Ziua Internațională a Dansului @ Centrul de Teatru Educațional Replika & Cărturești Carusel

  • by
Ziua Internationala a Dansului

Ziua Internațională a Dansului @ Centrul de Teatru Educațional Replika & Cărturești Carusel
29 – 30 Aprilie

Fundația Gabriela Tudor celebrează Ziua Internațională a Dansului în 2017 cu două evenimente speciale deschise publicului larg la București. Sâmbătă, 29 aprilie, coregraful Cosmin Manolescu prezintă Partying – un atelier-experiență performativă cu proiecții de filme din arhiva Fundației, desfășurat între 19:00-24:00 la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 93-95). Iar duminică, 30 aprilie, la ora 17:00, coregraful și performerul Paul Dunca și poetul Robert Elekes se întâlnesc cu publicul la Cărturești Carusel (str. Lipscani nr. 55) pentru a prezenta rezultatele colaborării în cadrul laboratorului interdisciplinar #dansliteratura în care lucrează în perioada 25-30 aprilie în spațiul librăriei.

#dansliteratura a fost lansat de Fundația Gabriela Tudor în luna martie și este un proiect dinamic, în care se întâlnesc personalități artistice cu profiluri diferite, dar complementare, care extinde limitele unor istorii literare și coregrafice și caută să spargă tiparul de insularitate a dansului, deschizând noi perspective de cercetare artistică interdisciplinară. Având un format modular, #dansliteratura include o serie de 3 mini-rezidențe cu durata a 7 zile, concepute ca niște laboratoare de lucru intensive și întîlniri cu publicul la care participă coregrafii Cristina Lilienfeld, Simona Deaconescu, Paul Dunca și poeții Adela Dragomir, Robert Elekes și Răzvan Țupa. Proiectul este curatoriat de poeta Andra Rotaru și coregraful Cosmin Manolescu, care au realizat selecția artiștilor participanți și moderează cele trei întâlniri artistice, precum și evenimentele deschise publicului.

Paul Dunca s-a născut în 1983, în Bucureşti, unde locuieşte şi azi. A absolvit secţia de Coregrafie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi a studiat Scriere Dramatică la U.N.A.T.C. Bucureşti.  Activitatea sa se extinde pe mai multe zone artistice: dramaturgie, teatru, dans, film, muzică și arte vizuale. Colaborează în mod curent ca performer/ coregraf/ dansator/ actor cu regizori de teatru și film și coregrafi. Scrie piesele „Cele mai bune sfaturi” în cadrul proiectul TangaProject (2006) – piesă regizată de David Schwartz, „Plasa!” în cadrul proiectului Construiește-ți Comunitatea (2007) – piesă regizată de Ioana Păun și „După Traian și Decebal” alături de Mihaela Michailov, producție a  Salonului de Proiecte 2012. Este autorul scenariilor și textelor creațiilor sale proprii și coordonator/coregraf al acestora. Este unul dintre inițiatorii Centrului de Artă Comunitară Vârsta 4, un proiect desfășurat la Căminul de Vârstnici ”Moses Rosen” din București. Face parte din trupa muzicală FLUID.

 

Robert G. Elekes s-a născut într-o familie multietnică în 1985, în Braşov. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov. A primit titlul de doctor de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în 2012, pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. Debutează în revista „Corpul T”, în 2012. În prezent, predă literatură şi traduceri la Universitatea Transilvania din Braşov şi la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş. A debutat cu volumul de poezie „aici îmi iau dinții-n spinare și adio”, Editura Tracus Arte, 2015, volum distins cu premiul „Iustin Panța” și Premiul Național „Mihai Eminescu”. În 2016 publică volumul de teorie literară „Kleinschreibungen (Scrieri cu Minuscule)”, Editura Universității Transilvania. Este inițiatorul clubului de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”, la Brașov. Volumul de debut îi va apărea în America, la prestigioasa editură Black Ocean.

 

Următorul laborator #dansliteratura va avea loc la finalul lunii august cu participarea coregrafei Simona Diaconescu și a poetei Adela Dragomir din Timișoara. La finalul proiectului artiștii participanți vor realiza un spectacol-instalație modular care va fi prezentat în septembrie la Timișoara la spațiul Ambasada și în luna octombrie la Centrul Național al Dansului București.

 

Evenimentele prezentate în conexiune cu Ziua Internațională a Dansului fac parte din proiectele „Publicul e scena” și „20 de ani”. Proiecte culturale co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național. Mai multe detalii la http://zonadstudio.wordpress.com/.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Contact: serial.paradise@artsf.ro, 0722 322 366, http://zonadstudio.wordpress.com/

Leave a reply (we review all comments)