feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

#Punct de cotitură 1989 :film și dezbatere la Sala Elvire Popesco

Tue, 5 Mar 2019 ⏐6:30 pm - 10:30 pm

#Punct de cotitură 1989 :film și dezbatere la Sala Elvire Popesco

#Punct de cotitură 1989 :film și dezbatere la Sala Elvire Popesco

Proiectul „Punct de cotitură 1989”, organizat de Institutul Francez din România, continuă cu un nou eveniment film-dezbatere marți, 5 martie, ora 18.30, la Sala Elvire Popesco din București.

Putem extrage prezentul din contextul trecutului? În ce măsură intruziunea politicului în viața personală duce la mutilări interioare și ale normelor morale într-un anumit context istoric? Cum privim situații omenești fără a emite judecăți de valoare?

În cadrul proiectului „Punct de cotitură 1989”, Institutul Francez vă invită la o seară de film și dezbatere, din ciclul Dezbaterile de la Elvire. Începând cu ora 18.30, va fi proiectat, în parteneriat cu Institutul Goethe, filmul Viețile altora (Das Leben der Anderen), recompensat în 2007 cu premiul Oscar la categoria „cel mai bun film străin”.

Filmul va fi urmat, la ora 20.45, de o dezbatere cu acces liber Despre polițiile secrete: amprente sociale înainte și după 1989”. La dezbatere vor participa Gabriel Liiceanu, filosof, scriitor și eseist, Germina Nagâț, membru în colegiul Consiliului național pentru studierea arhivelor securității (CNSAS) și Marian Voicu, jurnalist TVR.

Viețile altora prezintă povestea unui ofițer STASI din Germania de Est a anului 1984. Mandatat cu supravegherea unui dramaturg de succes bănuit de gânduri liberale și planuri subversive, ofițerul, a cărui conștiinciozitate este de neclintit, se dedică spionării dramaturgului și a prietenei acestuia, ajungând să le cunoască viața până în cele mai intime aspecte. Treptat, ofițerul devine fascinat de viețile pe care le descoperă, însă este prins între simțul datoriei față de o ideologie în care a crezut până la a-i deveni captiv și apariția dilemelor morale care îl revelă, în final, ca om.

Filmul este subtitrat în limbile română și engleză, iar discuțiile se vor desfășura în limba română, cu posibilitatea de traducere simultană în limba engleză.

Proiectul „Punct de cotitură 1989” se înscrie în programul Fonds d’Alembert  și se desfășoară până pe 25 iunie la filialele Institutului Francez din București, Cluj, Timișoara și Iași. Printr-o  serie de evenimente de mare varietate (conferințe, dezbateri, proiecții de film, expoziții), programarea urmărește două axe principale, anume sfârșitul democrațiilor populare și raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale.

Fonds d’Alembert este un program inițiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe francez și are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanți din orizonturi diferite, precum intelectuali, artiști, cercetători, profesioniști din discipline diverse, și adresându-se publicului larg.

Details

Date:
Tue, 5 Mar 2019
Time:
6:30 pm - 10:30 pm
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/410738086399334/

Organizer

Institutul Francez
Phone:
0374 125 200
Email:
accueil@institutfrancais.ro
Website:
http://www.institutfrancais.ro

Venue

Institutul Francez
Bd. Dacia, nr. 77
Bucharest, Romania
+ Google Map
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

feeder logo Submit your event© 2004 - 2020 feeder.ro

CONTACT US

Send us an email using this contact form and we will get back to you as soon as possible, usually in 1-2 working days. Thank you! 😊

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account