Lucian Sandu-Milea

Robii lui Dumnezeu @ Biblioteca Metropolitană

Robii lui Dumnezeu @ Biblioteca Metropolitană
12 Noiembrie, 18:00

In amintirea sociologului Nicolae Gheorghe, joi 12 noiembrie ora 18:00 vă invităm la Biblioteca Metropolitană București să participați la vernisajul expoziției “Robii lui Dumenzeu- 500 de ani de sclavie”.

Expun: George Vasilescu, artist invitat Lucian Sandu-Milea.

Cuvânt în deschidere: Ciprian Necula, Gelu Duminica

” Din păcate, robia a fost o realitate a actualului spațiu romanesc timp de peste 500 de ani si foarte putini dintre noi știm, si vorbim, despre asta. Pentru mai bine de jumătate de mileniu, termenul de tigan (romii au fost principalele victime ale robiei) a desemnat condiția persoanelor care lucrau neremunerat pentru alții (proprietari) si care nu beneficiau de drepturi pentru ei. Zeci de generații de romi au fost vândute, batjocorite si considerate doar niște unelte vorbitoare, statutul lor de „oameni” fiind, deseori, pus la îndoiala.Expoziția lui George Vasilescu este o încercare de a arata, cu ajutorul pensulei si culorilor, rănile din istoria romilor in Romania. ”
– Gelu Duminica

Perioada lungă de robie a lăsat o amprentă vizibilă pe majoritatea comunităţilor de romi. Robia a însemnat separarea romilor pe sălaşe de robi, fiecare cu o anumită profesie, ceea ce a contribuit azi la formarea subgrupurilor de romi divizate pe criteriu profesional (lăutari, căldărari, fierari, spoitori, ursari, rudari etc). (…) Read More »Robii lui Dumnezeu @ Biblioteca Metropolitană