expo

Vindecări miraculoase – Marcel Iancu (1895-1984) @ Palatul Suţu

Vindecări miraculoase - Marcel Iancu (1895-1984) @ Palatul Suţu

Vindecări miraculoase – Marcel Iancu (1895-1984) @ Palatul Suţu
5 August – 4 Septembrie

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită în perioada 5 august – 4 octombrie la Palatul Suţu la expoziţia dedicată lui Marcel Iancu prin o serie de lucrări ale artistului restaurate de atelierul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Cantitatea nu supleiază calităţii, în artă. Democraţia a fost funestă artei.
Marcel Iancu

Pictor, grafician, ilustrator de texte, realizator de decoruri de teatru, arhitect, urbanist, conferenţiar şi comentator pe teme de actualitate în perimetrul artelor frumoase, Marcel Iancu a fost posesorul acestor multiple înzestrări şi ceva mai mult; o prezenţă influentă, animator extrem de dinamic în domeniile competenţei sale, promotorul unei optici moderne, suple, orientate spre emanciparea energiilor creatoare de riscul limitărilor şi marginalizării (provincialism, apatie, comoditate con-juncturală, oportunism gregar), preocupat să înlăture orice ar diminua şansele Operei de a răspunde exigenţelor valorice autentice şi comunicării cu un public cuprinzător.
Geo Șerban – Intalniri cu Marcel Iancu

Marcel Iancu, născut pe 24 mai 1895 la Bucureşti într-o familie înstărită de evrei, a rămas cunoscut în istoria artelor drept co-fondator al Dadaismului şi exponent important al Constructivismului în Europa de Est.
În anii liceului a studiat pictura cu Iosif Iser. Tot atunci, împreună cu Tristan Tzara (Samy Rosenstock) şi Ion Vinea (Ion Iovanaki), a publicat revista Simbol (1912), în care debutează ca grafician.

În 1914 pleacă în Elveţia, să studieze matematica, dar un an mai târziu se hotărăşte să studieze arhitectura cu Karl Moser, secţie pe care a absolvit-o în 1917, la Academia de Politehnică din Zürich.

La Zürich se alatură unui grup de tineri artişti precum Hans Arp, Tzara, Viking Eggeling, Hans Richter, Richard Huellsenbeck, Hugo Ball, soţia acestuia, Emmy Hennings şi participă, în data de 5 februarie 1916 la deschiderea faimosului Cabaret Voltaire – nucleul mişcării dadaiste. Aici frecventează reuniunile artistice ale grupului dada, responsabil fiind cu scenografia şi designul de costum.Read More »Vindecări miraculoase – Marcel Iancu (1895-1984) @ Palatul Suţu

Tokyotoys confirmă la 36daysoftype

Tokyotoys confirmă la 36daysoftype

În încercarea (reușită) de a sărbători diversitatea în forma ei cea mai concretă, platforma 36daysoftype.com a încheiat a doua ediție a manifestării ce îi poartă numele, avându-l printre cei menționați în selecțiile finale pe artistul-ilustrator Alexandru Atanasiu a.k.a. TOKYOTOYS.

Pornită ca o expresie estetica cu forme grafice inedite, acest call to duty al organizatorilor spanioli, inițiat pe contul lor Instagram, este în al doilea an de existență. Pe scurt – participanții (designeri, ilustratori, desenatori) au la dispoziție 36 de zile. Un task pe zi, o literă sau o cifră. Mii de artiști din toată lumea transfigurează prin propria viziune  literele latine și cifrele arabe – până la 36 de lucrări pot fi trimise. Dintre ele, cele mai originale și mai bine executate sunt menționate într-un soi de „Hall of Fame”, online. Tipul acesta de provocare stimulează creația liberă, neîngrădită de nici o regulă. Singura limită este deadline-ul și calitatea! Nivelul de creativitate este tulburător!

