Punct de cotitură 1989 | Evenimente și dezbateri #IFRoumanie

Punct de cotitură 1989 | Evenimente și dezbateri #IFRoumanie

Punct de cotitură 1989 | Evenimente și dezbateri #IFRoumanie

Proiectul „Punct de cotitură 1989”, organizat de Institutul francez din România, continuă cu un nou eveniment film-dezbatere, marți, 2 aprilie, ora 19.00, la Sala Elvire Popesco din București.

Institutul francez vă invită la o seară de film și dezbatere. Începând cu ora 19.00, va fi proiectat filmul Kapitalism – Rețeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon, 2010).

Filmul va fi urmat, la ora 20.20, de o dezbatere cu acces liber, pornind de la întrebarea Se schimbă totul pentru ca totul să rămână așa cum este?”. La dezbatere vor participa Mona Muscă, fost Ministru al Culturii, Alexandru Solomon, regizor, Caterina Preda, lector universitar (științe politice) și autoarea volumului „Art and Politics under Modern Dictatorships”, Cătălin Augustin Stoica, sociolog și conferențiar universitar (științe politice), autorul volumului „România continuă. Schimbare şi adaptare în comunism şi postcomunism”. Dialogul va fi moderat de Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România.

Este capitalismul sinonim cu bunăstarea? Experiența capitalismului în România post-1989 poartă amprenta regimului comunist. Banalizarea abundenței și iluzia construirii unei noi societăți sunt simptomatice pentru contrastul unui model socio-economic în care fantomele trecutului planează asupra delimitării între noile elite și societatea română. Operarea unor mutații care au generat consecințe structurale sociale semnificative a determinat apariția unui contrast între capitalismul occidental și adaptarea autohtonă a acestuia, în care se oglindesc ingredientele unei rețete originale.

Documentarul Kapitalism – rețeta noastră secretă aduce în discuție sistemul economic din România după 1989, abordând subiectul tranziției de la o economie planificată la un model liberal. Apelând la o ipoteză ingenioasă, pelicula propune un studiu de caz prin prisma prezenței fictive a lui Nicolae Ceaușescu ca martor la ascensiunea unei noi elite. Dacă la început ideea transformării este redată nostalgic, urmează o succesiune de relatări ale unor persoane „de succes”. Astfel, etosul regimului trecut se dovedește valabil și în sistemul actual, fiind expuse variațiuni pe tema reușitei personale în capitalismul românesc, unde numitorul comun este lipsa schimbării ca ingredient principal al unei rețete originale a noului.

Documentarul este subtitrat în limba engleză, iar discuțiile se vor desfășura în limba română, cu posibilitatea de traducere simultană în limba engleză.

Proiectul „Punct de cotitură 1989” se înscrie în programul Fonds d’Alembert și se desfășoară până pe 24 iunie la filialele Institutului francez din București, Cluj, Timișoara și Iași. Programarea urmărește două axe principale, anume sfârșitul democrațiilor populare și raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale.

Fonds d’Alembert este un program inițiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe francez și are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanți din orizonturi diferite, precum intelectuali, artiști, cercetători, profesioniști din discipline diverse, și adresându-se publicului larg.

Leave a reply (we review all comments)