CALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

« All Events

  • This event has passed.

Piețe din Europa și istoriile lor

Tue, 13 Mar 2018 ⏐6:30 pm - 7:30 pm

Free
Piete din europa - Orase in rezumat

Piețe din Europa și istoriile lor

Lansarea cărții „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” și vernisajul expoziției de fotografie realizată cu drona vor avea loc marți, 13 martie, la ora 18.30, la librăria Cărturești Verona. Autor: Cătălin D. Constantin. Vor vorbi despre carte și despre expoziție: conf. univ. dr. Cristina Bogdan și prof. univ. dr. arhitect Sorin Vasilescu.

www.pietedineuropa.eu
www.intothesquare.org

„Orașe în rezumat” e o carte-obiect, tipărită în condiții grafice de excepție, care spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea piețelor urbane din Europa. Cartea îmbină textul și informația atent documentată cu numeroase imagini, parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone. „O piață de oraș e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și deodată toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului e, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat” scrie Cătălin D. Constantin.

În contextul anului 2018, anul patrimoniului în Europa, proiectul Piețe din Europa și istoriile lor presupune itinerarea în țară, în parteneriat cu librăriile Cărturești, și în străinătate (Spania, Turcia, Grecia) a unei expoziții fotografice de excepție, având ca temă piețele orașelor istorice europene, cuprinzând fotografii aeriene ale acestora. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar centrul lui, relevând un model istoric european al pieței. Expoziția are o dublă latură, arhitecturală și antropologică.

„Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată.”
Radu COMȘA

Autor: Cătălin D. CONSTANTIN
Curator: Dan LĂCĂTUȘ
Comunicare: Adriana MOCA
Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU
Mulțumiri speciale: Carmen DOBROTĂ

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu librăria Cărturești.

Details

Date:
Tue, 13 Mar 2018
Time:
6:30 pm - 7:30 pm
Cost:
Free
Event Categories:
AFCN, architecture, Bucharest, culture, exhibition, photography
Event Tags:
arhitectura, bucuresti, carte, carturesti, expozitie, fotografie, vernisaj
http://www.intothesquare.org/about-the-expo/

Organizer

Piața, loc simbolic al orașului
Email:
adrianamocca@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Cărturesti
Strada Pictor Arthur Verona nr. 13-15
Bucharest, 010314 Romania
+ Google Map
Phone:
021 317 3459
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.