TOKYOTOYS, a reiterat anul acesta provocatoarea experiență a „36daysoftype.com”, realizând un impresionant număr de 18 lucrări (15 litere și 3 cifre, dintre care două (litera „C” și cifra „3”, atașate) au fost culese de mână și agățate la vedere pe conturile sociale online ale acestui proiect cu lipici la maniacii domeniului – Instagram, Facebook si Twitter. În economia finală a unei inițiative de o astfel de complexitate, prezența în prima linie a type-ului mondial confirmă al doilea an consecutiv nivelul profesional și artistic cu care TOKYOTOYS abordează orice proiect, fie freelance sau engaged.

Read More »Tokyotoys confirmă la 36daysoftype

From Mere Abstract to Almost Figurative @ Zorzini Gallery

From Mere Abstract to Almost Figurative @ Zorzini Gallery

From Mere Abstract to Almost Figurative @ Zorzini Gallery
7 Mai, 19:00


[scroll for EN]
Zorzini Gallery prezintă: From Mere Abstract to Almost Figurative
Un Group Show de: Radu Comșa, Ioan Popdan, Florin Ștefan
Produs împreună cu Foundaţia Culturală Intact
Vernisaj Joi 7 Mai ora 19.00
Str. Sfintii Apostoli nr. 44, corp A, etaj 3

Expoziția aduce laolaltă trei artiști care abordează pictura în feluri aparent distincte: prin examinarea critică a calităților ei materiale, a gramaticii simbolice și a limbajului formal (Radu Comșa); prin contemplarea abstractă, care operează cu inefabilul (Ioan Popdan); prin conversația esențială cu propria-i istorie și cu condiționările legate de medium (Florin Ștefan). Cele trei căi se întâlnesc în planul absolut al abstracțiunii, acolo unde pictura devine deopotrivă aluzie și acord formal. (Daria Dumitrescu)
Read More »From Mere Abstract to Almost Figurative @ Zorzini Gallery

MACRAMEU @ Muzeul George Enescu

MACRAMEU @ Muzeul George Enescu

MACRAMEU @ Muzeul George Enescu

MACRAMEU @ Muzeul George Enescu
24 Aprilie, 19:00 – 04:00

MACRAMEU
Artist: Daiana Savopol

Eveniment special NAG#9
http://noapteagaleriilor.ro/2015/ro/Bucuresti/
http://noapteagaleriilor.ro/2015/ro/Bucuresti/spatii-alternative/art-on-display-muzeul-naional-george-enescu-297/

Lucrătura de mână a Daianei Savopol va îmbrăca tandru gardul monument istoric al unuia dintre cele mai faimoase palate ale Bucureștilor, Palatul Nababului. Renumit pentru fastul și opulența sa, acest monument impozant a rămas înghețat în timp ca prin minune, în încăperile sale acum insuficient luminate, putând contempla broderii de stucatură nemaîntâlnite. Intervenția in situ a Daianei Savopol intervine în acest caz cu o tandrețe care “de regulă” îmblânzește în viața domestică toate obiectele din casa. Macrameul de frigider, televizor, telefon, canapele, fotolii, măsuțe etc. intervine în spațiul casei ca un adjuvant la austeritatea noului design industrial, dar și ca un adaos de valoare estetico-decorativă.

Trandafirii unui macrameu gigant vor reda viața temporar unui monument. Este un gest care depășește conceptul deja aplicat al “împachetărilor” macrodimensionate, este o întoarcere nostalgică în timp în fața unui palat din Calea Victoriei.

Daiana Savopol (1962) este în prezent studentă în anul II la Clasa Lector Alexandru Rădvan, Secția Pictură a Universității de Arte din București. Daiana face parte din grupul oamenilor care au curajul să facă 180 de grade în viața lor punând punct unei formații profesionale cu profil real (liceu – Matematica-Fizica nr 3, Facultatea de Instalații pentru Construcții) și plonjând într-un domeniu total scăpat de sub control ca cel al artelor. Unul dintre detaliile care ne-au motivat pentru a îi propune proiectul Daianei spre a fi prezentat în cadrul acestui eveniment este de fapt o țară a sistemului dedicat exclusiv tinerilor artiști emergenți. Limita de 30-35 de ani devine în acest caz discriminatorie pentru un om care a avut mai mult curaj decât foarte mulți dintre noi. Daiana va fi pentru Asociația Ephemair primul artist emergent scos din acest tipar.

