Vara în care mama a avut ochii verzi

Vara în care mama a avut ochii verzi

Vara în care mama a avut ochii verzi

[21 septembrie – AVANPREMIERĂ]
[22 septembrie – PREMIERĂ]

De: Tatiana Țîbuleac
Concept: Nicoleta Lefter
Cu: Serghei Chiviriga
Multimedia: Ioana Bodale
Sound design: Alexandros Raptis
Grafică: Hermina Stanciulescu

Motto:

În ziua în care mama a murit ne simțeam ca doi hoți care au jefuit o bancă.

Instalația performativă este un drum, din interior spre exterior, al unui adolescent care trece prematur prin situații-limită, de la moartea surorii sale în copilărie la absența tatălui din viața lui.

Aleksy, care face parte dintr-o familie de emigranți polonezi în Marea Britanie, petrece o ultimă vară împreună cu mama sa muribundă în sudul Franței, prilej ca relaţia dintre ei, profund disfuncţională, să se amelioreze şi sentimentele sale să parcurgă traseul ură- iubire – durere.
Protagonistul este fulgerat de o dorință paradoxală “De ce nu începuse mama să moară mai devreme?” pentru că moartea resemnifică ura în dragoste totală.

Caruselul emotional va fi reprezentat atât vizual, prin videoproiecții care scot la suprafață lumea interioară a adolescentului cât și audio, în manieră confesională, prin căști. Fiecărui participant la spectacolul-instalație Aleksy îi va șopti în căști “semne ale inimii” greu de rostit cu voce tare.

În acest traseu introspectiv participanții sunt confruntați cu lupta lui Aleksy pentru acceptarea propriei identități, revolta adolescentină, furia devastatoare, frica de moarte, până în momentul în care toate sunt topite de o iubire copleșitoare pentru mama muribundă. … el care o urâse în toți acești ani.
Trăirile toate izbunesc și ajung să fie înghesuite în același moment de viață – o ultimă vară.

„Vara în care mama a avut ochii verzi” – o radiografie imersivă care atinge cele mai adânci crăpături ale minții și inimii, plină de cinism, agresivitate, dar și o doză mare de poezie.
Publicul va fi primit ca într-o galerie de artă pentru a vizita memoria afectivă a protagonistului, amintirile acestuia, extrase cu delicatețe prin mijloace multimedia.

Leave a reply (we review all comments)