ecologie

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #4: Inițiative

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #4: Inițiativa

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #4: Inițiativa

Din articolele precedente am concluzionat că poluarea, utilizarea pesticidelor, agresiunile asupra biodiversității, extracțiile miniere și exploatările haotice, turismul în exces sau degradarea coastei sunt pericolele principale ale adâncurilor și împrejurimilor Mării Negre.

Cunoașterea amenințării nu este suficientă, pentru a lua măsuri și acționa mai avem nevoie de informații cu privire la structurile care pot interacționa direct cu amenințările, și care le pot neutraliza.

Lista de mai jos poate deveni un plan de acțiune pentru cei care vor dori să se implice direct!

Cine ajută?

Read More »Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #4: Inițiativa

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #3: Azov și Aral

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #3: Azov și Aral

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #3: Azov și Aral

În partea a-2-a ne-am direcționat atenția asupra grupărilor de lacuri din Ucraina intitulate Sasyk Lyman, forme terestre asemănătoare celor din România din jurul zonei Vadu, precum Grindul Chituc.

Am urmărit influența distrugătoare a omului asupra naturii împreună cu încercările ulterioare ale acestuia de a repara catastrofele cauzate.

© Wikimedia

Intrăm acum în partea a-3-a chiar printr-una din strâmtorile Mării Negre, Kerch, lungă de 4 km, pentru a ajunge în Marea Azov ce își are plajele pe teritoriul peninsulei Crimeei din Ucraina, iar mai târziu vom da o tură și pe la Marea Caspică.

Read More »Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #3: Azov și Aral

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră, partea a-2-a: Sasyk Lyman

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #2: Sasyk Lyman

Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #2: Sasyk Lyman

Am discutat în prima parte despre pericolele prezente în zona românească a Mării Negre. Zonele Vadu, Grindul Chituc sau orașul Galați au fost printre cele enumerate din pricina nefericitei legături pe care acestea o au cu efectele devastatoare ale poluării și dezechilibrării ecosistemelor. Am lansat câteva idei și acum ne pregătim pentru altele.

Pătrundem în partea a-2-a prin exemplificarea unei situații asemănătoare cu cea de la noi, petrecută în Ucraina, la Sasyk Lyman. Scopul, același: raising awareness

Apoi vorbim de arii protejate precum Karkinitsky. Trecem în revistă și acerba luptă susținută de diverse organizații pentru fie protecția, fie salvarea zonelor aflate în pericol.

Sasyk Lyman este o regiune asemănătoare Grindului Chituc.

Ce s-a întâmplat la Sasyk Lyman?

Un proiect agro-industrial. S-a dorit crearea unui sistem complex de irigații prin coagularea Dunării, Dniester-ului și Dnieper-ului cu lacurile, estuarele și bazinele aflate pe coasta nordică a Mării Negre.

Read More »Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #2: Sasyk Lyman

Bicycle Music Festival

Bicycle Music Festival

Bicycle Music Festival
20 Iunie

Bicycle Music Festival – primul festival cu muzică la pedale – îi va avea ca invitați pe Vița de Vie, Les Elephants Bizarres, Mara & Mongol, TiPtiL ,The Dream Diggers și Temple Invisible.
Festivalul va avea loc în București, sâmbătă, 20 iunie, și va fi un eveniment alternativ, dedicat pasionaților de biciclete și muzică. Trupele vor concerta pe patru scene diferite, de-a lungul traseului caravanei de biciclete Bicycle Music Festival.
Vă reamintim că participarea la festival va fi gratuită!
Festivalul se va defășura urmând un traseu format din patru puncte deja devenite locuri clasice de întâlnire pentru bicicliști. Cele patru puncte vor fi unite de caravana de biciclete Bicycle Music Festival, pentru care adunarea se va suna la primul loc de întâlnire, unde va fi amplasată și prima din cele patru scene și unde va avea loc și un concert, susținut de Temple Invisible.

Urmează încă trei puncte de întâlnire, cu trei scene și trei concerte, astfel: concert The Dream Diggers – Live Set, apoi concert TiPtiL și Mara & Mongol, iar festivalul se va încheia la cea de-a patra scenă, cu Les Elephants Bizarres și Vița de Vie.

Deci, dacă vreți sunetul mai tare, vă așteptăm pe toți să dați la pedale!

Bicycle Music Festival este primul eveniment muzical la care energia electrică va fi produsă dând la pedale! Astfel, întregul sistem de sonorizare și luminile pentru cele patru scene vor fi asigurate chiar de “pedalatorii” participanți la festival. Organizatorii vor pune la dispoziția acestora condițiile tehnice necesare, iar energia electrică va fi eco, rezultând chiar din pedalat!

Este primul festival la care publicul participă efectiv, realizarea evenimentului depinzând de prezența și implicarea bicicliștilor.

La Bicycle Music Festival oamenii sunt energia.

Toate detaliile privind punctele de desfășurare vor fi anunțate în cel mai scurt timp. Până atunci, toți bicicliștii sunt rugați să își pregătească bicicleteleRead More »Bicycle Music Festival

BUCUREȘTIUL SĂLBATIC / WILD BUCHAREST @ Hanul Gabroveni

BUCUREȘTIUL SĂLBATIC / WILD BUCHAREST @ Hanul Gabroveni

  • by

BUCUREȘTIUL SĂLBATIC / WILD BUCHAREST @ Hanul Gabroveni

BUCUREȘTIUL SĂLBATIC / WILD BUCHAREST @ Hanul Gabroveni
24-30 Aprilie

[scroll for EN]
Un proiect fotografic de Cristian Vasile

Eveniment special NAG#9

Știți cu câte specii de animale sălbatice împărțim zilnic Bucureștiul?