Read More »MACRAMEU @ Muzeul George Enescu

Heroism Rises in a Warehouse @ MNAC Anexa

Eroismul răsare într-un depozit de mărfuri @ MNAC Anexa
5 Martie, 19:00 – Deschidere
5 Martie – 24 Mai – Expoziție

Artiști: Simion Cernica, Claudiu Cobilanschi, Ion Dumitrescu & Florin Flueraș, Paul Dunca & Ștefan Tiron & Mihai Lukacs, Alexandru Fifea & Cătălin Rulea & David Schwartz, Irina Gheorghe, Ivana Mladenovic, Zamir Suleymanov, Iulia Toma

Selecție realizată de Mona Vătămanu & Florin Tudor

Discuție cu Ion Dumitrescu și Florin Flueraș
Joi, 5 martie, 18.00

Spectacol “Voi n-ați văzut nimic!
Alexandru Fifea, Cătălin Rulea, David Schwartz
Sâmbătă, 7 martie, 19.30
Duminică, 8 martie, 19.30

Read More »Heroism Rises in a Warehouse @ MNAC Anexa

Vernisajul expoziției Daniela Pălimariu “Cinci soluții individuale” @ Ivan Gallery

  • byVernisajul expoziției Daniela Pălimariu “Cinci soluții individuale” @ Ivan Gallery
12 decembrie, 19:00

// scroll down for English version //

Daniela Pălimariu / Cinci soluții individuale

Vernisaj: Vineri, 12.12.2014, 19.00

Perioada: 12.12.2014 – 07.02.2015

Galeria Ivan vă invită vineri, 12 decembrie, la ora 19:00 la vernisajul expoziţiei “Cinci soluții individuale” a artistei Daniela Pălimariu.

“Am construit cinci obiecte care te obligă fie să le ocolești, fie să te apropii mai mult decât vrei. Ele pornesc de la cele mai simple forme – cerc, triunghi – și pot fi multiplicate oricât, formând sisteme.Read More »Vernisajul expoziției Daniela Pălimariu “Cinci soluții individuale” @ Ivan Gallery

DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU @ MNAC

  • by

DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU @ MNAC
27 noiembrie, 20:00

DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU

27.11.2014 – 29.03.2015
Muzeul Național de Artă Contemporană – Palatul Parlamentului, etaj 2
intrarea Calea 13 Septembrie, București

Curator: Adrian Bojenoiu

Participanţi în expoziţie: Mihai Barabancea (RO), Andreea Buțincu (RO), Anetta Mona Chisa (CZ), Jonathan Lahey Dronsfield (UK), Vlad Drăgulescu (RO), Bogdan Ghiu (RO), David Goldenberg(UK), Nicu Ilfoveanu (RO), Daniel Knorr (DE), Petru Lucaci (RO), Jonas Lozoraitis (LT), Alexandru Niculescu (RO), Adrian Notz (CH), Daniela Pălimariu (RO), Mihai Pop (RO), Delia Popa (RO), Raluca Popa (RO), Cristian Răduță (RO), Adina Mocanu (RO), Alexandra Sand (RO), Thomas Tsang (HK), Dan Vezentan (RO)

Participanţi în conferinţe: Matei Bejenaru (RO), Adrian Bojenoiu (RO), Giovanni Carmine (CH), Bogdan Ghiu (RO), David Goldenberg (UK), Justė Jonutytė (LT), Kate Sutton (US), Thomas Tsang (HK)

Design expoziție: Timo Grimberg (DE)Read More »DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU @ MNAC

Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor @ Palatul Suțu

  • by

Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor @ Palatul Suțu
20 noiembrie, 19:00

