feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Punct de cotitura 1989: evenimente si dezbateri #IFRoumanie

Tue, 12 Feb 2019 ⏐7:00 pm - Thu, 25 Apr 2019 ⏐10:00 pm

Punct de cotitura 1989: evenimente si dezbateri #IFRoumanie

Punct de cotitura 1989: evenimente si dezbateri #IFRoumanie

Institutul francez din România lansează o serie de evenimente având ca temă „Punct de cotitură 1989”. Acestea se vor desfășura în perioada 12 februarie-25 iunie 2019 la București, Cluj, Timișoara și Iași.

Evenimentul de inaugurare va avea loc marți, 12 februarie 2019, ora 19.00, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez, și va începe cu proiecția filmului Good bye, Lenin!, distins în 2003 cu șase premii ale Academiei Europene de Film (printre care premiile pentru cel mai bun film și scenariu).

Filmul va fi urmat de o dezbatere (Ciclu „Dezbaterile de la Elvire”) pe subiectul „Nostalgia socialismului”, la care vor participa Evelin Hust, Directoarea Institutului Goethe din România, Ileana Bîrsan, critic de film și scenarist, Andrei Pandele, arhitect și fotograf, moderator fiind Andrei Țărnea, diplomat și Comisar al Sezonului mixt Franța-România. Discuțiile se vor desfășura în limbile română și engleză, cu posibilitatea de traducere simultană.

https://www.facebook.com/events/796832850691885/

Good bye Lenin prezintă cu umor perspectiva unui exercițiu de memorie, evocând temeri, așteptări, precum și raportul cetățenilor cu trecutul, prezentul și viitorul, atât la nivel individual, cât și colectiv. În ecuația tranziției Europei de Est de la comunism spre libertate, complexitatea fenomenului ridică problema adaptării și, implicit, a nostalgiei celor care nu reușesc să se integreze într-o nouă lume, guvernată de principii diferite.

La treizeci de ani de la căderea comunismului în țările Europei Centrale și de Est, transformările la nivel socio-politic, economic și cultural antrenează numeroase mutații, dezbaterile privind schimbările de paradigme impunându-se ca o datorie morală. Institutul francez din România va organiza, în cadrul proiectului Fonds d’Alembert, o serie de evenimente de mare varietate (conferințe, dezbateri,  proiecții de film, expoziții, diverse proiecte realizate de elevi și studenți), programarea articulându-se în jurul a două axe principale, anume sfârșitul democrațiilor populare (februarie-martie) și raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale (aprilie-iunie). Programul proiectului cuprinde un parteneriat cu Festivalul One World Romania, care va avea o secțiune de film-documentar dedicată tranziției din ultimii treizeci de ani, precum și asocierea cu Institutul Goethe.

Fonds d’Alembert este un program inițiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe francez și are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanți din orizonturi diferite, precum intelectuali, artiști, cercetători, profesioniști din discipline diverse, și adresându-se publicului larg. În România, proiectul Fonds d’Alembert este organizat de Institutul francez din România, la filialele din București, Cluj, Timișoara și Iași.

Details

Start:
Tue, 12 Feb 2019 ⏐7:00 pm
End:
Thu, 25 Apr 2019 ⏐10:00 pm
Event Categories:
, , , , , ,
Event Tags:
,
https://www.facebook.com/events/796832850691885/

Organizer

Institutul Francez
Phone:
0374 125 200
Email:
accueil@institutfrancais.ro
View Organizer Website

Venue

Institutul Francez
Bd. Dacia, nr. 77
Bucharest, Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.