între lumină, transparenţă, viteză şi formarea percepţiilor vizuale. Pentru Virilio, „ profunzimea timpului este înlocuită de profunzimea câmpului spaţiului sensibil”, el punând un semn de egalitate între lumină şi spaţiu per se. Este o afirmaţie curajoasă, dar în acelaşi timp bine argumentată, în contextul în care, indiferent de planurile pe care le abordează (fizic, mediatic, moral, de observator sau de complice) se întorce mereu la coerenţa aproape nebănuită a luminii.

În ultimii ani, Matei Bejenaru a documentat o serie de instituţii care urmau să se închidă, să dispară sau să fie regândite, surprinzând momentul sublim în care obiectele sau mecanismele o dată funcţionale şi producătoare de posibilităţi erau acoperite în aşteptarea noii lor istorii. Read More »Vernisaj Matei Bejenaru – Pașii, Cuvintele și Obișnuitul @ Galeria Anca Poterașu

Spațiu Expandat 2015

Spațiu Expandat 2015

Spațiu Expandat 2015
1 Octombrie – 15 Noiembrie

Asociatia Volum Art lanseaza cea de cincea editie a proiectului Spatiu Expandat ce se va desfasura in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2015 in Bucuresti.

Daca editiile anterioare ale proiectului Spatiu Expandat se concentrau pe competitia de proiecte si pe realizarea si amplasarea in spatiul public bucurestean a propunerilor alese, la aceasta editie, Asociatia Volum Art isi propune sa mearga mai departe.

Astfel, proiectul din 2015 are trei componente care se completeaza una pe cealalta:
  • 4 interventii temporare in spatiul public realizate de artistii Hans van Houwelingen, Hester Oerlemans, Matei Bejenaru, Mihai Balko, in perioada 1 octombrie – 15 noiembrie;
  • expozitia DE LA CONFIRMARE LA CONTESTARE. PRACTICI ARTISTICE IN SPATIUL PUBLIC ce va avea loc la MNAC, la etajul 4, in perioada 15 octombrie – 1 noiembrie; artisti participanti: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Presedintie, Iosif Király, Marilena Preda-Sânc, Studio Basar, Vlad Nanca, Vlad Petri & Gabi Basalici.
  • Atelierul PRACTICI ARTISTICE IN  SPATIUL PUBLIC moderat de Jeroen BoomgaardHans van Houwelingen si Tudor Bratu in perioada 19-23 octombrie, tot la MNAC.

Proiectul de anul acesta a urmarit pe de o parte, sa aduca in prim plan o serie de trasaturi si aspecte, unele dintre ele controversate, care marcheaza spatiul public romanesc. Pe de alta parte, proiecte urmareste sa exploreze posibilele directii de dezvoltare ale artei publice in contextul specific al Bucurestiului.Read More »Spațiu Expandat 2015

feeder insider w/ Andreiana Mihail

  • by

Andreiana Mihail este, din 2006, consultant, curator și director al galeriei de artă contemporană omonime, unde a găzduit lucrarile unor artiști precum Ion Grigorescu, Ciprian Muresan, Mircea Cantor, Tom Chamberlain, Cristi Pogacean și Philip Patkowisch. Absolventă a Facultății de Filosofie, din cadrul Universității București, a continuat studiile la Sorbona, unde s-a specializat în Filosofia Artei. În 2015, este membru al excepționalului juriu pentru concursul de idei Create your Bucharest, ai cărui premianți vor participa la Vienna Biennale 2015, în cadrul expoziției MAK Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916–2016. Concursul s-a incheiat pe 15 ianuarie, iar în luna martie vom afla care sunt cele 10 lucrări câștigătoare. Am vorbit cu Andreiana despre artă și am aflat mai multe despre concurs în insider-ul din această săptămână.

Keywords: artă contemporană, concurs, București, identitate, patrimoniu

Hello, Andreiana!

Iată ce ar vrea feeder să știe despre tine:

Diminețile de sâmbătă… încep foarte târziu.
Arta modernă / contemporană a început cu… „Fântâna” lui Duchamp.
Spațiul public urban ar putea să ofere locuitorilor… mai mult confort vizual.
De-a lungul anilor, am învățat de la artiști că… poți vedea lumea altfel.
Un loc preferat din București… terenurile experimentale de la Agronomie.Read More »feeder insider w/ Andreiana Mihail