feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Voices of Roma / Vocile Romilor. Lansarea RomArchive în România

Wed, 27 Feb 2019 ⏐8:00 am - 5:00 pm

Voices of Roma / Vocile Romilor. Lansarea RomArchive în România

Voices of Roma / Vocile Romilor. Lansarea RomArchive în România

[Versiunea în română mai jos]

VOICES OF ROMA
Lecture, readings and theatre play
on the occasion of the launch of RomArchive – Digital Archive of the Roma

28 February 2019, 18:00
The State Jewish Theatre in Bucharest

The launch event in Bucharest focuses on the section “Voices of the Victims”, also drawing on the Music section of the archive. “Voices of the Victims” tells, for the first time, the story of the genocide committed against the Roma minority exclusively from the perspective of the victims. The project focuses on sources from the time of the persecution or shortly afterwards, and is based on research in several archives to find early witness accounts from mostly 1933 to 1945, extending into the mid 1950s. These early sources are very rare, but due to their closeness to the experience of persecution they possess a particular vividness and intensity that conveys an impression of the suffering endured in a way still poignant today.

Please find the detailed programme here:
https://www.mystage.ro/spectacole/kali-tra–frica-neagra-1159?fbclid=IwAR0Q71GT46hT9Ot3AVxbzXPMR2bSY_UP4HnllLe_JG6ENoi89rDo1OELF1o

Admission to the RomArchive launch event is free. Reservation at rsvp@romarchive.eu is recommended.

Tickets for the performance KALI TRAŠ (BLACK FEAR) can be purchased at https://www.mystage.ro/spectacole/kali-tra–frica-neagra-1159

_______________
VOCILE ROMILOR
Prelegeri, lecturi, muzică și teatru
cu ocazia lansării RomArchive – Arhiva Digitală Romă

28 februarie 2019, 18:00
Teatrul Evreiesc de Stat (Dr. Iuliu Barasch nr. 15, București)

RomArchive – Arhiva Digitală Romă este primul proiect de anvergură internațională ce aduce o perspectivă inovatoare asupra a ceea ce înseamnă arta și cultura, istoria și identitatea rome; toate acestea prezentate și spuse de înșiși romi în cooperare cu neromi. Disponibilă online la www.romarchive.eu în limbile engleză, germană și romani, RomArchive este o colecție cuprinzătoare de producții artistice rome, precum și documente de arhivă despre istoria Holocaustului și despre mișcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, subliniind contribuția romilor la istoria culturii europene.

Evenimentul de lansare de la București se concentrează în jurul materialelor de arhivă și aduce pe scenă intersecția dintre cercetările realizate în cadrul secțiunilor “Vocile victimelor” și ”Muzică”. ”Vocile victimelor” spune pentru prima dată povestea persecuției îndreptată împotriva romilor, exclusiv din perspectiva victimelor. Colecția se concentrează pe surse istorice din perioada în care au avut loc persecuțiile și perioada imediat postbelică. Sursele primare sunt reduse ca număr însă, dată fiind apropierea lor temporală de experiența persecuțiilor, ele dețin o intensitate și o claritate a suferințelor îndurate de mare impact chiar și în ziua de azi.

PROGRAM

18:00 – 19:30
Cuvânt de deschidere: Mihai Neacșu, Manager al Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

PREZENTAREA ROMARCHIVE
Nicoleta Bitu, Președinta Consiliului consultativ RomArchive, Isabel Raabe și Franziska Sauerbrey, fondatoare și directoare ale RomArchive.

VOCILE VICTIMELOR
Secțiunea RomArchive intitulată “Vocile victimelor” este un proiect pilot, care spune pentru prima dată povestea genocidului comis împotriva minorității rome exclusiv din perspectiva victimelor. Proiectul se concentreză pe surse din perioada în care au avut lor persecuțiile sau perioada imediat postbelică. Sursele primare sunt reduse ca număr însă, dată fiind apropirea lor temporală de experiența persecuțiilor, ele dețin o intensitate și o claritate a suferințelor îndurate de mare impact chiar și în ziua de azi. “Vocile victimelor” constituie o mărturie puternică despre auto-afirmare în fața perspectivei exterminării.
Mai multe detalii la www.romarchive.eu/en/voices-of-the-victims.
Introducere de Karola Fings, curator al secțiunii “Vocile Victimelor”, care va prezenta demersul său curatorial și, într-un scurt interviu cu Viorel Achim, va aborda deportarea în Transnistria a romilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, consecințele acesteia și reprezentarea deportărilor după 1945.

