Povestea Palatului Regal în perioda interbelică – Eveniment cu istoricul G. Filitti

palatul regal

Fundația Calea Victoriei te invită sâmbătă, 14 martie, ora 11.00, la o nouă întâlnire cu istoricul Georgeta Filitti, la Muzeul Naţional de Artă al României, în Sala Oglinzilor, să aflăm Povestea Palatului Regal în perioda interbelică. Împreună cu doamna Filitti vom urmări cele mai importante momente ale vieţii la Palatul regal din Bucureşti, în răstimpul 1920-1940.

Clădire simbolică pentru statalitatea noastră, Palatul regal din Bucureşti suferă transformări esenţiale după Primul Război Mondial. Odată eliberată capitala de sub ocupaţia germană, familia regală revine în această reşedinţă care, înciuda somptuozităţii a rămas, pentru mai toţi membrii ei „palatul din oraş”. Ei au continuat să privilegieze Cotrocenii, Scroviştea, Copăcenii şi bineînţeles Sinaia.

În decembrie 1926 palatul cade pradă focului. Restaurarea a generat discuţii nesfârşite. 41 de firme şi 25 de sculptori şi pictori vor participa la refacerea palatului. Palatul a fost inaugurat de Anul Nou 1935, cu mare fast. Alături de Regele Carol al II-lea stătea Regina Maria, deşi relaţiile lor erau mai mult decât reci.

Marmură de Ruşchiţa, de Siena şi Carrara, piatră de Comblanchien pentru pardoseli, lăcătuşerie de la firma pariziană Fontain, mobilier Chippendale, nenumărate tablouri (între care cel al Regelui Carol al II-lea de Philip Laszo), fresce, plafoane pictate, lambriuri din lemn de lămâi, vitrine de acaju, un teatru particular, adecvat şi proiecţiilor cinematografice, 16 apartamente pentru musafiri – toate evocă o realizare excepţională.

La finalul evenimentului, participanţii vor avea ocazia să viziteze Galeria de Artă Europeană, ce cuprinde cea mai importantă colecţie de acest fel din România.

Taxa de participare este 70 de lei, înscrieri se fac pe contact@victoriei.ro.

Leave a reply (we review all comments)