Începuturile transportului public în Bucureşti sunt mai îndepărtate decât suntem obişnuiţi să credem. De obicei ne raportăm doar la apariţia tramvaielor pentru acest început şi uităm adesea că am avut şi omnibuze sau tramcare şi că birjele au marcat peisajul urban aproape un secol. Iar la Bucureşti tramvaiele au fost şi cu cai, şi electrice dar şi cu aburi. S-ar spune că Bucureştii au fost un oraş oriental şi înapoiat. Dar daca ne uităm cu atenţie la fenomenul transportului public s-ar putea să mai diminuăm acest mit al înapoierii dacă ne plasăm în contextul european. E suficient să evocăm câteva aspecte anecdotice ale sale ca să intrăm în spiritul celei de-a doua părţi a secolului al XIX-lea, cu aşteptările uriaşe ale înaintaşilor noştri pentru urbanitate şi civilizaţie occidentală. O perioadă romantică i-am spune, perioadă care se încheie prin măsurile administrative mai radicale ale primarului Vintilă Brătianu, cel care în 1912 marca începutul epocii moderne a transportului public unificat sub controlul comunal.Read More »Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor @ Palatul Suțu

Asociația RAWW prezintă expoziția de fotografie: Cristina Pop – “Evadează” @ Galeria IX

  • by

Asociația RAWW prezintă expoziția de fotografie: Cristina Pop – “Evadează” @ Galeria IX
6 noiembrie, 19:30

Vernisajul expozitiei va avea loc Joi, 6.11.2014, incepand cu ora 19.30 si va fi urmata de o mica petrecere ce il va avea ca invitat pe Priku.

Expozitia  reprezinta o invitatie a fotografei de a evada din mediul urban, anost de cele mai multe ori, pentru o calatorie vizuala prin cele patru anotimpuri. La finalul acesteia, ea spera sa ne regaseasca detasati de vibratia orasului, pregatiti oricand  sa evadam in lumea fascinanta, plina de culoare a naturii.

Te invitam astfel sa deschizi usa Galeriei IX din Bulevardul Aviatorilor nr. 9, sa accepti aceasta provocare si iti promitem ca nu vei regreta.

Expozitia va fi deschisa in perioada 6 noiembrie 2014 – 21 noiembrie 2014 de miercuri pana duminică între orele 17.00 – 21.00.

Cristina Pop s-a nascut la data de 30.08.1985 in Targu Mures. Dintotdeauna i-au placut fotografiile si asta fiindca ele reprezinta o forma prin care Read More »Asociația RAWW prezintă expoziția de fotografie: Cristina Pop – “Evadează” @ Galeria IX

Dezbatere Parcul Natural Văcăreşti – Anuala de Arhitectură Bucureşti

Dezbatere Parcul Natural Văcăreşti – Anuala de Arhitectură Bucureşti @ Sala Dalles
21 iulie, 18:00

Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România anunţă organizarea Anuala de Arhitectură Bucureşti – ediţia a XII-a 2014, cu tema: „contextHUB”. Evenimentul se va desfăşura în spaţiul expoziţional Sala Dalles aflat pe Bulevardul N. Bălcescu nr. 18. Proiectele nominalizate si premiate vor fi expuse intr-un spatiu public din centrul vechi al Bucurestiului.Read More »Dezbatere Parcul Natural Văcăreşti – Anuala de Arhitectură Bucureşti

Anuala de Arhitectură Bucureşti @ Sala Dalles

Anuala de Arhitectură Bucureşti – ediţia a XII-a 2014 @ Sala Dalles
17-31 iulie, 18:00

Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România anunţă organizarea Anuala de Arhitectură Bucureşti – ediţia a XII-a 2014, cu tema: „contextHUB”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 17-31 iulie 2014 în spaţiul expoziţional Sala Dalles aflat pe Bulevardul N. Bălcescu nr. 18. Proiectele nominalizate si premiate vor fi expuse intr-un spatiu public din centrul vechi al Bucurestiului. În scopul de a reflecta cât mai corect activitatea profesională a membrilor filialei, Anuala de Arhitectură Bucureşti – ediţia a XII-a 2014 desfaşoară pe două direcţii generale:

ca eveniment central, expoziţia-concurs conţinând lucrări finalizate de membri ai filialei până în luna iunie 2014;
comunicări profesionale sub titlul „contextHUB”.

