explore dance festival

EXPLICIT CONTENT – Sergiu Matiș @ WASP

EXPLICIT CONTENT – Sergiu Matiș @ WASP
10 Octombrie, 19:30

Concept: Sergiu Matiș
Performance: Sergiu Matiș, Maria Walser, Luis Rodriguez
Dramaturgie: Mila Pavicevic
Sunet: Kyan Bayani
Lumini: Sandra Blatterer
Costume: Lena Schmid
Producție: David Eckelmann

O producție de Sergiu Matiș, în coproducție cu Uferstudios GmbH, în cadrul proiectului „Life Long Burning“, cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene, Tanzfabrik Berlin și de Der Regierender Bürgermeister von Berlin – Senatskanzlei – Kulturelle Angelegenheiten. Sprijinită de NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) International Guest Performance Fund for Dance, finanțată de Federal Government Commissioner for Culture and the Media, în baza deciziilor luate de German Bundestag.

Cu timpul, tehnicile de dans se înscriu – strat cu strat – în corp și devin parte din el, îi dictează expresiile, conducându-l la perfecțiune. Tehnica arde în interiorul corpului și-l transformă într-o mașină: un cyborg.

Explicit Content este concomitent o revoltă și o dorință: rezistență la rigiditate, la forma artificială de care nu poate scăpa niciun virtuos și o plăcere năstăvilită de a te adânci în tehnică pentru a lăsa în urmă imperfecțiunile corpului. Corpul se străduiește să intre într-o formă pre-stabilită și triumfă când motorul dansului îl pune în funcțiune.Read More »EXPLICIT CONTENT – Sergiu Matiș @ WASP

M.E.L.T. – MOTION, EMOTION and LATERAL THINKING @ WASP

M.E.L.T. – MOTION, EMOTION and LATERAL THINKING @ WASP
7 – 11 Octombrie, 19:30

7.10. 2015 avanpremiere
9 & 11.10.2015 premiere

Durată: 50`
Concept & Body research: Valentina De Piante Niculae
Performeri: Vlad Benescu, Corina Tătărau, Eliza Trefaș
Suport dramaturgic: Krõõt Juurak
Sunet: Eduard Gabia
Co-producție: 4Culture, WASP Working Art Space and Production, Life Long Burning
Textele folosite în spectacol aparțin lui Benoît Lachambre și fac parte din interviuri acordate de acesta.

Spectacolul creează un open space experiențial între o serie de cuvinte cheie și corpul – minte gata să se asculte și să se declanșeze. M.E.L.T. vorbește despre o topire a proceselor obișnuite de gândire și o redescoperire a unei inteligențe a corpului.

Analizând structurile corpului, observ cum construcția posturii este un proces lung de structurare a experiențelor emoționale și cognitive în pattern-uri de acțiuni reflexe. Urmăresc în același timp deconstrucția tuturor acestor structuri. Pornind de la interconexiunea dintre corp, minte și emoție, privită din perspectiva neuroștiinței și psihologiei transpersonale, folosim instrumentul observării, al direcționării atenției către corp și sistemele lui, către obiceiurile mentale recurente, către stările și emoțiile dominante. Toate aceste direcții se amestecă și se hibridizează dând naștere unor intersecții, suprapuneri și contradicții ale schemelor de gândire, de mișcare și de emoție. (Valentina de Piante)

Valentina De Piante Niculae este asistent univ. dr. în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Are expertiza ATM în Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat la evenimentul TTT – Teaching The Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta. În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop și psihologul lector univ. dr. Ovidiu Brăzdau. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicat nevăzătorilor și performerilor.

ENGLISH:Read More »M.E.L.T. – MOTION, EMOTION and LATERAL THINKING @ WASP

eXplore festival #10eXplore festival #10
18 Septembrie – 15 Noiembrie

MEMORIA eXplore festival

Asociaţia 4Culture şi WASP Studios au deosebita plăcere de a va anuntă că în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie 2015 se va desfăşura la WASP – Working Art Space and Production, ediţia #10 a eXplore festival. Co-iniţiat în 2005 de către coregraful şi managerul cultural Andreea Căpitanescu, director artistic al Asociaţiei 4Culture, festivalul vizează creşterea vizibilităţii performance-ului contemporan prin oferirea unui program internaţional complex, adresându-se publicului larg şi profesioniştilor din domeniu.