Fotograful Cristian Vasile s-a hotărât să afle răspunsul la această întrebare în cadrul proiectului Bucureștiul Sălbatic, introducând locuitorii orașului în lumea nevăzută a animalelor sălbatice din capitală. Nevăstuica, ciuf de pădure, șorecar, vânturel roșu, corcodel, cojoaică și alte multe vietăți le puteți vedea în București, dacă vă opriți câteva secunde și sunteți atenți la vietățile ce ne înconjoară.Read More »BUCUREȘTIUL SĂLBATIC / WILD BUCHAREST @ Hanul Gabroveni

Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume... sau nu?

POLL: Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume… sau nu?

Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume... sau nu?

Am primit un pont pe adresa redacției despre un articol care plasează Plaja Corbu pe locul 4 în topul celor mai pristine plaje din lume.

Cât de curată ar putea fi?

Am vizitat-o pentru prima dată în 2013 și din nou anul trecut, întorcându-mă din Deltă. Trecând prin Vadu, nu poți să nu observi bazinele Întreprinderii de Read More »POLL: Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume… sau nu?

Un milion de copaci pentru cetatenii Daci! @ Văcărești

Un milion de copaci pentru cetatenii Daci! @ Văcărești

Un milion de copaci pentru cetatenii Daci! @ Văcărești

Un milion de copaci pentru cetatenii Daci! @ Văcărești
29 Martie, 11:00 am

Un eveniment de guerrilla gardening a cărui descriere este mesajul unuia dintre inițiatori:

“Daca locuiesti in Bucuresti si ti se pare ca nu ai suficient aer, un colt de salbaticie in jungla asta de betoane si vrei ca peste ani sa spui asta este din cauza mea, te asteptam duminica 29.03.2015 in Delta Vacaresti pentru a-ti lasa amprenta asupra deltei si a planta cativa pomi pentru ca generatiile viitoare sa nu fie obligate sa respire doar noxele fabricilor si masinilor. IMPLICA-TE, PENTRU VIITORUL URMASILOR NOSTRI. SUNTEM PUTINI DAR PUTEM FACE LUCRURI MARI” – Valgero Valentin

fb event – în comentarii găsiți programul și instrucțiuni

Nu este prima acțiune a grupului – pe 22 Martie, Valentin, Marian și Doru persoane au plantat aproximativ 50 de salcii și plopi. Mai jos, puteți vedea în fotografii cum a fost. Pentru întâlnirea de duminica aceasta și-au propus să planteze chiar mai mulți copaci, pentru că prin practică au aflat că “salciile Read More »Un milion de copaci pentru cetatenii Daci! @ Văcărești

Platforma Şcoli Verzi, un instrument modern de eco educaţie

  • by

Platforma Şcoli Verzi, un instrument modern de eco educaţie

Trei organizaţii de mediu au lansat astăzi un nou instrument destinat educaţiei ecologice în şcoli, care îşi propune să crească interesul profesorilor pentru problemele de mediu şi să transforme elevii în cetăţeni activi şi responsabili. Platforma Şcoli Verzi, proiectul realizat de Asociația Greenitiative, în parteneriat cu WWFRomânia și ViitorPlus – Asociația pentru dezvoltare durabilă, include un kit educativ digital realizat împreună cu cadre didactice cu experiență şi se adresează profesorilor de gimnaziu interesați să introducă în currriculum-ul la decizia școlii un curs opțional de educaţie de mediu.
În plus, proiectul oferă şi un cadru online în care profesorii pot face schimb de informaţii şi pot contribui permanent la îmbunătăţirea kitului educativ și a cursului. Iniţial, formula aceasta va fi promovată de 100 de profesori din București și alte 5 județe: Brașov, Călărași, Maramureș, Mehedinți și Suceava. Până la realizarea unei versiuni finale, 30 de școli și 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului, care va fi îmbunătăţit, pe baza feedback-ului primit.Read More »Platforma Şcoli Verzi, un instrument modern de eco educaţie

Gerd Ludwig – The Long Shadow of Chernobyl

Gerd Ludwig a început să documenteze lunga umbră a dezastrului nuclear Cernobâl în timpul unui fotoreportaj pentru National Geographic despre poluarea din zonă, în anul 1993. În ultimii 20 de ani, el a continuat să facă incursiuni în zonă iar fotografiile le va compila în albumul foto The Long Shadow of Chernobyl, cu ajutorul comunității Kickstarter. Pe lângă fotografii, albumul va conține un eseu al fostului președinte al URSS, Mihail Sergheevici Gorbaciov.

În fotografia de mai sus se poate vedea New Safe Confinement în 2013, domul high-tech proiectat de companiile franceze Novarka, Vinci Construction Grands Projets și Bouygues Travaux Publics. Acesta va acoperi actualul sarcofag, în care se află reactorul nr. 4, probabil în 2015 (data finalizării lucrărilor a fost amânată în repetate rânduri, primul termen fiind 2005).

Read More »Gerd Ludwig – The Long Shadow of Chernobyl