17 iulie
ora 18:00
Gala de deschidere şi premiere a Anualei de Arhitectură Bucureşti 2014

21 iulie
ora 18:00
Dezbatere Lacul Văcăreşti
Speakeri: Liviu Mihaiu, asociaţia Salvaţi Delta: Despre Parcul Natural Văcăreşti
Cristi Lascu, National Geographic: Despre biodiversitate
Save or Cancel: Impactul Parcului Natural Văcăreşti

Read More »Anuala de Arhitectură Bucureşti @ Sala Dalles

Culegatoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh @ Muzeul Colectiilor de Arta

Culegătoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh @ Muzeul Colecțiilor de Artă
28 iunie, 11:30 și 14:00

În luna iunie, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi la programul OPERA SUB CLAR DE… LUPĂ: Culegătoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh în Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).

Prezentarea se concentrează asupra desenului în cărbune Culegătoarea de morcovi, realizat în anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853 – 1890). Achiziţionat, din câte se pare, de Alexandru Slătineanu din magazinul celebrului negustor de artă Ambroise Vollard, desenul este în mod incontestabil cea mai valoroasă piesă de artă occidentală din colecţie şi singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din România. Desenul se va afla în expunere până la finalul lunii iunie. Fiind extrem de sensibil la efectele luminii, va fi retras temporar în depozitele muzeului, conform normelor internaţionale de conservare.

Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu sintetizează pasiuneaRead More »Culegatoarea de morcovi (1885) de Vincent Van Gogh @ Muzeul Colectiilor de Arta

Expose Practice: Adrian Dan @ PAVILION

Expose Practice: Adrian Dan @ PAVILION
26 Iunie 2014, 19:00

Artist Talk – @ PAVILION | proudly supported by UniCredit Țiriac Bank
C.A. Rosetti 36 (intrare din Str. Jean Louis Calderon)

fb event

Expose Practice este o serie săptămânală de prelegeri cu artiștii participanți la Bucharest Biennale 6, prezenți la București. Vorbitorii vor discuta despre practica lor artistică, metodele de cercetare și gândire, într-un mediu informal.

Seria de discuții este generată de curatorul Bucharest Biennale 6, Gergő Horváth.

Prelegerea va fi ținută în limba română.

Read More »Expose Practice: Adrian Dan @ PAVILION

update: Campania de crowdfunding pentru CaziNOU are 99 de susținători!

Campania de crowdfunding pentru CaziNou: susține un proiect care redeschide Cazinoul între 1 și 10 august

CALUP a lansat pe platforma crestemidei campania de crowdfunding pentru CaziNou, cu scopul de a implica publicul larg în proiectul de redeschidere a Cazinoului între 1 și 10 august și de a reafirma clădirea emblematică a litoralului ca simbol cultural comun, printr-o acțiune concretă.

Costul lucrărilor de igienizare și de stopare a degradării actuale a clădirii se ridică la 10.000 euro (44.000 RON), sumă minimă care ar trebui atinsă până pe 13 iulie, data la care ia sfârșit campania de crowdfunding. Aceste lucrări de reabilitare sunt absolut necesare pentru ca accesul publicului în clădire pe perioada proiectului să se facă în toate condiții de siguranță.

Suma de 10.000 euro reprezintă o investiție pentru oprirea degradării spațiului, asigurarea zonelor aflate în stare critică, repararea golurilor în pardoseli și acoperiș și rebranșarea la apă și la curent electric a clădirii.

Cazinoul devine, din păcate, din ce în ce mai fantomatic. Acțiunea CALUP vrea să arate că nu trebuie să asteptam ca altcineva să facă un gest care să conteze, ci să-l făcem cu toții. Printr-o donație minimă vă puteți număra printre susținătorii proiectului, confirmând locul simbolic al Cazinoului pentru noi toți. Fiecare dintre noi contează în construirea unei comunităti care, alături de Calup, își dorește redeschiderea Cazinoului pentru public și face ceva pentru asta.” – Cristiana Tăutu, Calup

Până la trimiterea acestui comunicat, echipa CaziNou este formată din 60 de oameni. De la lansarea campaniei de crowdfunding, 99 de oameni au donat 10.090 ron.