Lecturi din “Vocile Victimelor” susținute de actorii Vera Linguraru, Nedjo Osman, Oana Rusu și Sorin Aurel Sandu (în română și romani)

VOCILE HOLOCAUSTULUI
Ascultarea înseamnă și recunoașterea subiecților, iar în cadrul intervenției noastre întrebăm: Îi putem auzi pe romi? Muzica consemnează istoriile etnice; muzica romă înregistrează astfel secole de istorie a romilor – 500 de ani de sclavie a romilor pe teritoriul României, Holocaustul romilor, și o continuă marginalizare, rasism și discriminare. Etnomuzicologii romi Ioanida Costache și Petra Gelbart vor discuta despre modul în care romii, în ciuda unui context istoric opresiv, au păstrat un puternic simț al identității, de apartenență la un popor și al mândriei prin practicarea și cultivarea muzicii.

Muzicieni profesioniști ce duc mai departe o îndelungată tradiție și un repertoriu vast de muzică romă în România, Gicu Petrache (voce), Nicu Ciotoi (vioară) și Nicu Dorel (acordeon) vor interpreta cântece extrase din acest repertoriu, adevărate memoriale ale traumelor istorice și ale îndelungatei moșteniri a persecuțiilor suferite. Printre acestea, un cântec aparținând Alexandrinei Radu, supravițuitoare a Transnistriei. Consultați secțiunea muzicală a RomArchive la www.romarchive.eu/en/music.

19:30-20:00 Pauză

20:00
KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ) – Un spectacol al Companiei de teatru Giuvlipen

Adaptată și regizată de Mihai Lukács, “Kali Traš” este o dramatizare liberă după romanul “Cu moartea-n ochi” de Valerică Stănescu și texte de Alexandru Sahia, Zaharia Stancu, Bronislawa Wajs Papusza. Kali Traš spune povestea cutremurătoare a Holocaustului romilor sub regimul politic al lui Antonescu, poate cel mai brutal, important și ignorat capitol din istoria comunității rome. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în anii ’40, când viețile lor stau sub semnul amenințării cu deportarea în Transnistria.

Distribuție: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman
Autor & Regia: Mihai Lukács
Dramaturgie: Mihaela Drăgan
Scenografie și costume: Iulia Toma
Mișcare scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Limba: Română și romani (cu traducere în limba română)
Durata: 100 min (fără pauză)

Acces & bilete
Intrarea la evenimentul de lansare al RomArchive (18:00-19:30 pm) este liberă. Accesul în sala se face pe baza rezervării prealabile la rsvp@romarchive.eu.

Intrarea la spectacolul de teatru KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ), începând cu ora 20:00 se face pe bază de bilet: 30/20 lei, respectiv 12 lei pentru studenți și pensionari. Biletele se pot achiziționa la https://teatrul-evreiesc.com.ro/portfolio/kali-tras-frica-neagra.

Programul detaliat îl găsiți la:
www.blog.romarchive.eu/wp-content/uploads/2019/02/RomArchive_Eveniment_lansare_Bucuresti_RO.pdf

Inițiată și condusă de Franziska Sauerbrey și Isabel Raabe, RomArchive a fost creată și dezvoltată între anii 2015 și 2018 de un grup divers alcătuit din peste 150 de curatori, artiști, personalitați din lumea universitară și activiști din 15 țări din Europa și din afara continentului, majoritatea lor romi. RomArchive este finanțată de Fundația Culturală a Republicii Federale Germania. Alți sponsori sunt Agenția Federală pentru Educație Civică și Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei. Institutul Goethe sprijină RomArchive prin propriile sale evenimente, iar Deutsche Kinemathek – Muzeul de Film și Televiziune este partenerul de implementare tehnică. După lansarea sa în ianuarie 2019, coordonarea RomArchive va fi transferată Institutului European de Artă și Cultură a Romilor.
Lansarea RomArchivechive în București este realizată și cu sprijinul Fundației ERSTE și în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat și cu Centrul National de Cultura a Romilor-Romano Kher.

Details

Date:
Wed, 27 Feb 2019
Time:
8:00 am - 5:00 pm
Event Categories:
, , , , , ,
Event Tags:
, ,
https://www.facebook.com/events/622934228162149/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.