În fiecare an, eXplore festival – Bucharest International Contemporary Performance Festival selectează cele mai reprezentative creaţii internaţionale pentru noile tendinţe din dansul contemporan şi performance, alături de instalaţii şi experimente new-media, formate ce pendulează la graniţa dinte domeniile artistice.

eXplore festival încurajează schimbul de experienţă şi promovarea tinerilor artişti prin spectacole, performance-uri, prezentări work-in-progress, workshop-uri, lecture-uri şi proiecţii de filme de artă.
Printre artiştii prezenţi la Bucureşti, în cadrul ediţiilor anterioare ale festivalului se numără unii dintre cei mai importanţi creatori contemporani internaţionali, precum: Raimund Hoghe, Meg Stuart, Philipp Gehmacher, Boris Charmatz, Benoît Lachambre, Milli Bitterli, Wim Vandekeybus, Eszter Salamon, Ivana Muller, Miguel Guttierez, Mette Ingvartsen, Mustafa Kaplan, Jonathan Burrows, Matteo Fargion, Naoko Tanaka, Thiago Granato, Thomas Steyaert, Julia Danzinger, Issabelle Schad, Yasmeen Godder, Chris Haring, Mette Edvardsen, Ivo Dimchev.

Programul complet aici.

„Cât de bine ne cunoaştem şi cât de deschişi suntem pentru a porni în această călătorie? Au trecut 10 ani de la prima ediţie eXplore dance festival, iar MEMORIA este motorul central al selecţiei din acest an. Ce ne aduce împreună de fiecare dată? Este senzaţia aceea că respirăm în acelaşi timp, că apelăm la aceleaşi repere universale şi poate curiozitatea de-a vedea cum vom fi după?…
Multe întrebări au fost adresate în aceşti 10 ani, multe au rămas fără răspuns şi multe s-au născut în spaţiul deschis dintre ele. Transformarea festivalului în ceea ce este astăzi s-a întâmplat într-un mod organic, ca o reacţie vie, depăşind graniţele estetice şi ariile tematice trasate abrupt între domenii… eXplore festival 2015 înseamnă artişti şi societatea în care ei au crescut, din care au migrat sau îşi doresc să revină, o lume privită uneori subiectiv şi cu multă încărcătură emoţională, iar alteori rece şi cu o detaşare a celor care au depăşit propriile memorii.Read More »eXplore festival #10

0003_AFTERTASTE @ WASP

0003_AFTERTASTE @ WASP
27 Septembrie, 19:30

Ce s-ar întâmpla dacă ai descompune o secundă din viața ta în nanosecunde? Este posibil să-ți lași gândurile suspendate în spațiu și timp, călătorind cu viteze diferite în direcții aleatorii?

Aftertaste este un spectacol instalație în care corpul devine neformat, destratificat și dezarticulat, alcătuit din milioane de particule în continuă mișcare, lăsând o impresie de eternă reîntoarcere. Poate fi harta unui delir, un spectacol fără început și fără sfârșit, construindu-se și deconstruindu-se neîncetat.

Două dansatoare într-o supra-realitate guvernată de reguli aleatorii se depersonalizează, lăsând memoria colectivă să circule înainte și înapoi, una către alta și amândouă către aparatele de captat sunet. Informația este generată și transformată la infinit. Ca să reușească să vadă lumea trebuie să oprească lumea.

Simona Deaconescu este un coregraf emergent cu studii în dans și regie de film. În 2014 a primit bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning. Este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, cunoscut pentru spectacolele “0001|Fabrica de Vise” și “0002|Birdville”, filmul de dans “Silent Places”, Bucharest International Dance Film Festival, Dance Film Platform și co-producător al Plaformei X. Simona este interesată de tehnologia corpului în mișcare, dezvoltând programe interdisciplinare de formare profesională ca D.I.M.A.P. (Direcții inovatoare în multimedia și arta performativă) în cadrul GROWASP și dezvoltându-și în mod constant propria metodă și tehnică de dans (the floating body), ca pedagog pentru profesioniști și amatori. Spectacolele sale au fost prezentate în București, Cluj, Craiova, New York și Istanbul, iar filmul de dans “Silent Places” a fost proiectat în peste 20 de festivaluri din Europa, SUA și Asia.Read More »0003_AFTERTASTE @ WASP

eXplore dance festival #9 @ WASP

eXplore dance festival #9 @ WASP
3-26 octombrie

eXplore dance festival aduce încă o dată în faţa publicului său un program concentrat şi intens, ce chestionează mişcarea şi prezenţa corpului, testând limitele tehnologiei versus arta conceptuală, dezvoltând dramaturgii în mişcare şi adresându-se unui public extins.

Ediţia a noua a festivalului reflectă totodată rezultatele programul internaţional de rezidenţe şi producţii dezvoltate în ultimul an, în Bucureşti, de către Asociaţia 4 Culture şi WASP, încurajând experimentele creative ce depăşesc graniţele artistice, căutând noi formate de artă trans-disciplinară.Read More »eXplore dance festival #9 @ WASP