Toți cei care vor să susțină proiectul pot dona începând de la o sumă minimă de 20 RON. Acces la campania de crowdfunding: CaziNOU

Clădirea-simbol a litoralului românesc își poate redeschide porțile pentru publicul larg între 1 și 10 august. CaziNou este un proiect de reactivare urbană și socială Read More »update: Campania de crowdfunding pentru CaziNOU are 99 de susținători!

Festivalul Urban “Femei pe Mătăsari” @ str. Mătăsari

Festivalul Urban “Femei pe Mătăsari” @ str. Mătăsari
6-8 iunie

Ajuns la a 4-a ediţie, Festivalul “Femei pe Mătăsari” stă, de data aceasta, sub semnul SCHIMBĂRII! Femeia supusă schimbării vs. Femeia dedicată schimbării, totul într-un carousel urban de stări de bine și activități frumoase.
3 zile, o stradă, zeci de proiecte, implicare socială, modă, dans, spectacole de teatru şi o scenă pe care vor urca mulţi artişti îndrăgiţi.
Astfel, în primul weekend din iunie sărbătorim schimbarea împlinită de femeile puternice din jurul nostru: prietene, iubite, surori, mame, soţii. Femei, care au depăşit limite, prejudecăţi, graniţe, realităţi. Femei, pentru care s-au inventat verbele „a deveni” şi „a reuşi”. Femei, care au dat speranţă altor femei.
Cu această ocazie, îndreptăm gânduri sincere şi plecăciuni către cel mai iubit simbol feminin românesc – Maria Tănase.
Pentru ele organizăm, cu admiraţie şi recunoştintă, Festivalul Urban “Femei pe Mătăsari”. Pe ele le aplaudăm timp de trei zile cu invitaţi de seamă.
fb eventRead More »Festivalul Urban “Femei pe Mătăsari” @ str. Mătăsari

Inside Out @ Carol 53

Inside Out @ Carol 53
17-23 mai

Evenimentul Inside Out – din cadrul Romanian Design Week, este organizat de Poteca Studio, Arh. Alina Turdean, Arh. Daniela Gheorghiu în parteneriat cu Delahaze FM. Un grup de tineri designeri ce și-au propus ca timp de 7 zile să aducă împreună persoane creative, designeri, arhitecți și trupe de muzică ce pot face ca timpul liber petrecut la Bd. Carol nr 53 să fie unul de calitate.

20 MAI ora 20:00
– dans contemporan: Iulia Sima, Georgiana Dobre, Loredana Larionescu

21 MAI ora 19:00
– lansare produse cai verzi pe pereți | testare de tacâmuri multifuncționale arh. Daniela Gheorghiu si Arh. Alina Turdean

22 MAI ora 20:00
– concert Clu & Daniel și Sticks&Stones

23 mai 21:00 – Noaptea Albă a Galeriilor
– concert: RotoPerCutoR | Harlequin_Jack; Karpov Not Kasparov | Bald&Bold

Poteca Studio, aduce în două camere ale galeriei, instalația senzorială “Dumbrava” pentru un picnic urban unde iarba va înlocui pardoseala, mobilierul va fi din beton , pereții vor oferi imagini cu plante ce cresc în 5 minute, totul privit printre picături de ploaie pe marginea unei pardoseli acoperită cu apă. În acest context prezintă produse noi de design românesc: banca “POPAS“, perne din beton și tablouri din licheni.

Arh. Alina Turdean și Flori de Menta vin în ziua deschiderii, 17 mai, cu experiența Mixed feelings, food & thought. Flori presate vechi de 45 de ani, doi ani de învățat sentimente și șase feluri de mâncare pentru a le ilustra . Arh. Alina Turdean împreună cu arh.Daniela Gheorghiu testează și lansează o provocare a unor tacâmuri noi pe data de 21 mai și expune alături de “Marele Deget Mare” obiect de inspirație tradițională, gulerul “Ielele“.Read More »Inside Out @ Carol 53