Secretele fotografiei de stradă cu Vlad Eftenie

  • by
Secretele fotografiei de strada cu Vlad Eftenie

De ce fotografia de stradă ne atrage iremediabil? Pentru că este dinamică, vie, imprevizibilă, pune la încercare abilitățile fotografului într-o provocare frumoasă, în joacă de-a fotografia. Fotografia de stradă este printre puținele genuri care reușesc cu egală precizie dezvăluirea concomitentă a două lumi – cea din interiorul fotografului, în întâlnirea sa cu cea din afară, de pe stradă. “Spectacolul” are loc de ambele părți ale aparatului de fotografiat.

Atelierul de fotografie vă propune întâlnirea concomitentă cu Spațiul, cu Timpul, cu Emoția, cu Lumina, pe străzile Orașului. Ingredientele cadrului cotidian se destăinuie pe straturi, privirea fotografului încercând să afle insule de armonie perfectă într-o lume aparent haotică. Aici se dezvăluie capacitatea sa de a deveni un observator atent, de a deveni invizibil, ubicuu, de a-și atenua gândurile raționale pentru a lăsa subconștientul să devină un ghid neașteptat de sigur.

Atelierul își propune apropierea și deschiderea fotografului, în plan uman spre acele dimensiuni greu accesibile ale spațiului urban și arhitectural înconjurător. Adesea ermetic, orașul nu se dezvăluie oricui. Mai mult, oamenii din jur rămân adesea simple siluete ale unor necunoscuți anonimi. Rolul fotografului este acela de a deschide uși invizibile, atât către sine cât și către lumea exterioară. Într-un exercițiu de pendulare între șine și oraș, o “arheologie a subconștientului” devine instrumentul care preschimbă umbra în lumină și oferă nume și răspunsuri unor întrebări și necunoscute care definesc rutina cadrului cotidian, prin prisma propriei prezențe în oraș. Vom dezvălui ingredientele care alcătuiesc multitudinea de planuri ale orașului, sub incidența temelor compozitionale specifice fotografiei de stradă. Vom încerca iluminarea misterelor timpului, vom aprofunda acele caracteristici care pot spori competențele fotografului. Ne vom însuși Imersiunea urbană iar Emoția va căpăta forme palpabile, apropiate, povestibile.
Vom analiza mijloacele de elaborare ale unui portret urban – ca rezultat specific al activității fotografice în mediul street&urban.

Desfășurare – atelier de fotografie street & urban în 3 acte:

SÂMBĂTĂ 18.11.2017

Atelierul de fotografie street & urban debutează sâmbătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 10, cu o prelegere susținută de Vlad Eftenie despre oraș și ingredientele sale, compoziție, timp, moment de grație, imersiunea fotografică și portretul urban – concepte pe care le-a dezvoltat după o metodă proprie de lucru și studiu teoretic. Se vor introduce concepte specifice genului de fotografie prezentat, se va aborda tehnica fotografierii în oraș și se vor analiza imagini ale genului fotografic urban. Este necesară abordarea unui set de concepte și creerea unui vocabular comun, capabil să creeze punți de comunicare între participanți. Timp desfășurare: 3 ore

Partea a doua – individuală, este dedicată abordării fotografice practice a orașului, ca reflectare a unei reale imersiuni urbane. Va fi o ocazie de confirmare și de descoperire a misterelor locurilor parcurse, de conștientizare personală a valorilor cadrului cotidian și a propriilor reacții în fața acestora, prin exercițiu fotografic. Se insistă pe valoarea abordării individuale, ca mijloc de aflare a unor căi personale de exprimare prin creativitate, conștientizare, reacție și relaționare cu subiectul, prin prezență. Timp desfășurare: 6 ore

DUMINICĂ 19.11.2017

În partea a treia ce va avea loc duminică, 19 noiembrie, se vor analiza imaginile participanților prin discuții libere menite să îmbogățească, prin viziunea fotografică a fiecărui participant, cunoașterea orașului și înțelegerea aprofundată a genului fotografic street&urban. Se vor prezenta în introducere conceptele Evaluării imaginii și modul de alcătuire a unui discurs vizual narativ (seria de imagini), însoțită de evaluarea propriu-zisă a portofolilor participanților (alcătuite din maxim 7 imagini). Cele mai bune două imagini de la fiecare participant vor face obiectul unei expoziții organizate de ANAV, la începutul anului 2018. Timp desfășurare: 4 ore

Criterii de evaluare :
Am extins tema “fotografiei de strada” prin propunerea unei categorii mai cuprinzătoare și mai flexibile, aceea a orașului și poveștilor sale. Vor fi apreciate acele imagini care abordează în mod creativ viața orașului, întâmplări în mediul urban, oamenii și momentele efemere – imagini care “povestesc” și nu doar “prezintă”. Vor fi apreciate fotografiile ce prezintă întâmplări cărora orașul le este fundal și martor tăcut, corelate cu atmosferă urbană, lumină și umbră, stări și senzații subiective care poartă amprenta locurilor parcurse, fotografiate, însușite.

PREȚ : 350 ron/ participant
Număr de locuri : 20
Înscrierile se vor face pe adresa de mail : officeanav@gmail.com până pe data de 16 noiembrie .
Atelierul se va desfășura la Gallery (Leonida 9-11) sediul ANAV.

Cerințe tehnice:
Este necesară deținerea unui aparat foto digital. La sfârșitul incursiunii fotografice se va preda un număr de maxim 7 imagini în format .jpg – sub forma de “portret urban” – cuprinzând cele mai reprezentative mărturii ale experienței fotografice și care vor constitui un portet urban al temei abordate individual. Cele mai bune două imagini de la fiecare participant vor fi printate și expuse la Gallery, într-o expoziție specială a cărei dată va fi anunțată ulterior.

Vlad Eftenie – lector dr.arhitect al UAIM București, autor al unor numeroase studii teoretice având ca subiect fotografia street&urban, autor al unor numeroase expoziții de fotografie, premiat în cadrul Sony World Photo 2014, propune și susține numeroase workshopuri cu natură experimentală în câmpul genului fotografic stret&urban.

Web :
www.veftenie.daportfolio.com
http://veftenie.blogspot.ro/

 

Leave a reply (we review all comments)